| Bogdan4688 a întrebat:

Cine stie sarbatorile Frantei? Va rog am nevoie urgent pana vineri. Funda+vot.

Răspuns Câştigător
| RyGoLeTa a răspuns:

Uite aici ai si in romana si in franceza scrise:http://efranta.blog.com/2011/11/30/lista-sarbatorilor-legale-in-franta/

1 răspuns:
| Iahimder a răspuns:

Sper sa te ajute acest articol :


Sărbători şi evenimente importante
Franţa se numără printre ţările bine-cunoscute în lume datorită vieţii culturale complexe a locuitorilor lor. Pasiunea pentru cultură a francezilor îşi are originea, printre altele, în tradiţiile şi istoria îndelungată a ţării, reflectate într-o serie de sărbători şi evenimente importante la care participă cu mare bucurie. Un alt motiv este şi numărul mare de turişti care vizitează Franţa şi pentru care se organizează diferite distracţii. În timpul sărbătorilor naţionale, majoritatea instituţiilor publice şi a magazinelor sunt închise. Interesant este şi faptul că, dacă sărbătoarea cade într-o zi de luni sau joi, francezii îşi iau liber şi vinerea sau lunea, pentru a-şi prelungi week-endul.
Sărbătorile naţionale sunt în general aceleaşi ca în celelalte ţări europene. Pe 1 ianuarie este Anul Nou (Jour d´An), 1 mai - Ziua Muncii, iar pe 8 mai - Ziua Victoriei, se sărbătoreşte încheierea celui de-al doilea război mondial
Ziua Naţională a Franţei (F? te Nationale) este pe 14 iulie, data căderii Bastiliei. Pe 15 august se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului (Assomption). Ca şi în alte ţări, 1 noiembrie este Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (Toussaint) iar 11 noiembrie - Ziua militarilor în retragere.

Crăciunul începe pe 25 decembrie, iar modul în care se sărbătoreşte diferă de la o regiune la alta. Nu lipsesc niciodată slujbele religioase însoţite de coruri tradiţionale. Parizienii pleacă de obicei din capitală pentru a petrece Crăciunul la rude sau prieteni la ţară, unde se pot bucura de spaţiu şi de linişte. Pe masa de Crăciun sunt de nelipsit specialităţi ca melcii, trufele cu vin, precum şi desertul tradiţional buche de Noel, în formă de buturugă, cu o excelentă glazură de ciocolată crocantă.

Trebuie menţionate şi sărbătorile cu date variabile - Paştele, Înălţarea şi Rusaliile. Lunea de Rusalii a fost transformată în urmă cu trei ani din zi liberă în sărbătoare naţională oficială, primind numele de Ziua Solidarităţii.
În afara sărbătorilor oficiale, francezii sărbătoresc şi cu alte ocazii - de exemplu ziua de 21 iunie este considerată o săbătoare a muzicii, iar din august şi până în noiembrie au loc numeroase sărbători ale vinului la Colmar, Dijon şi, bineînţeles, în Burgundia. Acestea au o atmosferă extrem de plăcută, fiind însoţite de muzică şi dansuri. În tot timpul anului se desfăşoară în Franţa diferite festivaluri şi expoziţii de film, de muzică sau artă populară. Evenimente sportive importante precum Tour de France, turneele de tenis sau Grand Prix în Monaco sunt foarte apreciate nu numai de localnici, ci şi de turişti, dintre care mulţi vin special chiar de la distanţe mari, pentru a le vedea.