Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare (n. 1433, Borzesti - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei intre anii 1457 si 1504.
Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii tarii, initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia unor ilustri contemporani, iar, gratie traditiei populare, a fost transformat intr-un erou legendar.
Papa Sixtus al IV-lea l-a numit "Athleta Christi" (atletul lui Christos) iar poporul l-a cantat in balade: Stefan Voda, domn cel mare, seaman pe lume nu are, decat numai mandrul soare.
Ultimii ani de domnie fura ani de pace. Cel care spunea in actele scrise ca este din mila lui Dumnezeu domn al Þarii Moldovei a zidit 44 manastiri si biserici, conform traditiei, dupa fiecare lupta o biserica. Batran si bolnav de guta; i s-a amputat piciorul. Dupa o domnie indelungata de 47 de ani - neobisnuita pentru acele vremuri - marele domnitor inchise ochii la 2 iulie 1504.
Iara prea Stefan Voda l-au ingropat tara cu multa jale si plangere in manastire la Putna, care era zidita de dansul, jale era, ca plangea toti ca pe un parinte al sau...(Grigore Ureche)
In cursul domniei sale Moldova a cunoscut o inflorire fara precedent. Luptand de la egal cu vecini mult mai puternici, Stefan cel Mare a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, marimea redusa a populatiei si resursele limitate au facut ca, o data cu modificarea tehnologiei razboiului (introducerea pe scara larga a armelor de foc, scumpe si greu de manufacturat) Moldova sa nu mai poata tine pasul cu vecinii mult mai bogati.
A mancat prea multa shaorma Si vezi ca se scrie cu majuscule si se pune si un "?" astfel de semn interogativ la sfarsit. Nu stiu de ce mai exista regulile alea pentru punerea unei intrebari aici.
Muzsic_Robert_Junior_1991 întreabă: