La acest link gasesti planuri de lectii de chimie la clasa a 7-a si poate iti sunt de folos http://www.didactic.ro/materia-chimie-5-planuri
Iti explic eu tot ce vrei (sunt olimpica)
Lasa un id.sau adauga-ma la prieteni.
Bine?
Y pot sa iti explic valenta
Exista si valente fata de hidrogen dar si valente fata de oxigen...
Valenta elementului fata de hidrogen se afla asa : Elementele din grupele 1, 2, 3, 4 au valenta egala cu nr grupei din care fac parte : de exemplu: sodiu se gaseste in grupa 1 si are valenta 1
Elementele din grupele 5, 6, 7 au valenta egala cu diferenta dintre dintre cifrele 8 si nr grupelor din care fac parte : de exemplu :Cl se gaseste in grupa a7a principala si inseamna 8-7 si are valenta 1
Valenta elementelor fata de oxigen :valenta maxima a elementelor aflate in grupele 5, 6, 7 este egala cu cifra grupei din care fac parte. Ex:Cl - grupa a 17a sau a 7a principala are valenta egala cu 7. Pt elementele din aceste grupe valenta mai poate fi egala cu diferenta dintre nr grupei si cifra 2... Ex: CL 7-2=5 si atunci clorul mai poate avea si valenta 5. Elementele din grupele 1, 2, 3, 4 principale au valenta egala cu nr grupei din care fac parte. Ex: Ca are valenta 2.
Sper ca ti-am fost de ajutor
Da si eu sunt tot clasa a 7-a si am ajuns si eu la masa moleculara si nu intelegeam mai nimic... pana m-a scos profa la tabla in ultimele 3 min de ora (eu nu stiam nimic, era cel mai greu exercitiu) si s-a prins aia ca aberam p acolo (era sa se aleaga cu 1 un coleg) dar s-a sunat si acasa mi-am invatat toria si acum stiu f bine si abia astept sa ma asculte sa vada ca am inteles.Deci acelasi sfat" invata nu conteaza ca din catre sau dupa net... doar invata"
Valenta elemetelor se scrie in dreapta sus a elementului chimic. exemplu: Fe(poate avea valenta II sau III, O are valenta II...)