| Adry05 a întrebat:

Cineva aici student sau fost student la geografie? Sunt curioasă dacă există atestată denumirea de „deal vulcanic".
Am nevoie să echivalez termenul „puy" din franceză care are următoarea descriere „Tradus din engleză-Puy este un termen geologic folosit local în Auvergne, Franța pentru un deal vulcanic. Cuvântul derivă din puech-ul provenzal, însemnând un deal izolat".
Am căutat deal vulcanic pe google și nu găsesc ceva consacrat. Aș putea folosi deal vulcanic în traducerea unui roman sau cu ce ar trebui echivalat?

Răspuns Câştigător
| Drimmero a răspuns:

Nu exista deal vulcanic, dealurile au o geomorfologie si geologie mai simpla fata de munti, muntii pot fi vulcanici.
Cred ca mai degraba traducerea ar fi platou vulcanic ceea ce si exista, eu zic ca mai corect ar fi platou vulcanic. Sa-ti explic si de ce. Dealurile sunt mai nou aparute, pe cand eruptiile si relieful vulcanic s-au manifestat geologic mai in timp. Cred ca influenteaza si altitudinea

| Adry05 explică (pentru Drimmero):

Mulțumesc mult!

| Drimmero a răspuns (pentru Adry05):

Mai verifica informatiile ca sa te asiguri ca e corect, eu unul ma impac cu ideea de platou vulcanic, suna mai stiintific si geografic.

8 răspunsuri:
| Lucian4 a răspuns:

Fain! faci geografia. Platou vulcanic

| Holiday a răspuns:

De fapt sunt "dealuri" DE ORIGINE vulcanica. Adica rezultate din activitati vulcanice petrecute cu mult timp in urma. Nu prea gasesti "dealuri vulcanice", pentru ca unitatile de relief rezultate din eruptii vulcanice sunt alcatuite din roci magmatice, pe cand notiunea de "deal" resprezinta o forma de relief alcatuita din roci sedimentare. Popular, orice forma de relif pozitiva mai mica decat un munte e un deal, dar geologic de fapt nu conteaza inaltimea, ci din ce fel de roci sunt alcatuite. De aceea exista munti cu altitudinea de 2-300m si dealuri care au si peste 1000m inaltime.

Stiintific vorbind aia sunt de fapt munti.

| Adry05 explică (pentru Holiday):

și atunci acel puy ar trebui înlocuit cu deal de origine vulcanică?

| Holiday a răspuns (pentru Adry05):

Cam asa ceva.

| Drimmero a răspuns (pentru Holiday):

Legat de ce spui tu, Podisul Tibet are aproape 5000 de metri si e considerat podis, pe cand la noi carpatii au 2.544 altitudinea maxima, in varful Moldoveanu, iar ei sunt considerati munti.
Bine...Asia are multe superlative, e cel mai complex continent din orice punct de vedere.

| Holiday a răspuns (pentru Drimmero):

Asa si la noi, Podisul Transilvaniei are o inaltime medie mult mai mare decat Muntii Dobrogei.