mariana
| mariana a întrebat:

Credeti ca TIMPUL ca valoare obiectiva, este mai "comprimat"astazi decat cel din trecut?
In caz afirmativ, care ar fi aceasta cauza? Sustineti-va punctul de vedere.

Răspuns Câştigător
| anonim a răspuns:

Cand eram mai mic, am citit undeva ca in timp ce inaintezi in varsta, timpul ti se pare mai scurt.asta era pe vremea comunistilor.acum,mai nou aflu si de rezonanta schumann care inainte era de 7, 8 Hz iar acum a crescut la 12 Hz.asta inseamna ca timpul se scurge mai repede. tu acum crezi ce doresti referitor la timp, insa eu inclin sa cred prima varianta.

7 răspunsuri:
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Schimbarile petrecute in societate se reflecta asupra perceptiei nostre de a percepe timpul - ca pe un factor diferit in functie de ce anume dorim in viata. Daca plecam de la ideea ca "timpul inseamna bani" putem sa il vrem cat mai comprimat, cat mai "ingramadit" pentru a putea realiza cat mai multe din lucrurile dorite. Cu toate ca reusim sa facem multe, ajutati fiind si de multitudinea de masini casnice..., totusi simtim ca nu avem prea mult timp pentru noi. Dar asta nu este din cauza timpului, care in mod normal dureaza tot atat ca si pana acum, ci din cauza ca ne aglomeram inutil, dorindu-ne sa facem mai multe in timp cat mai scurt.
Nu stiu daca timpul s-a comprimat... evident in perceptia noastra, dar stiu ca altadata timpul avea alta curgere mai lina. Poate este si amintirea unor ani ai tineretii, cand lucrurile din jur pareau neschimbate si la fel in fiecare zi... cand faceai tot ce puteai ca sa iti multumesti sufletul.
Viata stresanta din ziua de azi te face sa alergi prin minute, sa nu te concentrezi cum ar trebui, sa pierzi mult timp alergand de colo colo, sa te concentrezi pe lucruri frivole sau prea putin interesante, sa pierzi timpul...
Notiunea de pierderea timpului are doua aspecte - una e sa iti pierzi timpul cu prietenii - ceea ce este relaxant - si alta sa pierzi timpul facand lucruri neplacute, stresante, agasante care iti "mananca" din timpul de odihna, de relaxare.
Necazul nostru e ca nu ne putem relaxa suficient pentru ca nu mai avem timpul necesar. Cateva zile de odihna sunt insuficiente pentru a compensa faptul ca iti piezi timpul din viata cu nimicuri. Sunt din nefericire si acele slujbe care nu te lasa sa te relaxezi niciodata - avand intotdeauna un termen de predare. Asta ar fi viata oraseanului... si a celui care o slujba, familie, casa... Care ajunge sa nu mai aiba acel "timp de calitate" decat, eventual, intr-una din fatetele lumii sale. Cel care reuseste sa depaseasca toate barierele timpului si sa isi faca timp si pentru casa si pentru cariera este de laudat, dar nu sunt multi capabili de asta.
In schimb un taran cu un petec de pamant va lucra intotdeauna pamantul la fel, va ingriji recolta in fiecare zi, dramuindu-si timpul si puterea de munca si pe zilele urmatoare. Mi se pare ca viata in mediul rural (din cea ce am vazut... si nu pot spune ca sunt experta) este totusi mai putin trepidanta. Parca acolo timpul mai are rabdare cu oamenii. Desi munca este foarte grea este mai putin stresanta. De asta oamenii aleg agroturismul. Este relaxant, te aduce mai aproape de natura, te decupleaza de la "tensiunea" permanenta.
Concluzie - desi timpul are tot atatea secunde intr-un minut... conteaza foarte mult ce decizi sa faci cu acel minut si cat il "intinzi" ca sa cuprinzi tot ce ai avea de facut. Daca lasi timpul sa se scurga incet, firesc, nefortandu-l si negandintu-te tot timpul la ceas, nefiind contracronometru - intr-o competitie cu timpul - vei vedea ca timpul isi recapata dimensiunea fireasca.

rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Imi pare rau ca nu am vazut comentariul tau de mai sus... Cred ca am postat in acelasi timp. Oricum - daca vorbim din punct de vedere al rezonantei Schumann este adevarat ca timpul s-a scurtat... Dar tot la fel de adevarat este si ca noi nu-l utilizam bine nici pe cel pe care il avem.

| psiholoaga a răspuns:

Subiectiv e clar mai comprimat, fiindca ni-l aglomeram cu tot felul de lucruri. Obiectiv, nu cred. Ca sa verifici asta, ar trebui sa mergi undeva sa te relaxezi, sa te bucuri de lucruri marunte, sa nu pierzi 10 ore pe zi in masina si la job... Daca dupa cateva zile de relaxare in natura ti se pare tot comprimat si insuficient, inseamna ca da, probabil s-a comprimat si obiectiv privind.

mariana
| mariana explică:

Am citit in Istoria Secreta a Omenirii, vol II de Eugen Delcea, ca Planeta pamant va suferi o scadere progresiva a densitatii si isi va schimba "bataia inimii". Dupa ce a avut o valoare constanta timp de milenii, "rezonanta Schuman" a Terrei a inceput sa creasca, din 1980 de la 7, 8 Hz, a ajuns la 12 Hz astazi. Aceasta inseamna ca, data fiind cresterea vibratorie a Pamantului, cele 24 de ore de viata ale unei zile sunt doar 16 ore reale?! Deocamdata inca este bine si acceptabil, desi explica de ce nu mai avem suficient timp, suntem tot mai grabiti, tot mai obositi.
Tema pe care am pus-o in discutie este ca o provocare pentru a vedea care este perceptia noastra concreta despre aceste lucruri, pentru ca intr-adevar s-au produs niste modificari obiective, pe care si noi le simtim, chiar daca nu le-am masurat fiecare. Emil in raspunsul sau face referire la modificarea nivelului "rezonantei Schumann", inseamna ca si altii au citit cartea despre care am vorbit eu in precizarea de fata.
As vrea sa vad mai multe opinii despre perceptia noastra ca indivizi, privind timpul si curgerea sa ireversibila in conditiile vietii actuale.

mariana
| mariana explică:

In primul rand tin sa multumesc celor care au raspuns la intrebarea pusa de mine. Fiecare a exprimat in raspunsul dat, observatiile obiective si subiective care influienteaza "timpul" ca element ireversibil. Sarcina mea este foarte grea pentru ca as putea sa-i premiez aproape pe toti, fiecare raspuns avand un smbure de adevar in el. Cel mai apropiat de intrebarea mea si mai ales de completarea pe care am facut-o este Emil, motiv pentru care am optat sa-i dau lui locul 1.
Seflfhelp are un raspuns sunsinut de o detaliata documentare insa pacat ca, aceasta este doar in limba engleza si nu toti avem posibilitatea de a cunoaste aceasta limba, motiv pentru care, completarea nivelului nostru de cunsotinte la acest capitol, ramane deficitara.
Rroxi43, a facut o prezentare fondata asupra percepptiei subiective a timpului, ca element definitoriu al vietii de fiecare zi pentru fiecare dintre noi, in functie de ce urmarim sa realizam. Ceea ce este insa purul adevar, in prezent, exista o adevarata "criza de timp", pe considerentul ca ne implicam in mult mai multe proiecte, dorim mai mult sa realizam iun viata, "fugariti" de aceasta societate de consum care, ne-a transformat pe unii dintre noi in niste "robotei", care raspund la planificarile si programele ce le avem de realizat. Cred ca trebuie sa ne oprim putin si sa analizam daca, intr-adevar asta este viata pe care ne-o dorim ca sa fim 100% ocupati si sa nu mai avem timp pentru familiile noastre, pentru prieteni, pentru lectura unei carti interesante, pentru linistea eului nostru interior. Regret ca nu au existat mai multe raspunsuri pentru ca, intr-adevar este o tema interesanta care ar trebui sa ne preocupe si sa si luam niste masuri, in sensul de a ne mai elibera putin si de a incerca sa traim.
Inca o data multumiri din suflet pentru competenta raspunsurilor pe care le-ati dat si pentru faptul ca, mi-ati fost aproape. Tuturor va doresc sa reusiti sa aveti "timpul" pe care vi-l doriti, pentru a putea sa va indepliniti destinul, misiunea cu care fiecare dintre noi am venit pe pamant.

RaduCiocan
| RaduCiocan a răspuns:

Obiectiv vorbind, o secunda dureaza la fel de fiecare data indiferent de persoana.
Fizic vorbind, secunda este definita ca:
"The second is the duration of 9 192 631 770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the caesium 133 atom."
http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-1/second.html
Cine spune altfel, vorbeste vorbe si nonsensuri;)
Subiectiv vorbind, intr-adevar este diferenta. Acum suntem intrerupti in fiecare moment de noi stiri, noutati, telefoane, emailuri, sedinte, conferinte, samd. Practic ne ocupam timpul cu tot felul de obiceiuri, poate de multe ori doar ca sa treaca timpul :D
Eu as spune ca e chiar o boala, un fel de pandemie,, un drog, sa ne tinem timpul intotdeauna ocupati cu tot felul de activitati irelevante sau neproductive.
Si boala asta chiar ne face mai prosti, la propriu.
S-a facut un studiu cu un test de iq in care participantii erau impartiti in 3 grupe, cei normali, unii care erau intrerupti in timpul testului de catre telefon sau email si grupa a treia care erau fumati cu marijuana. In toate cazurile, cei intrerupti au punctat cele mai putine scoruri pe testul de iq.
http://www.timesonline.co.uk/......384086.ece

PsihoSex
| PsihoSex a răspuns:

Sunt multi care sustin ca da, iar altii ca de fapt noi suntem mult mai multi, mai aglomerati, mai stresati, si mereu pe fuga, de unde aceasta senzatie, ca timpul fuge!