@ShadowDaniel
Dar cine te-a invatat pe tine ca piramida are neaparat baza patrulatera?
Hei, nu se mentioneaza tipul piramidei. Prin urmare este nevoie de o formula. Iata si logica stabilirii acesteia:
Indiferent de numarul de laturi al bazei, fiecare colt al bazei de jos va forma trei unghiuri. Deci vom avea in partea de jos de trei ori mai multe unghiuri decat are baza. La acestea se vor adauga unghiurile de la varful piramidei. La varf vor fi exact atatea unghiuri cate laturi are baza, sau altfel spus cate unghiuri are baza.
Deci piramida are la baza de trei ori mai multe unghiuri decat baza, iar la varf exact atatea unghiuri cate are baza. Adunandu-le obtinem formula pe care am dat-o mai sus, adica numarul de unghiuri ale unei piramide este de patru ori mai mare decat numarul de unghiuri ale bazei.
Deci daca baza e triunghi vom avea 4x3=12 unghiuri, la patrulater 4x4=16 unghiuri, la pentagon 4x5=20 de unghiuri, la hexagon 4x6=24 de unghiuri si asa mai departe.
@ShadowDaniel - eu ti-am dat stupidul, pentru afirmatia "piramida are patru laturi [...] si baza patrulatera". Asadar consider justificat votul "stupid", afirmatia ta neavand nicio legatura cu definitia piramidei, ba chiar facand-o praf.
Pentru mine greseala era de inteles daca venea mai pe la inceput (motiv pentru care personal nu am votat stupid si primele patru raspunsuri), dar a venit dupa ce yo_pushtoaika_lui a intrebat "ce fel de piramida?", dupa ce eu am raspuns clar "de patru ori mai multe decat baza ei", dupa ce themarker a spus "depinde ce piramida e", iar OZ si johny au descris deja doua cazuri particulare.
De altfel nici dupa corectura nu ai dat un raspuns foarte bun, limitandu-te la piramide patrulatere si la tetraedru, neluand in calcul varianta ca baza sa fie un poligon cu mai mult de 4 laturi.
Depinde ce fel de piramida e. O piramida patrulatera banuiesc ca are 5 unghiuri. 4 la baza si unul in varf
Vedeti ca cei care ziceti 4 sau 5 gresiti, acelea sunt colturile, nu unghiurile. Sunt 3 unghiuri intr-un triunghi corect? Iar piramida are 4 laturi adica 4 triunghiuri, deci 4x3=12 unghiuri, dar mai are si baza patrulatera deci inca 4 unghiuri, in final 12+4=16 unghiuri.
@HepHap - Am presupus ca se refera la o piramida patrulatera. Poate pare aiurea dar m-a dus cu gandul la piramidele egiptene care sunt ca forma piramide patrulatere Ma rog. corectez, daca este piramida triunghiulara vin 3 fete inmultit cu 3 = 9 unghiuri + 3 de la baza = 12 unghiuri.
Acum nu inteleg o chestie, ce am zis asa stupid in raspunsul meu de am primit un vot "stupid"
Care e raspunsul pana la urma? vrei sa nu-l dai si noua ca sa stim sa nu murim prosti?
9 unghiuri are o piramida care are la baza un triunghi
16 unghiuri are o piramida care are la baza un patrulater
sper ca nu am gresit