Pentru ca lumea nu citeste Biblia (sau lucrari critic obiective la adresa ei) si crede intr-o versiunea idealizata si perfecta a lui Isus. Cand de fapt din Biblie reies cu totul alte lucruri. Bineinteles, pentru cine are pricepator sa priceapa, pentru restul credinciosilor fundamentalisti e greu de procesat aceste lucruri.
- Isus a zis "onoreaza-ti parintii" (Matei 15:14) dar el însusi a fost nepoliticos cu mama sa (Ioan 2:4; Ioan 19:26).
- Desi Isus promova umilinta chiar dusa la extrem, el a spus despre el însusi ca e mai mare decât templul (Matei 12:6), mai mare decât Iona (Matei 12:41) si mai mare decât Solomon (Matei 12:42). Isus a mai spus ca cine nu e cu el, e împotriva lui (Matei 12:30). Aceasta fraza a fost una familiara regimurilor totalitare, ceea ce sugereaza ca între gandirea megalomana a dictatorilor si cea a lui Isus au existat similaritati semnificative.
- Isus s-a pronuntat contra mâniei (Matei 5:22) dar el însusi s-a mâniat (Marcu 3:5; 11:15-19; Matei 11:22-24; 21:12-15; Luca 10:13-15; Ioan 2:13-17). Unii crestini este posibil sa raspunda aici ca în unele dintre exemplele citate, precum Ioan 2:13-17, nu se spune explicit ca Isus s-a mâniat.
- Desi a condamnat folosirea invectivelor ("oricine va zice fratelui sau va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice, va cadea sub pedeapsa gheenei" - Matei5:22) Isus însusi a înjurat si jignit diversi indivizi (de obicei, pentru simplul motiv ca nu i-au acceptat spusele), folosind cuvinte precum "nebuni", "câini" si "vipere" : Marcu 7:27; Matei 12:34; 23:17; 23:33. (Membrii unor grupari naziste, precum si protestantul Martin Luther, s-au folosit de aceste versete jignitoare pentru a-si justifica anti-semitismul. Mai precizez ca invectivul "câine" era unul foarte dur si jignitor la acea vreme prin acele locuri.)
- Isus a zis "cu Dumnezeu totul este posibil" (Matei 19:26; Marcu 10:27; Luca 18:27). Dar datorita necredintei celorlalti, Isus însusi nu a fost în stare sa faca miracole (Matei 13:58 si Marcu 6:5).
Mai multe detalii aici:
http://www.atei.ro/Text/aficimprn.html
Biblia e scrisa de oameni, si inadvertentele in biblie sunt normale. O sa gasesti multe contradictii si fapte condamnabile in biblie.etc.
Midnight rain, cu siguranta scrie undeva sa-ti urasti mama, tatal fratele si sora, altundeva ca el va desparti mama de fiica si pe tata de fiu.ca el a venit sa aduca sabia, mai este un exemplu_(dar nu stiu eu acum unde exact sa caut, ca sa pot da citatul)unde refuza sa vindece pe cineva pe motiv ca nu ar fi evreu.caini ii numeste pe cei care nu sunt evrei.
"nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace ci sabie.caci am venit sa depart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa." "si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand:miluieste-ma Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rau chinuita de demon. El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui il rugau, zicand:Slobozeste-o, ca striga in urma noastra. Iar EL, raspunzand, a zis:Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand: Doamne, ajuta-ma. Elinsa, raspunzand a zis:Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar si cainii mananca din firimiturile care cad de la masa stapanilor lor."
Iisus n-a indemnat niciodata la ura, ba din contra: Matei 5:9 "Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!"
Pasajul e cel din Matei 10:35-39 "Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, şi pe noră de soacra sa. Şi omul va avea de vrăjmaşi chiar pe cei din casa lui. Cine iubeşte pe tată, ori pe mamă, mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine. Cine nu-şi ia crucea lui, şi nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. Cine îşi va păstra viaţa, o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa, pentru Mine, o va câştiga."
Pasajul nu se refera la despartire de dusmanie intre membrii familiei, ci despartire metaforica din cauza credintei prin renuntarea la principiile lumii. Remarcam ca in nici un fel nu se sugereaza sa-ti urasti aproapele.
Isus era constient ca venirea Sa pe pamant va nemultumi pe multi, formand-se inevitabil o separare intre cei ce cred si ceilalti. Poporul evreu de atunci astepta un Mesia glorios care sa-i scoata de sub ocupatia romana printr-o demonstratie de forta, lucru care nu s-a intamplat, de aceea multi inca nu cred ca el a fost trimis de Dumnezeu Tatal. Si atunci Isus i-a avertizat de posibilele consecinte ale alegerii lor, printre care si o eventuala racire a relatiilor fata de cei care I se opun, inclusiv fata de cei din familie.
In alte cuvinte, urmandu-L pe Isus, nu mai poti sa ai aceleasi relatii apropiate cu cei care nu cred in El. Dar prin asta Isus nu indeamna crestinul sa-si urasca semenii in nici un moment.
Legat de folosirea termenului "caini", atunci cand o feniciana i s-a afisat cerandu-i sa scoata demonul din fiica ei, cuvantul exact e de fapt folosit la diminutiv - "catei": Marcu 7:27 "Isus i-a zis: Lasă să se sature mai întâi copiii; căci nu este bine să iei pâinea copiilor, şi s-o arunci la căţei.", prin asta vrand sa spuna "intâi evreii, iar paganilor numai ce rămâne", deoarece evreii erau primii care trebuiau sa creada, fiindca din poporul lor (fiul lui David) s-a promis ca va veni Mesia. Cu toate acestea, Isus a eliberat fata de demon.
Iisus nu a venit să împace adevărul şi minciuna, înţelepciunea şi prostia, binele şi răul, dreptatea şi silnicia, dobitocia şi omenia, nevinovăţia şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona: ci a adus sabie ca să taie şi să le desparta, încât să nu se amestece".
Cu ce să le taie şi să le desparta? Cu sabia adevărului. Ori cu sabia cuvântului lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindcă adevărul este cuvântul lui Dumnezeu, şi cuvântul lui Dumnezeu este adevărul. Apostolul Pavel sfătuieşte: luaţi sabia duhovnicească, care este cuvântul lui Dumnezeu. Iar Sfântul Ioan a văzut în vedenie pe Fiul lui Dumnezeu în mijlocul a şapte sfeşnice, şi din gura Lui ieşea o sabie ascuţită de amândouă părţile. Sabia care iese din gură ce altceva poate fi decât cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul adevărului? Această sabie este mântuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu răul. Şi atunci, şi acum, şi din veac şi până în veac. că am venit să despart pe om de tatăl său, şi pe fiică de mama sa, şi pe noră de soacra sa. Căci dacă fiul merge după Hristos, iar tatăl rămâne în întunericul minciunii, sabia adevărului lui Hristos îi va despărţi. Adevărul este mai vrednic de iubit decât tatăl. Şi dacă fiica merge după Hristos, iar mama rămâne îndărătnică în tăgăduirea lui Hristos, ce unire poate fi acolo? Oare nu este Hristos mai dulce decât mama? La fel şi cu nora şi soacra ei. Dar să nu înţelegi strâmb – că cel ce Îl cunoaşte şi-L îndrăgeşte pe Hristos trebuie deodată să se despartă trupeşte de rudele sale. Aşa ceva nu scrie. Este destul a fi despărţit cu sufletul şi a nu primi în el nimic din gândurile şi faptele necredinţei; căci dacă credincioşii s-ar despărţi şi trupeşte de necredincioşi, s-ar face în lume două tabere potrivnice…deci sa zicem ca mama ta vrea ca tu sa te faci dansatoare la bara, dar convingerile tale iti spun ca nu esti facuta pentru asta(sunt destule situatii din acestea). Au aparut secte multe, religii noi, dar oare cati ati studiat istoria religiilor sau ati citit carti sa vedeti ca singura religie care s-a pastrat de 2000 de ani incoace curata si fara adaosuri e ortodoxia. E dar se pare ca in ultima vreme au gasit dusmanii un leac si pentru dansa, ecumenismul. Daca nu putem scapa de ortodoxie, hai sa o amestecam cu celelalte religii, de dragul "pacii". Care pace? Fiti cu luare aminte!
Elenamaria18elisa întreabă:
PreaDistinsul întreabă: