Cred ca nu le poti desparti. O persoana care este matura interior, in modul de a gandi si de a vedea viata, va fi matura si in comportament, in exprimare. Sunt foarte multi adulti care se considera sau sunt considerati maturi insa ei nu sunt unificati. Adica toate partile lor: interior, exterior, cald, rece, agresiv, non agresiv sunt dispersate. Si atunci se comporta uneori in cele mai imature moduri cu putinta. Asa ca daca o persoana este in armonie cu sine, se comporta dupa cum se simte, eu cred ca este matura. Precizare: matur nu inseamna serios si posomorat. Copilul din noi, daca este valorificat, ne transforma in adulti receptivi, curiosi, cu spirit vesnic tanar, si totodata, maturi.
Aprecierea (masurare nu se poate) maturitatii/inmaturitatii unei persoane se face dupa modul lui de a gindi (de a vedea viata, de deciziile luate, etc.)., este adevarat ca functie de asta poate isi poate modifica modul de comportare, de exprimare.
Temperamentul nu prea tine de "maturitate". dar poate fi "controlat".mai mult sau mai putin.
Nu pot sa dau un raspuns lung... Cea mai practica chestie m-i se pare un psihotest pentru a afla varsta psihologica a unei persoane... si poate chiar "gradul de maturitate" a persoanei respective.
Fiecare e matur in felul lui...sau cum se percepe..sau cum il percep ceilalti. Maturitatea este o imbinare a caracterului si a experientelor de viata prin care a trecut, a lectiilor pe care le-a primit de la altii si a concluziilor pe care le-a desprins.
Maturizarea este procesul care conduce catre deplina dezvoltare a unei persoane. Poti atinge maturitatea când gasesti în mod obisnuit un raspuns satisfacator nevoilor tale.
Esti matur atunci cand esti capabil de a fi prezent nevoilor si dorintelor tale; de a le identifica; de a-ti mobiliza energia pentru a gasi un raspuns; de a face alegeri în functie de valorile tale, de experienta ta trecuta si de circumstantele de moment; cand esti constient de resursele tale; cand esti prezent fata de sine si fata de celalalt; cand iti asumi responsabilitatea sentimentelor si comportamentelor tale; - de a face fata unei situatii si de a raspunde; cand esti pe piciorele tale; cand contezi mai mult pe tine decât pe ceilalti; cand gasesti solutii la problemele întâlnite; cand inveti din experineta; cand creezi obiective realiste care sa raspunda nevoilor fundamentale si proiecte adecvate, si a le selecta pe cele mai eficiente; cand depasesti obstacolele; cand ai capacitatea de a transforma greselile în oportunitati, cand poti identifica la timp credintele si iluziile în profitul experientei reale.Deci gradul de maturitate se masoara in modul de a gandii si deciziile pe care le iei in viata.