Are o consoană: P. Vocalele în limba română sunt doar: a, e, i, o, u, ă, î/â. Restul sunt consoane iar X-ul e o excepție de la ambele pentru că această literă reprezintă de fapt două sunete: cs sau gz.
@lolli: Te contrazic. X în limba română nu e nici consoană nici vocală ci doar o asociere de două perechi de sunete; astea-s chestii pe care le-nveți în clasa a două. Nu-mi vine să cred că habar nu a avut nimeni!
Dă un Google Search să te convingi că am dreptate.
Prin transcrierea fonetica a literei "x" rezulta sunetele "cs", de acord.
Dar in alfabetul limbii romane, litera "x" este considerata ea insasi o consoana si numai una. Deci cuvantul "pix" are doua consoane.
Спинесхиверс am facut cum ai spus si am dat un search pe google.Nu am gasit exact ce cautam, dar am gasit asta:"In afara literelor "Q", "W" si "Y" care nu sunt specifice limbii romane, cea mai rara consoana in cuvintele limbii romane este "X", urmata de "J". " Poti cauta si tu la urmatoarea adresa:http://www.util21.ro/util21/curiozitati-stiati-ca-24.htm. Este undeva spre sfaritul articolului, ultima bulina. Costi, asculta-ne! Cuvantul "pix" are doua consoane,"p" si "x".
Buna!
Cuvantul pix are doua consoane care sunt p si x. "I" este vocala. Deci 2 consoane are.
Sper ca te-am ajutat
Banuiesc ca vrei sa intrebi cate consoane are... cuvantul are 3 litere dintre care o vocala (i) si doua consoane(p, x)
In ce clasa esti tu? Cuvantul,, pix'' are 2 consoane ca sunetele sunt a, e, i, o, u si celelalte sunt consoane