Vezi aici ceva mai jos model:
http://analfabeti.ro/tag/pronumele-personal-model-de-analiza
Model de analiză morfologică a pronumelui
Eu nu bănuiesc pe nimeni. (M. Sadoveanu)
eu
1) pronume
2) pronume personal
3) persoana I, invariabil în raport cu genul, numărul singular, cazul nominativ
4) subiect
Pronume personal, forma(accentuata sau neaccentuata), persoana (I, a II-a sau a III-a), numarul(singular sau plural), genul(doar la persoana a III-a: masculin sau feminin), cazul si functia sintactica. Sa-ti dau cateva exemple:
Sora ei este colega mea.
"ei"-pronume personal, forma accentuata, persoana a III-a, numarul singular, genul feminin, cazul genitiv, functia sintactica de atribut pronominal.
Spune-mi adevarul!
"-mi"-pronume personal, forma neaccentuata, persoana I, numarul singular, cazul dativ, functia sintactica de complement indirect.
Spor la exercitii!
Persoană, gen ( doar la pers. a III-a ), număr, caz/ funcție sintactică.
Uite un exemplu: I-am arătat varianta corectă.
i = pronume personal, persoana a III-a, numărul singular, cazul dativ, funcția sintactică de complement indirect.
În acest caz nu se poate specifica genul deoarece "i" poate însemna și varianta feminină, dar poate fi și varianta masculină.
Persoană, gen ( doar la pers. a III-a ), număr, caz/ funcție sintactică. Uite un exemplu: I-am arătat varianta corectă.
i = pronume personal, persoana a III-a, numărul singular, cazul dativ, funcția sintactică de complement indirect.
În acest caz nu se poate specifica genul deoarece "i" poate fi și la feminin, și la masculin.