Da, în jocul intereselor marilor puteri, asemenea modificări de granițe mai sunt posibile. Vezi soarta Crimeei.
Catalania sa se separe de Spania si sa devina independenta?
Mai degrabă nu, căci pierde accesul la UE, și nu se mai descurcă economic.
Scoția sa se separe de Anglia si sa devina independenta?
Nu, căci nu există motiv serios pentru asta.
Sau vestul Ucrainei sa revina Poloniei?
Aici este o zonă foarte sensibilă. Ca să se întâmple asta, ar trebui să fie de acord rușii, care vor Ucraina toată, sau sub zona lor de influență așa că se vor opune foarte tare. Mai degrabă riscă să piardă Ucraina partea estică sau ca aceasta, Donbas, pe acolo, să dobândească o autonomie mai mare în cadrul Ucrainei, ca să se apropie treptat mai mult de Rusia. Se numește conflict înghețat.
Sau Moldova sa se uneasca cu Romania?
Niet. Unde a pus ursul laba, nu mai iese.
Dacă ne unim cu ei, vom avea o mulțime de ruși în țară, și colaps economic imediat. Plus că moldovenii, frații noștri sunt cei mai mari bețivi de pe planetă, locul 1 în lume. Nu câștigăm mare lucru, doar chestie de orgoliu. Și bazele de rachete americane se pot astfel apropia cu incă 200 km de Moscova, iar noi cu Transnistria ca o sulă în coaste. Nici vorbă.
China sa-si ia Taiwanul?
China nu va renunța niciodată la Taiwan, asta este sigur, dar nu se vor grăbi. Ar intra în război indirect cu USA, și asta nu este indicat. Acum, repede, nu prea.
Ce mai conteaza ca bazele de rachete americane se mai pot apropia cu inca 200 de km de Moscova (in caz ca Moldova va intra in componenta Romaniei) daca americanii pot lovi Moscova (ipotetic vorbind, pentru ca asta nu se va intampla niciodata) de pe propriul lor teritoriu, situat peste ocean? Dispunand de atatea rachete intercontinentale! Lucru valabil si pentru rusi.
Kosovo a apaurt acu 12 ani.
Rusia a anexat bucati din Ucraina.
China umbla serios la Hong Kong.
Lucruri se intampla.
Hong Kongul oricum e al Chinei (desi are o mica autonomie proprie), deci nu-l putem lua ca exemplu. Daca era stat suveran, atunci era cu totul altceva.
Rusia a anexat doar Crimeea. Nu si Donbasul!
ONU este apa de ploaie, aia este o structura lipitoare, consuma resursele tarilor degeaba.
Nato da, aia e cu totul altceva.Se vor intampla ce spui chiar de exista organizatiile astea,se intampla cu statele care nu fac parte din NATO chiar de fac parte din ONU aia este cum am spus doara cu numele.
Restu ce spui tu Catalania si Moldova, alea tin de ele, de situatia interna, nau a face cu NATO sau ONU.
China sa ia ce spui aia da, tine de ONU sau asa ar trebui, dar aia nu indraznesc din cauza NATO nu ONU.
ONU este ceva frectie la picor de scaun nu-i baga nimeni in sama.
Daca spui tu asa o fi,de ce na intervenit ONU cand Rusia a luat Crimeea? Asa ziceam si eu, erau ocupati probabil cu altceva nu te mai imbata cu apa rece amice, ONU este o organizatie capusa, consuma banii planeteti exact cum am spus fara sa faca nimic.
Castile albastre pffff care restabilesc ordinea oriunde in lume, tu te auzi ce spui oare
Catalonia nu se va separa de Spania pentru că nu li se va permite deși majoritatea locuitorilor își dorește asta. În ceea ce privește Scoția sunt șanse destul de mari dar totul depinde de Londra - dacă va accepta un nou referendum Scoția va fi independentă. Nu cred că Londra va permite asta pentru că în condițiile ieșirii UK din UE independența Scoției va atrage după sine și ieșirea Irlandei de Nord din regat.
Vestul Ucrainei e populat în majoritate covârșitoare de etnici ucraineni! Aici bate inima naționalismului ucrainean deci această variantă este exclusă. Mai degrabă estul Ucrainei se va alipi Rusiei.
Referitor la unirea Republicii Moldova cu România am avut șansa asta în 1992 dar i-am dat cu piciorul - mulțumită lui Ivan Ilici Iliescu. Atunci ar fi fost posibil acum nu se mai poate.
China va lua Taiwanul atunci când SUA își va retrage sprijinul oferit regimului din insulă, ceea ce este foarte puțin probabil - Taiwanul e un cap de pod pentru americani în estul Asiei!
Dragosdoar întreabă: