Nu. In niciun caz. Mi se pare o incalcare a dreptului constitutional al fiecaruia de a alege ce credinta/religie doreste.
Faptul ca, in frageda pruncie am fost botezati intr-o religie sau alta, nu ne face neaparat adepti ai acelei religii.
Niciun copil de 3-4 luni nu CERE sa fie botezat. Asta chiar mi se pare o gaselnita a bisericii pentru a face prozelitism.
Istoria ReligiILOR, da...de acord. Religie comparata...de acord. Dar nu ceea ce se preda in scolile noastre.
Daca vreau musai religie, ma duc la biserica.
@Cami: rubrica din catalog, la gimnaziu si (cel mai grav) la invatamantul primar, se numeste RELIGIE.
Ar trebui predata nu religia, ci istoria religiilor. Asa cum se preda istoria universala si istoria artelor.
@ liviu00
Regula majoritatii e un principiu democratic. Sau tu crezi intr-o democratie ideala, senso stricto, in care fiecare cetatean gaseste reprezentabilitate? Asta doar daca ne ne-am naste in serie si racordati la aceleasi nevoi si interese.
@ liviu00
Am spus eu ceva de nerespectarea drepturilor minoritatilor? Citeste-ma cu atentie. Regula majoritatii e la fel de normativa ca si egalitatea in drepturi, si stii asta. Eu nu vorbesc de privilegii, ci de reprezentare. Reprezentarea majoritatii nu suprima drepturilor minoritatilor, insa interesele lor sunt, in anumite privinte, ignorate. Pentru ca daca e un drept sa refuzi sa inveti o religie de care nu apartii, acordarea de autonomie tinutului secuiesc, de exemplu, nu e justificata de drepturile minoritatilor. Transezi mult prea simplu problema si chiar nu reusesti sa te faci inteles. Daca in privinta drepturilor fundamentale nu majoritatea decide, atunci cine? Poate unii se vor gandi la o minoritate politica, asemeni celor din sistemele totalitare sau despotice, care isi acorda privilegii lor.
@ liviu00
Primul comentariu a fost simplist, al doilea neclar. Nu e vorba ca eu nu am inteles, am spus ca "unii" s-ar putea sa nu inteleaga. Ti-o mai spun inca o data: citeste cu atentie. Devierea de la subiect s-a produs in momentul in care ai adus in discutie principiile democratice, pretinzand si cateva clarificari. Si fiindca Tiger e prea tanar sa raspunda solicitarilor tale de lamurire, te-am ajutat eu.
O seara buna iti doresc.
@nony tu ce-ai? Trebuie. Religia poporului roman, crestin-ortodox.
@HepHap, de fapt. rubrica din catalog chiar asa se cheama "Istoria Religiilor", acum depinde de fiecare profesor (si de programa ) ce vrea sa predea.
Nu cred.Nu cred ca ar trebui implantate in creiere copiilor fara aparare rationala niste chestii cu scop de manipulare.
Dumnezeu se face cunoscut singur, daca vrea, nu are nevoie de voci pacatoase pentru ai striga numele.
In niciun caz religia care se preda acum
Adica se fac comparatii intre religii.Nu e bine.Fiecare are dreptul de a alega daca crede in Dumnezeu sau nu, de a crede in Alah sau Buda
Deoarece majoritatea romanilor sunt de religie ortodoxa, crestina ar trebui predata religia in scoli, cea ortodoxa.
Cred ca ar trebui studiata, dar religia ecumenica (adica ceea ce este identic in toate religiile) impreuna cu o istorie a fiecareia. Cum s-a zis si mai sus, nu are rost sa pui accent prea mare pe invataturile uneia si sa faci copilul sa invete o directie, deoarece daca nu e interesat, oricum nu o va face.
Dumnezeu nu trebuie implantat in capul copiilor.Cine vrea sa il "cunoasca" pe dumnezeu sa mearga la biserica... sa citeasca biblia...sa se roage...
Sunt de parere ca religia ar trebui sa fie o materie optionala care sa se predea la liceu, dupa acordarea consimtamantului minorului care dobandeste discernamantul necesar...
Eu cred ca principiile care stau la baza tuturor religiilor lumii ar trebui tratate, poate un manual de studiu dupa istoria religiilor,
toate religiile predică respectul intre oameni, și alte principii bune în viața
nu sunt de acord cu extremismul care poate apărea din cauza ipocriziei
Salutare! Sincer astfel de intrebari nu prea isi au rostul, pentru ca raspunsul este logic. Religia pur-adevarata, ortodoxa ar trebui studiata inca de la gradinita, si inclusiv in facultati, pentru ca este cea mai importanta materie (este materia vietii)!
Orice om trebuie sa aiba o baza religioasa, daca vrea sa fie cu adevarat ortodox (nu numai cu numele); sa acumuleze, pe parcursul aceastei vieti efemere pe pamant, cat mai multe lucruri ce tin de latura spirituala, sa invete cum sa vietuiasca crestineste si cum sa se mantuiasca, asta in cazul in care isi doreste sa aiba o viata vesnica in pace si liniste. Este deja destul, si peste masura ca, datorita unor persoane cu functii pe care nu ar fi trebuit sa le aiba, s-a ajuns la asemena probleme de ordin religios! Sa le fie rusine ca au incercat asemenea lucruri! Antihristul incearca sa-si faca de cap cat poate, prin metode care mai de care mai viclene, dar din cate se poate observa, unii oameni sunt asa de orbi incat nu le pasa ca in cazul in care lucrurile involueaza, si capata o diversitate necorespunzatoare, se va ajunge cat de curand la disparitia acestei omeniri, in alte cuvinte la apocalispsa, unde chinurile vor fi cum nici nu ne putem imagina...
Cat despre persoanele care au alte religii, cel mai indicat este sa se conformeze regulilor, pentru ca suntem intr-o tara ortodoxa, iar cu legile ce vin de la Dumnezeu nu este de glumit. Chiar daca au o alta apartenenta religioasa, tot la Dumnezeu trebuie sa se raporteze fiecare individ in parte, oriunde si oricand (sa il preaslaveasca, preamareasca si preacinsteasca), pentru ca El este unul si singurul nostru Dumnezeu, in cele trei ipostasuri (Tatal, Fiul, si Sfantul Duh - Preasfanta Treime).
Va doresc tututror multa sanatate si intelepciune
@TigergeridAlan Deci crezi ca MAJORITATEA trebuie avantajata? Parca asta nu era un principiu DEMOCRATIC... Dar poate nu cunosc eu bine. Te rog lamureste-ma.
@HepHap Ai dreptate cand spui ca ar trebui predata istoria religiilor.
Insa gresesti in privinta democratiei. O sa incerc sa ma fac inteles. Intr-o democratie deciziile se iau, intr-adevar, prin votul majoritatii, dar in privinta drepturilor fundamentale, nu majoritatea ar trebui sa decida, pentru ca exista pericolul ca aceasta sa voteze pentru acordarea de privilegii lor.
O democratie isi va demonstra puterea atunci cand va reusi sa protejeze si drepturile minoritatilor. Democratia sustine EGALITATEA in drepturi. Ori o democratie in care majoritatea e privilegiata (in cazul de fata in plan confesional) nu mai e democratie.
@HepHap Deviezi de la subiect. Refuz sa continui discutia pentru ca nu are niciun rost. In comentarii am vorbit despre privilegierea majoritatii cu incalcarea unor drepturi si libertati ale minoritatilor. Recunosc, in primul comentariu, m-am exprimat lacunar. Dar apoi cred ca a fost clar la ce ma refer. Faptul ca n-ai inteles, este evident, de vreme ce tu vorbesti despre alte chestii. Asa ca te invit sa inchidem discutia aici.
Ai spus ca nu ar trebui predata religia in scoli. Atat m-a interesat.
Nu cred ca trebuie predata, deoarece este o materie in plus. Ne plangem ca avem multe ore, vrem sa le scadem numarul si scoatem ora de sport... mi se pare o prostie. Mai bine ar scoate religia.
Elevii care cred in dumnezeu sa mearga la biserica, sa se roage, sa citeasca biblia. O ora de religie pe saptamana nu te face credincios. Orele astea mi se par o fortare sa credem in dumnezeu, dar cred ca inca nu si-au dat seama ca nu se poate cu forta.
Nu ar trebui predata in scoli sau in cel mai rau caz doar cateva ore pe luna.Despre suflet nu se poate studia ca o materie oarecare.Este ceva mult mai complex.Nu mai putem vorbi despre liberul arbitru.
alexandru1234567890 întreabă:
Adi1987 întreabă: