Cuvintele polisemantice sunt acele cuvinte care, pe langa sensul propriu, denotativ, mai au unul sau mai multe sensuri figurate, conotative.
Gura de metrou, gura de canal, gura de aer, gura-de-lup sunt sensuri conotative.
Gura ta cu care mananci si vorbesti este sens denotativ.
Cuvintele polisemantice sunt cuvintele care au mai multe sensuri. Exemplu:broasca=broasca de la usa si broasca ca si animal
Polisemie nu inseamna ca se aud diferit si se scriu la fel, cele care se scriu la fel si se aud diferit sunt omografe iar polisemia se instaleaza la un cuvant cu mai multe sensuri. Polisemia cuv = toate sensurile unui cuvant. De exemplu : polisemia cuvantului carte (inseamna toate sensurile cuvantului carte din dictionar ) adica manual, volum, învăţătură, scrisoare; carte de identitate, carte de alegător, carte de joc, carte poştală.
Iar ca sa demonstrezi polisemia trebuie sa faci propozitii cu cuvantul carte de exemplu prin care sa ii arati sensul. De ex: Cine nu are carte nu are parte. (Carte in acest enunt nu are sensul original de manual ci sensul de invatatura). Iar la cuvantul gura cum ai zis tu trebuie sa cauti in dictionar si sa faci cum ti-am zis eu mai sus.
Sper ca te-am ajutat! Funda?!
Polisemie inseamna cuvinte care se scriu la fel si au intelesuri INRUDITE(asemanatoare), iar la omonimie se scriu la fel, dar au sensuri complet DIFERITE, deci ala cu broasca e omonim
Cuzantul polesemantic inseamna ca se scriu la fel dar au sens apropiat.Dai funda?
Se scriu la fel dar au sensuri diferite.De exemplu broasca= broasca de la usa si broasca din lac! sper ca ai inteles!
Sjhxjcks întreabă: