Uitati ce am gasit:
Pana nu demult s-a crezut in ideea ca serpii nu aud. Cercetari recente au infirmat insa acest lucru.
Cum aud serpii?
Mandibula sarpelui este un cilindru rigid, care la contactul cu solul (sau alte suprafete) "culege" vibratii pe care le transmite canalului cohlear din urechea interna unde vibratiile provocate de sunete sunt transformate in impulsuri electrice si transmise creierului prin nervul auditiv.
Asa aud serpii, chiar daca nu poseda "urechi" externe. Precizez faptul ca modalitatea prin care aud serpii se numeste auz prin conductivitate osoasa si se mai intalneste si la om.
Au urechi. Foarte mici si cu functia redusa, pentru ca nu se bazeaza pe auz aproape deloc.
Serpii aud rau, mai ales cei surzi
Cel putin asa cred eu, intrucat nu au pavilioane la urechi. Urechi in schimb au.
Citisem la un moment dat ca se considera ca serpii isi folosesc limba pentru a capta vibratiile sunetelor purtate de aer. Deasemenea, 'burta' sarpelui, care intra in contact direct cu pamantul este foarte sensibila la vibratii slabe si poate detecta animale/oameni care se apropie.
Unele specii de serpi (pitonii, unii serpi boa) au receptori infrarosu. Adica pot detecta la intuneric animale/oameni dupa caldura lor corporala.
Nu ma intereseaza voturile primite pe aici, insa am observat o chestie care mi se pare amuzanta. Pana acum raspunsul lui Bula a primit de doua ori calificativul "Folositor" desi este total gresit, raspunsul dat de psiholoaga, desi exact dpdv stiintific, nu a primit niciun calificativ, iar al meu, la fel de corect dar spus pe un ton glumet, a fost calificat de doua ori ca Nefolositor.
Inca o data: serpii aud ca majoritatea animalelor cu ajutorul urechilor din dotare, doar ca acestea sunt lipsite de pavilioane.
Prin cate stiu serpii nu aud(timpanul si urechea mijlocie lipsesc, auzul este f slab dezvoltat.), nu vad, serpii te simt dupa miros. Cel mai important organ de simt al serpilor este limba, care serveste ca organ de miros si pipait.Serpii disting numai lumina si intunericul si percep in esenta numai miscarile. Functia redusa a aparatului auditiv este compensata de limba – organ extrem de sensibil.
Din cate stiu eu nu aud deloc, se bazeaza doar pe vibratiile din aer si din sol... iar cei care ii vezi iesind din cosuri si miscandu-se pe muzica de fapt nu se misca pe muzica, se iau dupa miscarile instrumentului muzical...