Celsus, nu Celsius. Celsius e ala care a inventat termometrul cu mercur pe gradatia caruia se masoara temperatura in sistem european.
Vorbiti de averi donate ca si cum te obliga Crestinismul sa iti dai casele, etc? Eu am vazut foarte multe persoane neajutorate care traiesc pe spatele Bisericilor, cautati si veti observa asta. Daca nu vrei nu dai niciun ban.Eu dau bani la Manastire sau Biserica, doar pe lumanari si eventual la cersetori daca am la mine(bani). Daca nu, ma rog si aprind cateva lumanari.Si daca dau, dau cu drag orice ban pentru acatiste, sau o icoana, sau un breloc, sau ce vreti voi.Majoritatea credinciosilor adevarati nu prea au bani de donatii.Nu toti sunt ca Gigi Becali, de exemplu.
Unii o folosesc din nestiinta, crezand ca este un citat din Biblie, altii o folosesc din inertia evului mediu, cand oamenii simplii nu aveau acces la Biblie iar "cercetarea" era in contradictie cu religia.
Am cautat pe net la un moment dat si am gasit 2 predici, 2 preoti ortodocsi, unul militand pentru "crede si nu cerceta" celalalt impotriva.
Concluzia este ca sintagma nu este folosita de preotime in general ci doar de anumiti preoti.
@Jo multumesc! Ma ierti pentru un typo?
@andreicatalin inseamna ca nu prea ai stat de vorba cu clerul. Se foloseste sintagma si inca mult!
@jedi eu am auzit-o de copil si nu o singura data!
@andreicatalin Nu-mi esti tu doctor sa imi dai diagnostic. Nu mai arunca aiurea cu venin. Daca nu esti de acord cu mine, poti spune asta si frumos. Si nu pot fi toate adevarate ca se exclud unele intre altele. De exemplu, Copernic a studiat (cauta si vei afla) vechile scrieri si miscarile pamantului si a spus ca pamantul se invarte in jurul axei sale. Biserica a venit si a spus ca nu e adevarat conform zicalei "crede si nu cerceta" ca nu e adevarat si l-au ponegrit.
Nu e cazul sa generalizezi.Probabil ai intalnit un preot mai putin documentat.Eu cunosc preoti foarte bine documentati si cu mare dragoste fata de oameni.Sunt preoti care isi cauta cu adevarat mantuirea si incearca sa-i ajute si pe ceilalti oameni.Insa orice padure are uscaciunile ei.Nu trebuie judecat tot clerul pentru cateva exceptii negative.