Hai ca te ajut eu.
Verbul predicativ are patru moduri:
●Indicativ
●Conjunctiv
●Conditional-optativ
●Imperativ
*lucram pe verbul "a invata"*
TIMPURILE INDICATIVULUI
- prezent: eu invat, tu inveti, el/ea invata, noi invatam, voi invatati, ei/ele invata
- imperfect: eu invatam, tu invatai, el/ea invata, noi invatam voi invatati, ei/ele invatau
-perfect compus: eu am invatat, tu ai invatat, el/ea a invatat, noi am invatat, voi ati invatat, ei/ele au invatat
-perfect simplu: eu invatai, tu invatasi, el/ea invata, noi invataram, voi invatarati, ei-ele invatara
- mai mult ca perfectul: eu invatasem, tu invatasesi, el-ea invatase, noi invataseram, voi invataserati, ei/ele invatasera
-viitor I: eu voi invata, tu vei invata, el/ea va invata, noi vom invata, voi veti invata, ei/ele vor invata
-viitor relativ/ viitor in trecut: eu voi fi invatat, tu vei fi invatat, el/ea va fi invatat, noi vom fi invatat, voinveti fi invatat, ei/ ele vor fi invatat (Pentru ca e mai ciudat, uite un exemplu: "Mama, pana vii tu de la piata, eu voi fi invatat deja lectiile de azi!"
-viitor popular: o sa invat, oi invata, am sa invat... etc...
TIMPURILE CONJUNCTIVULUI
- prezent: (eu) sa invat,(tu) sa inveti,(el, ea) sa invete, (noi) sa invatam,(voi) sa invatati, (ei, ele)sa invete
Exemplu: Vreau sa invat la matematica.
-perfect: (eu) sa fi invatat, (tu) sa fi invatat, (el/ea) sa fi invatat, (noi) sa fi invatat, (voi) sa fi invatat, (ei/ele) sa fi invatat
Exemplu: Sa fi invatat si ultima lectie, nu luam patru.
TIMPURILE CONDITIONAL-OPTATIVULUI
-prezent: (eu) as invata, (tu) ai invata, (el/ea) ar invata, (noi) am invata, (voi) ati invata, (ei/ele) ar invata
-perfect (eu) as fi invatat, (tu) ai fi invatat, (el/ea) ar fi invatat, (noi) am fi invatat, (voi) ari fi invatat, (ei/ele) ar fi invatat
Exemplu: As fi invatat, dar n-aveam bani de scoala.
IMPERATIVUL
Are doar prezent, pentru persoanele a doua singular, a doua plurL si intai plurL, respectiv:
Invata!; Invatati!; Sa invatam!
Verbul nepredicativ are si el patru moduri, dar care nu au timp, fiind nepredicativa, nepersonale:
●infinitivul: a invata
●participiul : invatat
●gerunziu: invatand
● supin: de invatat
Ele nu pot fi predicate, devenind alte parti de vorbire si propozitie decat verbul si predicatul.
Te-am ajutat pentru ca stiu cum e sa ai profesori carennu se ocupa de clasa si apoi cer prea mult. Daca e asa, sau daca ai vrut sa stii ceva dinainte, esti bine intentionat. In schimb, daca profesorul de la clasa a predat astea si tu nu le-ai invatat, atunci undeva greseala este a ta si ceva trebuie remediat. In orice caz, iti urez mult succes si invata-le ca sunt frumoase.
Funda?
Mersiiiii...
Le-am cautat peste tot dar tot nu le intalegeam pana acum mersiii!
Se preda la scoala asta.Acolo trebuie sa fii atenta ca sa intelegi, nu aici. pune mana si cauta in manual sau pe google.
diamond484 întreabă:
G4Mme3r întreabă:
AdinaSabina întreabă: