| taniushka a întrebat:

Cum credeti, de ce autorul hotaraste ca Romeo si Julieta sa aiba asa sfirsit?
Fundita))

Răspuns Câştigător
| Iunona a răspuns:

Pentru ca Shakespeare foloseste adesea tema mortii si a vietii prin tot felul de simboluri (se numesc memento moris, de exemplu craniul clovnului pe care Romeo il stia din copilarie). Toate aceste simboluri dau perspectiva asupra efemeritatii vietii. In piesa Romeo si Julieta cei doi mor pentru a reda linistea celor 2 familii. Capulet si Montang se impaca dupa moartea celor doi. Ciclicitatea liniste-eveniment nefericit-liniste o gasesti peste tot in piesele autorului englez. E restabilirea armoniei. Vei vedea asta si in Richard 2, Othello, s.a.m.d.

11 răspunsuri:
| dienuta1990 a răspuns:

In primul rand nu poti privi aceasta opera ca pe un basm deoarece se incadreaza in alt gen literar si nu se termina cu un final fericit. Opera Romeo si Julieta a avut un sfarsit tragic pentru a se face interesant si a-si vinde cartea.Dar cu toate astea eu cred ca opera Romeo si Julieta ramane cea mai frumoasa si cea mai tragica poveste de dragoste a tuturor timpurilor.

| taniushka explică:

Dar o alta explicatie mai literara, referitoare si la dragostea lor

| MineIsLikeABridge a răspuns:

Ca sa se vinda cartea happy

| strengaritzza a răspuns:

laughing Ca sa aiba cartea si filmul mai mult raiting laughing

| PanaceuUniversal a răspuns:

In general trebuie sa priveste Romeo si Julieta ca pe o opera, si nu ca un basm.

Daca s-ar fi terminat cu iubire si "au trait fericiti pana la adanci batraneti" probabil era citita ca poveste de adormit copii. Ar fi fost un alt basm, cu printese si regine care le urasc si cu printul care le salveaza si le duce la el la palat sa le... ofere o viata fericita.

Asa, introducand elementul dramatic, pe langa faptul ca se incadreaza intr-un alt gen, si are alt public-tinta, iese si din cliseul de fericire, lasand o impresie buna fata de restul operelor care se incadreaza in prima mea descriere!big grin

| PanaceuUniversal a răspuns (pentru PanaceuUniversal):

Sa nu mai spun ca, Shakespeare e din esenta un dramaturg convins!

| Iunona a răspuns:

Mc pentru funditahappy

| ImiUrascViata a răspuns:

Sunt mai multe concluzii: -era emo
-era melancolic
-dorea sa creeze suspans si un final la care nimeni nu se astepta probabil xD
-dorea sa nu sune banal o.o
-a inceput o carte si a scris finalul la asta laughing (cercetatorii spun ca una horror xD)
-nu a mai avut ideei si sa decis sa-i ucida pe cei 2 pentru a avea motiv sa incheie cartea
-s-a plictisit de atata scris
- ia furat unuia cartea si a refacut finalul xD
-altu ia luat cartea si i-a dat-o inapoi cu modificari proprii
-masa lui Shakespear ura drama asa ca ia indicat sa le curme suferinta
-taso ura finalurile pompoase asa ca ia schimbat finalul
-era beat saracul si avea mai putina rabdare
-extraterestrii au facut mici modificari pentru ca sa cumepere cartea si in 2012 de la magazinul central fara probleme xD (deoarece ei stiau ca acel pasaj avea sa o bage in istorie si ca o sa o gaseasca usor)
-criza de ideii probabil
-il baga la puscarie daca baga lucruri interzise de biserica
-si multe alte motive probabil xd

Acum sa nu incepeti toti ca "hahah ce copil e asta"; am luat doar toate posibilitatile de le-am gasit eu si in plus glumesc si eu, si da nu sunt copil la 19 ani laughing!

| Alsodrfegnha a răspuns:

Stii, in literatura, iubirile ce sfarsesc tragic sunt mult mai gustate, plus ca ele exploreaza la maximum posibil fiinta umana si neputincioasa a indragostitilor. Cei doi "au fost ucisi" de Shackespeare, in opinia mea, pentru ca o dragoste cu un final dramatic este mult mai gustata de public si mult mai interesanta.

| PanteraRoz1997 a răspuns:

Niciodata n-ar fi putut sa fie fericit traind cu gandul ca nimeni nu vor sa fie impreuna asa ca cel mai bine au hotarat sa isi puna capat zilelelor

| numeneinteresant a răspuns:

Daca ei ar fi avut un sfarsit fericit, nu ar fi stiut nimeni de ei.