| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Considerați că ar fi o idee bună să se acorde mai multă importanță limbii latine? Mi se pare prea puțin să se predea un an, o oră pe săptămână. Eu zic că latina ar trebui să înceapă din clasa a VI-a, două ore pe săptămână, până în a VII-a, apoi să continue pentru cei de la uman și filologie cu câte 3 ore până la terminarea liceului (eventual să se dea și opțiunea de probă la bac din latină, de ce nu?) iar pentru mate-info și bio-chimie câte o oră pe săptămână în primul an, apoi gata.
De asemenea, limba greacă veche cred că ar trebui și ea studiată. Ce ziceți?

23 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

De lb latina nu ai nevoie in viata sau intr-o profesie actuala, pe cand de matametica si fizica ai nevoie absolut in fiecare zi, macar sa stii sa-ti numeri banii din buzunar, chiar daca te faci sapator de gropi si santuri.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru Violleta2022):

Am explicat deja că limba latină este esențială pentru oricine vorbește nativ una din cele zece limbi romanice. Cine nu cunoaște latina nu poate înțelege în profunzime etimologia limbii care-i iese zilnic pe gură. E și latina o chestie elementară, cel puțin la noi. Desigur că la dvs. în Australia latina nu e obligatorie, deoarece engleza nu provine din ea. De asemenea, greaca veche e și ea importantă în cultura generală a unui european, dar pentru popoarele romanice e mai importantă latina.
Matematica mi se pare ok cum se predă acum. Fizica în schimb cred că ar trebui aprofundată. Ar fi frumos ca la liceu să se facă Teoria Relativității, mecanică cuantică + altele, dar din păcate nu se fac. Fizica e o materie frumoasă, prin ea putem înțelege cel mai bine natura, alături de biologie și chimie.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că nu are rost. Mandarina, asta, da.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Limba latrina ar trebui sa fie optionala 100%. Am facut latina prin generala, in liceu sper ca nu - sau am uitat daca cumva am mai facut - efectiv timp pierdut. Da, e utila celor ce merg mai departe pe la istorie/medicina, dar pentru restul, absolut zero. Non Serviam!

| relian a răspuns:

Greaca veche, latina si alte limbi moarte ar trebuie sa nu se studieze la scoala decat optional.Sincer nu vad rostu, pentru ce sa inveti ceva de care niciodata nu o sa te folosesti.La ce iti ajuta,ori cu ce te ajuta daca stii latina? Iti zic eu,cu nimic laughing iar daca vrei sa te faci mai stiu eu ce arheolog, ori de asta traducator din limbi vechi, ai optional sa inveti, nici o problema, cel putin de la scoala generala pana la terminarea liceului astea ar trebuie sa fie doara optionale.
Mai bine ar baga limbi de astea de circulatie internationala, nu limbi moarte

| mastadont a răspuns:

Nu-i văd rostul, după părerea mea ar trebui să fie o materie opțională nu obligatorie.
E frumos și bine să știi și să înțelegi etimologia cuvintelor, însă doar dacă ești lingvist și vrei să faci cercetări asupra limbii, altfel nu te ajută cu nimic că știi de unde provine cuvântul câine. Poate să provină din orice limbă că tot același sens îl are în zilele noastre.

| Mirel4412 a răspuns:

O limba moarta, o ora pe saptamana e destul. Sportul cred ca e mult mai folositor decat conjugarea verbelor in latina sau alte prostii. Deci, propun sa fie 3 ore pe saptamana de sport.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

N-ar fi o idee bună. Și așa mi se pare că se stă prea mult la școală. Din perspectiva unei persoane care adoră latina, cultura latină și reminiscențele sale, ar fi moartea pasiunii. Mai sunt și autodidacți care au propriul lor sistem de asimilare a cunoștințelor, iar școala îl calcă în picioare. Poate că aș urî latina dacă mi s-ar preda. Nu sunt de acord nici cu practica românească de a-i da catedra de latină profesorului de română, engleză sau bio, iar puținii pasionați să se aleagă cu un ceva job de tinichea pe la arhive, ca mai apoi să ajungă să se reprofileze.

Aș alege în schimb să se predea în școli ora de Cultură Românească, cu axare pe specificul regional al respectivei zone în care se află școala, dar vise... prea complicat.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru anonim_4396):

Te înțeleg oarecum. Și mie îmi place să învăț singur, dar în același timp e și greu să înveți o limbă de unul singur.
Nici eu nu sunt de-acord cu practica asta. Mi se pare o idioțenie. Profesorii de latină ar trebui să fie profesori de sine stătători, ca la alte materii.
Ora de "Cultură Românească" chiar e o idee bună, s-ar putea preda la ora de dirigenție. S-ar putea vorbi și despre personalități importante ale poporului român, despre realizări românești etc. În felul ăsta s-ar spori atât cultura generală, cât și patriotismul elevului. Mi se pare frustrant când un geniu pleacă din țară, deși a studiat aici, face facultatea într-o țară străină, apoi veni că descoperă și inventează nu știu ce chestie de miliarde de dolari pentru ei, pe când poporul țării aceleia nu-l vor vedea niciodată ca pe unul de-al lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intrebarea e pusa in mod ironic?
Daca nu, atunci nu vad rostul acordarii importantei unei materii care nu mai e de actualitate si care oricum incarca memoria elevilor degeaba.
Da, stiu ca e limba mama sa-i zic asa, dar consider ca ar trebui sa se invete doar elementele de baza din ea, nu aprofundata caci nu are nici un sens; si asa exista si alte materii inutile cu ale caror informatii elevii isi incarca mintea inutil.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru anonim_4396):

Discuția e vastă și am purtat-o deja cu alți utilizatori. Dacă ești curios, vezi în comentarii.
Dar ce alte materii mai consideri "inutile"?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Religia, Muzica, Educatia tehnologica, Desen.

De obicei sunt puse ca ultimele ore iar elevii nu isi bat capul sa exceleze la ele si nici unii profesori sa le predea eficient.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru anonim_4396):

Religia nu e deloc inutilă. Ea contribuie la formarea morală și teologică a elevilor. Cei care nu vor să facă nu fac, dar pentru cei care vor și care au credință în Dumnezeu este nevoie de ora de religie. Era nevoie și de o oră de teologie în școli.
Educația tehnologică introduce în mintea elevilor anumite informații de cultură generală care nu-și au rolul la alte materii. Planul unei clădiri, tipurile de clădiri, rețelele de utilități, elmnete de gastronomie etc. Noi la tehno facem și proiecte caritabile. Deci e foarte bine.
Desenul și muzica chiar nu sunt pentru toți, dar pot fi opționale.

| Mopmop a răspuns:

E o idee extraordinara tinere!
Avand in vedere ca multe cuvinte actuale vin din latina si greaca asta va imbunatati nivelul de limba romana.
Din pacate am avut avem si vom avea ministri de invatamant cum ii avem asa incat nu vad nici o imbunatatire a situatiei.

| Trixt3r a răspuns:

Nu-mi aduc aminte sa fi auzit pe cineva ca se plange pentru ca face prea putine ore de latina. chiar nu vad rostul pentru care cineva ar forta asta la scoala. Eventual mai multe ore de limba Romana.
Daca iti place latina, o poti studia in amanunt si in timpul liber, rolul scolii este sa-ti ofere lucrurile de baza.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru Trixt3r):

Nici faptul că latina e predată de profesori de română nu e tocmai un lucru bun, deoarece mulți sunt tentați să facă română în loc de latină cu copiii.

| KR0N5TADT a răspuns:

De ce?

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru KR0N5TADT):

Latina este baza limbii române. Pentru a înțelege cu adevărat limba pe care o vorbim în fiecare zi, dar și alte limbi pe care eventual le știm (spaniolă, franceză, italiană etc) este necesar să cunoaștem limba latină.
Limba greacă veche am inclus-o pentru că face parte din limbile clasice, iar filosofii și dramaturgii greci, extrem de importanți până în zilele noastre, merg mai bine citiți în limba lor naturală, cum și Dostoevsky merge mai bine în rusă. Totuși, latina e mai importantă pentru noi ca greaca veche.

| KR0N5TADT a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Bine, dar cu influențele slavone ce facem? Limba română este un melanj de limbi estice. Are și influențe latine, dar nu latina este limba de bază.

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru KR0N5TADT):

Ba din potrivă: limba română face parte din grupa limbilor latine, fiind astfel înrudită cu franceza, spaniola, italiana, portugheza etc; toate aceste limbi au baza în limba latină.
Geneza limbii române e formată așa: un sub-strat dacic (de unde ne-au mai rămas câteva cuvinte), stratul latin și extra-stratul slavon (în urma căruia am rămas cu unele cuvinte, în special în sfera Bisericii). Totuși, influențele slavone nu se pot compara cu marea de latinitate a limbii. Mai ales în ultimul timp, căci din secolul XIX multe cuvinte slavone au primit omologi latini, care au devenit mai populari (ex: ostrov - insulă, glas - voce, a blagoslovi - a binecuvînta, duh - spirit ș.a.m.d. ).

| Brizbriz a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

"Si vis pacem, para bellum"
wiki Romania traduce:
"Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război"
https://ro.wikipedia.org/wiki/Si_vis_pacem,_para_bellum
in latina 5 cuvinte, in romana 7 cuvinte, din care 3 personalizate spre deosebire de latina in care de fapt traducerea mot-a-mot zice asa:
daca vrea pace pregateste razboi

latina A FOST o limba extrem de simplista, fara aproape absolut nimic personalizat, deci deosebit de simpla, si care in ziua de azi nu poate exprima o groaza de concepte care nu existau deloc pe vremea romanilor

sa inveti latina este EFECTIV UN MOFT, atat si nimic mai mult, iar tot ce spui tu aici se refera la cineva care vrea sa ajunga lingvist, lucru care e FOARTE FRUMOS PENTRU TINE, dar numai pentru tine
nu poti sa generalizezi... in viata reala, a unui om normal, latina e o chestie atat de vaga, ca o acopera din toate directiile google translate

chiar la un moment dat am vrut sa vad cum suna latina vorbita pe bune, si am cautat jumatate de ora pe Youtube, am si injurat pe cativa care spuneau ca asta e in video, dar de fapt erau numai explicatii despre cum functiona latina, iar cand in sfarsit am gasit, mi s-a parut NECIOPLITA... RAU!

si ca sa infig pana la capat ultimul cui in cosciug, aici am vazut tanar care a putut sa intrebe "de ce Polonia si Romania sunt cele mai vizate de rusi", ce ai vrea tu sa invete ala? ultimul minimum de bun simt in geografie, care il aduce cu picioarele pe pamant, sau latina care nu ii foloseste la nimic si foarte, FOARTE probabil ca nu va fi in stare sa o invete

| Niciunnumedeutilizator explică (pentru Brizbriz):

În primul rând, aveți drepate: latina nu are cuvinte latine pentru telefon, computer, televizor, radio, antenă ș.a.m.d., motiv pentru care latina clasică nu poate fi folosită în limbajul cotidian, sau ca limbă maternă. Totuși, e important să o învățăm pentru că, cum am spus, intelegem mai bine limba care ne iese pe gură zilnic. Cine înțelege latina înțelege româna în profunzime. Nu e deloc ceva exclusivist, pentru care trebuie să fii lingvist, căci limba latină e un element de bază în cultura generală a unui adult, fie el istoric, lingvist, profesor de școală generală sau fizician nuclear. Ea se întâlnește în cărți, în filme, în inscripții de pe ruine, ca să nu mai zicem că majoritatea cuvintelor pe care le folosim ZILNIC provin din latină; deci ea nu e deloc absentă din viața cotidiană. Asta ca să nu mai spunem că pentru noi, așa ca pentru francezi, spanioli, italieni, portughezi, catalani etc, latina este foarte ușor de învățat.
În al doilea rând, unii vor fi proști indiferent câtă geografie, istorie, latină sau chineză fac. Deci nu despre asta-i vorba. Într-adevăr, atât istoria cât și geografia ar trebui să aibă minim 2 ore pe săptămână, preferabil 3. Dar asta pentru elevii care vor să învețe și au capacitatea intelectuală s-o facă; putem face și 2.000 de ore de geografie, dar dacă cineva nu vrea/poate învăța, nu o va face.

| Sisiwieuc9 a răspuns:

Eu nu inteleg ce au oamenii cu ora de latină. Ce e asa greu avand in vedere asemanarile dintre latina si română? Plus că materia asta chiar e utila pentru cei care vor sa studieze arheologia, istoria, lingvistica, medicina, biologia si dreptul.