Duci inaltimea care este perpendiculara pe baza mare a trapezului, si apoi observi ca ai un triunghi dreptunghic.In acel triunghi aplici teorema lui Pitagora(CB la puterea a 2a= AC la putera a 2a + AB la puterea a 2a... unghilul A =90 de grade)
Nu o poți aplica fiindcă nu știi cateta care se opune unghiului format la baza mica
Nu o poți aplica fiindcă nu știi câteva care se opune unghiului bazei mici.
Http://www.mateonline.net/geometrie.htm uite ti-am dat un link cauta si tu pe acolo trapezul apoi te ei dupa el si dupa indicatiile mele : AB= MC apoi DM= DC - MC apoi pentru a afla inaltimea trebuie sa aplici teorema lui pitagora sper sa o stii : AD la a doua = DM la a doua + AM la a doua inlocuiesti si afli! sper ca te-am ajutat!
Depinde daca ai si niste unghiuri. In ce clasa esti? Daca suntsi niste unghiuri te pot ajuta eu dar daca nu nu prea stiu cum fara mai multe date.
1. Duci ambele inaltimi.
2.Vezi ca s`a format un dreptungi si 2 triunghiuri dreptungice, atunci tu stii toate laturile dreptunghiului si 2 bucati mici de jos (o cateta) a celor 2 triunghiulete dreptunghice.
3.In unul din cele 2 triunghiuri dreptungice folosesti Teorema lui Pitagora si afli cateta mare (inaltimea trapezului).
4.Bafta!
Esti pe clasa a 7-a nu?