Principiile de guvernare se bazeaza pe traditie, conventii si proceduri specifice. Modificarile operate în decursul timpului au fost determinate de schimbarile si situatiile intervenite în societate. Parlamentul poate modifica complet prevederile constitutionale, deoarece, ca reprezentant al poporului, Parlamentul este puterea suprema.
Anglia este un stat unitar care recunoaste însa diferentele majore care exista si între componentele sale sub aspectul structural, administrativ. Este imposibila întelegerea managementului public din regatul Unit al Marii Britanii fara sa fie mentionat caracterul de stat multinational. Ministrii din cadrul Guvernului sunt si membri ai Parlamentului, ai Camerei Comunelor sau Camerei Lorzilor. Sistemul legislativ nu face o distinctie clara între sectorul public si privat cum se întâmpla în majoritatea tarilor europene, însa în Anglia a fost creat un grup distinct de legi care precizeaza clar specificul activitatilor publice, administrative.
Structura statala
Statul este monarhie constitutionala, regat ereditar, conform „Constitutiei Organice" - o serie de conventii, de traditii, de precedente etc. Conform principiului „regele domneste dar nu guverneaza", monarhul are un rol extrem de discret în viata politica, limitându-se de obicei la transmiterea de mesaje, dar un rol important în viata publica simbolizând unitatea statului si a natiunii.
Puterea legislativa este exercitata de Parlament (Camera Comunelor si Camera Lorzilor); mandat pe 5 ani pentru Camera Comunelor; în Camera Lorzilor sunt membri de drept lorzii regatului; cea executiva este exercitata de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Comunelor. Regatul Unit al Marii Britanii este format din : Marea Britanie, care la rândul ei, se compune din: Anghlia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.
Statul este unitar, dar are câteva caracteristici principale, cum ar fi: inexistenta unui sistem unitar de legi si Curti, a unui sistem unitar de politie si guvernare locala, ca si diferente semnificative în ceea ce priveste exercitarea functiilor administratiei centrale. Regatul Unit este condus de o monarhie constitutionala si din 1972 este guvernat de catre un singur Parlament, cel din Londra. Politica, în mod formal, este exercitata de catre Regina, iar practic aceasta este realizata de catre membrii Parlamentului si de Camera Legislativa.
Seful statului
Desi puterea formala a monarhiei exprimata prin " Prerogativele Regale" nu a fost modificata înca din secolul al XVII-lea, în prezent prerogativele monarhiei, în sensul exercitarii libere a puterii, sunt foarte mici, iar cele mai multe atributii ale monarhiei sunt mai mult formale, manifestate în cadrul unor ceremonii, sau pentru acordarea avizului legislativului de discutare a unor legi. În practica, aceasta înseamna ca Primul Ministru si Cabinetul exercita puterea potrivit prerogativelor regale. Parlamentul nu trebuie sa autorizeze exercitarea acestor puteri dar poate sa restrânga drepturile prerogative ori sa defineasca si sa clarifice modul în care trebuie sa fie exercitata puterea monarhiei. Oricum monarhia are dreptul sa fie informata regulat si consultata în mod confidential, de catre Primul Ministru, cu privire la activitatea Guvernului, iar în situatiile exceptionale, monarhia poate interveni, de exemplu, în întrevederile Primului Ministru.
Autoritatea juridica
Regatul Unit nu are nici o Curte Constitutionala, nici un sistem unitar de Curti si nici o separare clara a legilor private si publice asa cum de atfel exista în majoritatea tarilor europene.
Astfel, managementul public se deruleaza potrivit unor legi administrative, ca de altfel si potrivit deciziilor Curtii Comunitatii Europene (E. C.) Nu exista un Ministru al Justitiei, ca în celelalte tari europene. În Anglia, Tara Galilor si Scotia puterile administrative care acopera sistemul legislativ si juridic sunt divizate în mod deliberat între diferitele autoritati. Scotia are o lunga traditie în elaborarea unor proceduri de desfasurare a serviciilor publice (Procurorul Fiscal) însa specialistii afirma ca administratia engheza este mai putin orientata catre cetateni. În Anglia si Tara Galilor aceste servicii au fost introduse în 1980 si sunt mai mult orientate spre procedurile care se aplica în sectorul privat. Legile de baza difera considerabil în cadrul Regatului de la o tara la alta. În Anglia si Tara Galilor, spre deosebire de celelalte tari europene nu exista un Cod Civil. Legile civile reunesc elemente din legile comune, statute si din legi ale E. C.
Autoritatea legislativa
Regatul Unit alege 81 de membri care fac parte din parlamentul European.
În cadrul regatului, conducerea administrativa este exercitata de catre Parlamentul compus din Camera Lorzilor (compusa din aproximativ 1200 de membri alesi pe viata, 92 de membri ereditari si 26 reprezentatnti ai clerului ) constituita potrivit altor principii decât cele electorale, si Camera Comunelor (646 locuri; membri alesi de catre electorat prin vot popular pe o perioada de 5 ani). Parlamentul este autoritatea legislativa suprema.
Mai exact are functia de rege insa deciziile nu el le ia. e pus acolo cum s-ar spune de ''bibelou''
Regele nu isi exercita autoritatea politica, el conduce o imparatie, un principat.
El este practic cel caruia toti ii poarta un anume respect si il venereaza dar adevarata putere o au secunzi lui, adica cei ce tin cont de fiecare problema din regat sa zicem pentru ca el singur poate decide doar pentru citiva, pe cind ceilalti fiind mai multi se cumuleaza puterea si raspundera
Nu guverneaza nici regele nici presedintele. Tara o conduce guvernul in frunte cu primul ministru.
Buna asta am si eu de scris acum, sunt clasa VI -a si trebuie si eu sa scriu....Parlamentul poate modifica complet prevederile constitutionale, deoarece, ca reprezentant al poporului, Parlamentul este puterea suprema.
Anglia este un stat unitar care recunoaste însa diferentele majore care exista si între componentele sale sub aspectul structural, administrativ. Este imposibila întelegerea managementului public din regatul Unit al Marii Britanii fara sa fie mentionat caracterul de stat multinational. Ministrii din cadrul Guvernului sunt si membri ai Parlamentului, ai Camerei Comunelor sau Camerei Lorzilor. Sistemul legislativ nu face o distinctie clara între sectorul public si privat cum se întâmpla în majoritatea tarilor europene, însa în Anglia a fost creat un grup distinct de legi care precizeaza clar specificul activitatilor publice, administrative.
Regele nu guverneaza el respecta si aproba unele decizi. Guvernul propune! .....cam atat am gasit si stiu sper ca te-am ajutat! eu am luat 10 pe chestia asta!