| inna07 a întrebat:

Clasicismul: definitie, trasaturi, reprezentanti.
Ajutati-ma va rog!

Răspuns Câştigător
| BiancaL a răspuns:

Ermenul comporta sensuri largi, exprimand o atitudine estetica fundamentala ce se caracterizeaza prin tendinta de a observa fenomenele in contextul universului si de a le inchega intr-un sistem proportional si armonios, corespunzator frumosului si concordant cu norme rationale care impun tipuri model, perfectiunea, idealul.

Curentul se defineste ca o miscare artistica si literara care promoveaza ideile de echilibru si armonie a fiintei umane, constituite in modele durabile si care se pot regasi in timp. De aici intoarcerea la antichitatea greaca si latina. Sunt relevante sculpturile lui Fidias (care a condus si lucrarile de pe Acropola Atenei), arhitectura cladirilor de pe Acropole, tragediile lui Eschil, Sofocle, Euripide, Artele poetice ale lui Aristotel si Horatiu etc.

Curentul clasicismului, definit ca atitudine estetica fundamentala de observare si realizare a unui sistem armonios, stabil, proportional, dominat de elementele frumosului, in concordanta cu norme specifice (cele trei unitati in dramaturgie), tinde spre un tip ideal, echilibrat, senin, al perfectiunii formelor. A aparut in Franta, in secolul al XVII-lea (inaintea iluminismului), extinzan-du-se in intreaga Europa. S-a manifestat in toate artele – literatura, pictura, muzica, arhitectura.

Trasaturi: regula celor trei unitati in dramaturgie (de loc, timp, actiune); puritatea genurilor si a speciilor literare; intaietatea ratiunii; imitarea modelelor greco-romane; cultul pentru adevar si natural (in literatura), infrumusetarea si innobilarea naturii (in pictura); promovarea virtutii – propunand un tip ideal de om virtuos, multilateral, complet (tip social – exceptional, unic – un model); natura se subordoneaza idealului uman – caracter moralizator.

Cultiva trasaturi distincte – curajul, vitejia, generozitatea sau lasitatea, avaritia, naivitatea.

Puritatea stilului, sobrietatea, stil inalt nu amestecul de stiluri.

Prin extensie, termenul se foloseste si pentru a denumi perfectiunea, armonia.

Reprezentanti in literatura universala: Corneille, Racine, Molliére, Boileau, La Fontaine, La Bruyere.

In literatura romana – secolul al XVIII-lea si al XIX-lea indeosebi. Astfel: elemente in Tiganiada de I. Budai Deleanu, creatiile lui V. Alecsandri, Al. Odobescu, Caracterurile de B.P. Mumuleanu, operele lui M. Eminescu, I. Creanga, I.L. Cragiale, I. Slavici – perioada marilor clasici. Predilectie pentru speciile: oda, epigrama, idila, rondel, epistola, satira, fabula, comedie, tragedie.

Clasicism vienez – perioada de istorie a muzicii din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, ilustrata de personalitati a caror creatie se remarca prin armonie compozitionala: Haydn, Mozart, Beethoven.

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Reprezentanți:Haydn,Mozart,Beethoven
Definitie:se situează in a doua jumătate a sec al XVIII-lea si începutul sec al XIX-lea.
Caracteristici generale:Apar idei noi înaintate, democratice bazate pe libertate, egalitate, fraternitate ce vor culmina cu revolutia franceza din 1789
Ganditorii acestei epoci se numesc iluministi; ei alcatuiesc marea enciclopedie in care sunt notate toate creațiile oamenilor ca rezultat al ratiunii.
-Gen nou:Simfonia in 4 părți
-nu se scriu Suite in clasicism

| LuFacs a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Clasicism Uite aici tot ce vrei despre Clasicism.