Zbenguici
| Zbenguici a întrebat:

Comunism: pro si contra. (nu vreau argumente puerile de genul ca pe atunci nu aveai kitty cat)

Răspuns Câştigător
| Parintele a răspuns:

In primul rand trebuie sa stim ce este comunismul: Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitaristă în care nu există proprietate privată şi nici clase sociale. În comunism toate bunurile aparţin societăţii ca întreg, şi toţi membrii acesteia se bucură de acelaşi statut social şi economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societaţi comuniste este: "Fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi." Totul pare ok.
Trebuie stiut ca nici un stat din lume NU A FOST COMUNIST. Deci Romania nu a fost comunista. Romania, ca si alte state a fost un stat socialist. Sa vedem ce inseamna socialismul: Socialismul este un concept, o ideologie sau un grup de ideologii, un ansamblu de mişcări politice care au evoluat şi s-au ramificat de-a lungul timpului, un sistem economic. La început, s-a bazat pe proletariatul organizat cu scopul de a clădi o societate lipsită de clase sociale. Dar, până la urmă, se concentrează, din ce în ce mai mult, pe reforme sociale în cadrul democraţiilor moderne.

Nu trebuiesc confundat socialismul cu comunismul. O republică socialistă/stat socialist îşi propune să instaureze comunismul.
Statul comunist este un stat ideal dar care nu poate fi construit datorita mentalitatii salbatice (avaritie, individualism, subiectivism) a umanitatii. De aici si ideea ca statul comunist este o idee utopica.
Sunt PRO pentru un stat real comunist.

16 răspunsuri:
Zbenguici
| Zbenguici explică:

@julian dar acolo nu e comunism. E o alta dictatura ascunsa in spatele cuvantului de comunism. Comunismul nu este decat o scuza, un motiv. De exemplu, viziunea marxista a comunismului nu mi se pare o utopie. Intr-adevar Marx a descris o societate evoluata, dar avand in vedere ca el a emis acele idei pe la 1850 si noi ne consideram o societate evoluata, de ce ar fi greu?
E simplu: pentru ca nu suntem asa de evoluati. Si pentru ca suntem lenesi.winking

Zbenguici
| Zbenguici explică:

@whitehair happy.

daniela
| daniela a răspuns:

Pro... nu prea stiu de cat ca atunci cand eram elrva mergeam in tabere, mergeam la muzee, la teatru, la ateneu si desi nu aveam acces la net (nici nu era pe vremea aceea ) totusi aveam activitati nu mai spun de cele sportive. Contra cozile interminabile la carne, lapte, oua, ratiile alimentare, programele la Tv, imposibilitatea de a calatori afara etc

regis
| regis a răspuns:

Si pro si contra. Pro in privinta atmosferei si a relatiilor interumane, contra "rationalizarii" alimentelor si utilitatilor.
Ca orice oranduire, a avut avantaje si dezavantaje. E greu sa ii vorbesti de exemplu despre libertatea de a calatori in afara granitelor tarii unui om dat afara din locuinta in care a stat cu chirie zeci de ani, dupa cum e greu sa te bucuri de biletul cu reducere la cinema dupa ce te-ai trezit la patru dimineata sa mai prinzi coada la lapte.

| hashe86 a răspuns:

Contra
ti era rapita orice forma de exprimare, ingradite multe drepturi, iar o persoana careia nu i e permisa libertatea de a gandi si a actiona se dezumanizeaza incet incet, devine o dresura reusita. poate asa privesc eu, ca tanar din generatie post 89, nu am prins decat 3 ani de comunism, dar din cele auzite nu mi s a parut nimic atargtor pe vremea aceea.

| sese a răspuns:

"Comunismul" practic n-a existat conform doctrinei ci s-a transformat intr-o dictatura care este opusul democratiei.Raspunsul pentru un OM normal nu este decat unul singur :Nu oricarei dictaturi.

| casperboyy a răspuns:

Contra si nu e vorba de kit-cat ci pur si simplu intr-o democratie functionala (nu vorbesc aici de Romania) desi tot manipulat esti macar ai impresia ca esti liber. Eram mic pe vremea comunistilor sa iti spun ceva concret sa iti spun cum era acolo dar am crescut in democratia asta fragila si numai la cat de guraliv sunt eu sa traiesc undeva unde sa nu pot sa injur un retardat caruia ii platesc taxe (chiar daca acum ii injuri da degeaba ei tot fura) nu as fi putut rezista. Pentru tinerii care au murit ca eu sa pot injura pe oricine as spune un clar CONTRA la intrebarea propusa de tine.

| silvia_2359 a răspuns:

Ca sa faci o comparatie trebuie sa fi trait in vremurile alea. Mi-ar lua prea mult timp sa-ti fac o istorie si nu stiu daca merita efortul. In 2 cuvinte se rezuma asa:si bine si rau.Ca si acum.

| whitehair a răspuns:

Da, Zbenguici, am un raspuns pentru tine.NU,sub nici o forma, soceitatii socialiste in care eu mi-am petrecut copilaria si adolescenta inregimentat in Soimii Patriei, Pionieri, UTC si dracu mai stie ce.Lipsa libertatii de gandire, indobitocirea sistematica prin toate mijloacele posibile, cultul personalitatii dus la exacerbare, teroare, lipsa mijloacelor materiale-desi lucram si aveam bani nu aveam ce cumpara, coruptie pana la cel mai inalt nivel, atmosfera cenusie si oameni cu capul plecat, energie electrica, combustibil si hrana doar cat sa nu mori.Asa am perceput eu acea perioada.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pro si contra.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da comunismului ca forma de inceput si intr-adevar democratic dar contra oricarei forme dictatoriale.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Kitty catlaughing aleg kitty catlaughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Comunism? Trecand peste teoriile, bine fundamentate, de altfel, ale lui No God, cine l-a trait nu-l poate iubi, decat daca e masochist.
Comunismul din carti e o utopie. Dovada: ziua de azi.Mor pe capete in Coreea de Nord. De foame. Nu vi se pare trist in secolul asta?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da comunismului. Nu dictaturii.
Statul, ca institutie, trebuie sa se implice asa cum a facut-o in perioada 1945 - 1975. Comunismul, ca orice alt sistem politic si ca de altfel ca orice lucru de pe pamant a fost imperfect insa are meritele lui in asigurarea, fara nici o disxcriminare, a:
- sigurantei individuale si nationale;
- locuri de munca platite bine daca ne raportam la paritatea leu dolar si consideram veniturile/cheltuielile celor din occident cu cele de la noi;
- sistem medical gratuit pentru toti cetatenii patriei;
- respect fata de tara si implicit fata de individ;
- dezvoltarea reala si pe baze sanatoase a industriei si agriculturii;
- sistem de invatamant gretuit pentru toate gradele si toti cetatenii;
- eradicarea elementelor antisociale sia actiunilor acestora;
- sistem de pensii viabil;
- adminsitratie publica competenta, indiferent ca era politica avea o raspundere pe umeri, nu ca astazi;
- infrastructura feroviara si rutiera in conditiile in care tara ramasese distrusa complet dupa razboi;
- eradicarea exploatarii muncitorilor de catre exploatatori;
- ridicarea clasei de jos si a celor fara nici un fel de drepturi, la rangul de "om" egal cu toti cei carora natura le-a dat drepturi mai multe inca de la nastere;
- asigurarea unui trai decent, incomparabil cu cel de astazi;
- consolidarea familiei ca celula de baza a societatii;
- cresterea copiilor intr-un mediu civilizat, feriti de influientele atat de nocive ale occidentului : prostitutie, droguri, crima organizata;
- educarea cetatenilor in spiritul respectului fata de tara, a datoriei fata de pamantul stramosesc, a patriotismului, respectului fata de eroii neamului si de toti cei care au contribuit la bunastraea natiunii;
- si multe altele care in prezent nu fac decat sa ma revolte avand in vedere situatia in care am ajuns si noi ca indivizi si biata tara bogata.
Am 39 de ani, plecat din randul clasei muncitoare, om cu frica de Dumnezeu, cu respect fata de aproapele si cu proasta educatie de a fi cinstit, de a cerde in adevar, dreptate, egalitate si multe altele asemenea.
Nu am reusit sa fac aproape nimic intr-o societate mizera ca aceasta in care traim. Sa nu-mi spuna cineva ca " asa e la noi". Peste tot unde capitalismul mizer a pus stapanire pe constiinta omului, asa se intampla. Vindem iluzii, nu producem nimic si vrem sa ne mearga bine.
Cred cu tarie ca singura sansa este revenirea la comunism.
Daca va intrebati cum de stiu eu ce era in anii 70 pentru ca abia ma nascusem va pot spune ca pe oricine intrebi spune cat de bine era si totodata ca si in 89 cand era ffffff rau era ffffffff bine fata ed ceea ce traim acum.
Domnul cu noi cu toti.

| Bolovan_Marian_1971 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mare erou a fost Ceausescu! Părintele națiunii! A ridicat populația de la 19 mil la 23! Criminalii capitaliști au genocidat 8.000.000, cu avorturi, sinucideri de sărăcie! A construit 6.000.000 de apartamente, rețea de spitale moderne in fiecare județ, dispensare, policlinici, sanatorii, școli și grădinițe și creșe, cinematografe si camine culturale in toate comunele, magazine alimentare si de bunuri de consum in mediul rural, bazine olimpice de natație, săli de sport și stadioane, totul cu ACCES GRATUIT! învățământul era 100% gratuit și de foarte bună calitate, dreptul la sănătate gratuit pentru popor. Capitaliștii au prăduit 2.000 de miliarde de dolari, din aceste realizări ale lui! Eram o țară liberă, independentă și suverană! Toți oamenii aveau locuri de muncă! Ceaușescu nu lingea clanțe! Discuta NUMAI cu șefii de state! Și când te gândești că a luat doar 11, 5 miliarde de dolari de la camatarii internationali, cum să nu compari rentabilitatea capitalistă cu rentabilitatea socialistă?

| Antimanele104 a răspuns (pentru Bolovan_Marian_1971):

Desi nu sunt deloc de acord cu ideologia comunista si cu regimul in sine, nu pot sa neg faptul ca a avut si parti bune, multe dintre care chiar tu le-ai punctat.
Dar un singur lucru l-ai umflat si nu are nici o logica: cel referitor la avorturi.
Cu tot respectul cuvenit, avortul trebuie facut la decizia femeii si numai la decizia ei. Nu priveste pe nimeni daca ea vrea sa pastreze sau nu copilul, este corpul ei si face ce vrea cu el. Daca ea nu vrea acel copil, nu vii tu, mare scula-de-bascula, si ii zici ca nu are voie sa avorteze.