Ma si eu am avut lectia asta de invatat scrie in cartea de ist dar nu am stat sa citesc uitete peste cele 2 revolutii si vezi ce reforme are una si ce reforme are cealalta
E prea complicat. tu de ce crezi ca sa inventat netul? ca sa te ajute! iti zic eu
Bun dar dupa cate vad eu teau ajutat de nu reusesti sa citesti la cat ajutor tea dat
Auzi dar ce trebuie sa scriu adica reforme e mult de scris? nu ma ajuti si pe mine? te rog
(Revoluția franceză (1789-1799) a fost un eveniment major al epocii moderne, care a dus la răsturnarea Vechiului Regim și la instaurarea unei noi ordini politice și sociale în Franța.Franța a experimentat toate sistemele de guvernare trecând succesiv de la monarhia absolută, bazată pe principiul de drept divin, la monarhia constituțională, după model britanic, în care domină principiul „regele domnește, dar nu guvernează", apoi la republică. Aceasta avea la bază, în teorie, libertatea și egalitatea tuturor cetățenilor.Revoluția franceză este evenimentul care a marcat totodată în istoria Franței, trecerea la epoca modernă. Perioada revoluționară începe în 1789, cu reunirea Adunării Stărilor Generale și căderea Bastiliei, și se termină în 1799, cu lovitura de stat din 18 Brumar a lui Napoleon Bonaparte. Ideile liberale și naționale propovăduite de Revoluția franceză s-au răspândit în toată Europa, având ca efect intensificarea luptei națiunilor asuprite împotriva dominației străine. Revoluția franceză completează șirul marilor revoluții ale epocii moderne, fiind precedată de Revoluția engleză și Revoluția americană. Totodată, ea a rămas cel mai popular model de insurecție până la Revoluția Rusă din 1917. )
(Revolutia de la 1848 a Imperiului habsburgicUnitatea revolutiei romane s-a manifestat in similitudinea conditiilor istorice de desfasurare, programe asemanatoare, colaborare permanenta a fruntasilor revolutiei, prezenta acelorasi forte sociale participante, totusi, existand unele aspecte cu caracter particular pentru fiecare provincie, determinate in special, de natura regimului politic si de raporturile cu marile imperii vecine.
Desfasurarea revolutiei (inceputurile ei)
In primavara anului 1848, tensiunea sociala si politica in Principate a crescut foarte mult. Datorita conditiilor istorice concrete, programul revolutiei romane a evoluat intre minimal - reafirmarea statutului particular al Tarilor Romane in plan international si in raporturile cu Poarta Otomana - si maximal - constituirea Statului National Roman, idee sustinuta de catre toti conducatorii Revolutiei romane.
In Moldova opozitia fata de politica domnitorului Mihail Sturdza s-a concretizat la 27 martie / 7 aprilie intr-o Adunare populara la Hotelul Petersburg...)
alexcatalin13 întreabă: