anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum demonstrez ca Rusia este o putere economica? Daca se poate un link sau ceva findca nu am gasit nimic concret pe net.

Răspuns Câştigător
| SmoKeD a răspuns:

"Rusia a devenit a sasea putere economica din lume. Am traversat cu succes perioada de tulburari economice si am atins rata de dezvoltare de dinainte de criza. Economia creste intr-un ritm bun, de circa 4% pe an, redresarea noastra economica este mai rapida decat cea a majoritatii tarilor dezvoltate", a precizat Medvedev in ultimul sau discurs despre starea natiunii.

Pensiile si salariile bugetarilor cresc mai repede decat prevazut inainte de criza, a adaugat el in Parlament.

"Anul acesta, Rusia afiseaza cea mai mica rata a inflatiei din istoria sa, sub 7% si ar putea atinge 6%. Salariile sunt cele mai mari dupa epoca sovietica, la fel ca si prestatiile sociale si veniturile reale ale populatiei", a afirmat el.

In acelasi timp, presedintele a recunoscut ca Rusia are prea multi saraci, "chiar daca numarul lor este cel mai mic din ultimii 20 de ani".

"Criza a demonstrat ca economisirea unei parti a veniturilor petroliere ramane o politica rezonabila. Aceste fonduri au permis guvernului si Bancii Rusiei sa evite criza monetara", a conchis Medvedev.


Economia rusa a inregistrat, de la venirea premierului Vladimir Putin la putere, in 2000, o crestere economica "mai stabila" si mai solida decat a multor state din Uniunea Europeana, conform unui bilant prezentat de premier.

"Noi avem momentan cativa indicatori economici mai buni si mai stabili" decat in statele europene, a declarat Putin intr-o emisiune televizata de intrebari si raspunsuri.

"Anul acesta, cresterea Produsului Intern Brut va fi de 4, 2-4, 5 la suta", a indicat premierul, adaugand ca "in Europa, acesta atinge 1-1, 2%, iar anul viitor va fi in jurul valorii zero pentru unii".

"Cateva state se pregatesc sa intre in recesiune", indica Putin, considerand insa ca "acesta nu e un motiv de bucurie" pentru ca ar putea exista repercusiuni asupra economiei ruse.

Vladimir Putin, viitor candidat la prezidentialele din 2012, a subliniat nivelul record al inflatiei, in 2011, ce ar trebui sa atinga "sase si ceva la suta", fata de inceputul anului 2000 cand era de 30 la suta.

Un alt aspect prezentat de Putin este acela al datoriei publice "minime" in Rusia, estimata la 10 la suta din PIB. "In Grecia, ea este de 162 la suta, in Japonia este 200 si ceva la suta", a mentionat el.

Aceasta sesiune de intrebari-raspunsuri, intre premier si populatia rusa, are loc in momentul in care autoritatile se confrunta cu un val de proteste, fara precedent in Rusia, fata de scrutinul legislativ din 4 decembrie, castigat, in conditii "controversate", de partidul condus de Putin, Rusia Unita, cu 50 la suta din voturi.

1 răspuns:
| AHappyDay a răspuns:

La mai mult de un deceniu de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, Rusia încearcă, în continuare, să edifice o economie de piață funcțională și să atingă o creștere economică mai ridicată.
După dizolvarea URSS-ului, primele semne ale refacerii economice au apărut în Rusia, în 1997, arătând influențele economiei de piață. Totuși, în acel an, criza financiară asiatică a culminat în august, în Rusia, cu deprecierea rublei. Au urmat creșterea datoriei publice și scăderea nivelului de trai pentru cea mai mare parte a populației. În anul următor, 1998, recesiunea a continuat.
În 1999, economia a început să se refacă. Această refacere a fost favorizată de o rublă slabă, care a scumpit importurile și a stimulat exporturile. În 1999-2005, creșterea produsului intern brut a fost de aproximativ 6, 7%, în special datorită creșterii prețului petrolului, continuării politicii rublei slabe, dar și creșterii producției industriale. În momentul de față, Rusia are un excedent comercial uriaș, datorat barierelor protecționiste la importuri și corupției locale care împiedică intreprinderile mici și mijlocii străine să importe produse rusești fără intermedierea firmelor locale.
Dezvoltarea economică a țării a fost extrem de inegală: regiunea Moscovei contribuie cu o treime din produsul intern brut, în condițiile în care în regiune este concentrată numai o zecime din populația țării.
Recenta refacere a economiei țării datorată creșterii prețului țițeiului, împreună cu eforturile guvernamentale reînnoite în 2000 și 2001 pentru ducerea la bun sfârșit a unor reforme structurale, au crescut încrederea investitorilor și oamenilor de afaceri în șansele Rusiei în al doilea deceniu de tranziție. Rusia a rămas profund dependentă de exporturile de materii prime, în mod special petrol, gaze naturale, metale și cherestea, care asigură 80% din totalul exporturilor, lăsând țara vulnerabilă la variația prețurilor pe piața mondială. În ultimii ani, a crescut foarte mult cererea internă de bunuri de larg consum, aproximativ cu 12% anual în 2000-2005, ceea ce demonstrează întărirea pieței interne.
Produsul intern brut se apropie de 1.200 miliarde € în 2004, ceea ce face ca economia Rusiei să fie cea de-a noua economie a lumii și a cincea a Europei. Dacă rata anuală de dezvoltare continuă astfel cum este acum, este de așteptat ca economia Rusiei să ajungă pe poziția a doua în Europa, după cea a Germaniei, în numai câțiva ani.
La 1 aprilie 2006, rezervele internaționale ale Rusiei atinseseră 206 miliarde $ și existau previziuni pentru creșterea acestei rezerve la 230-280 miliarde $ până la sfârșitul anului și la 300-400 miliarde $ la sfârșitul anului 2007.[3].
Cea mai mare provocare care se află în fața guvernului Rusiei este modalitatea prin care pot fi încurajate și dezvoltate întreprinderile mici și mijlocii, în condițiile unui sistem bancar tânăr și lipsit de funcționalitate, dominat de oligarhii ruși. Numeroase bănci sunt deținute de oligarhi locali, care folosesc deseori fondurile băncilor pentru a-și finanța numai propriile afaceri.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială au încercat să inițieze practici bancare normale prin intermediul investițiilor de capital și al dividentelor, dar succesul a fost limitat.
Printre problemele economiei Rusiei se numără și dezvoltarea inegală a regiunilor țării. În timp ce regiunea capitalei Moscova se dezvoltă exploziv, nivelul de viață din zona metropolitană apropiindu-se de cel al celor mai dezvoltate țări europene, cea mai mare parte a țării, în special în zonele rurale și ale populațiilor minoritare din Asia, a rămas puternic în urmă. Dezvoltarea economică se face sesizabilă și în alte câteva mari orașe precum Sankt Petersburg, Kaliningrad și Ecaterinburg, ca și în zonele rurale adiacente.


Universitatea de stat din Tomsk.
Încurajarea investițiilor străine este, de asemenea, o provocare, datorită barierelor legale, culturale, lingvistice și anumitor particularități politice ale țării. În ultimul timp s-au înregistrat investiții importante ale unor mari investitori europeni, favorizate de prețurile scăzute ale terenurilor și forței de muncă, ca și de ratele de creștere mai ridicate decât în restul Europei. Nivelurile înalte de instruire și de civilitate ale majorității populației, inclusiv ale femeilor și minoritarilor, atitudinea seculară, structura de clasă mobilă, foarte buna integrare a minorităților în curentul cultural principal plasează Rusia mult mai bine decât majoritatea celorlalte așa numite țări în curs de dezvoltare și chiar mai bine decât unele țări puternic dezvoltate.
Până acum, țara a beneficiat de creșterea prețurilor la petrol și gaze naturale și a fost capabilă să-și plătească cea mai mare parte a uriașei datorii externe vechi. Redistribuirea echitabilă a veniturilor din exporturi de materii prime către celelalte sectoare este, încă, o mare problemă. Totuși, din 2003, importanța exporturilor de resurse naturale a început să scadă în balanța economică, în timp ce piața internă s-a întărit mult, stimulată masiv de creșterea volumului contrucțiilor și de creșterea cererii pentru diverse bunuri și servicii.
Arestarea bogatului om de afaceri Mihail Hodorkovski, sub acuzațiile de fraudă și corupție, în legătură cu marea privatizare organizată în timpul mandatului președintelui Boris Elțîn, a făcut ca numeroși investitori să se teamă pentru stabilitatea economiei Rusiei. Cea mai mare parte a uriașelor averi făcute în Rusia sunt datorate achiziționării industriilor statului la prețuri foarte scăzute sau de concesiuni avantajoase primite din partea guvernului. Alte țări și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu aplicarea selectivă a legii împotriva anumitor oameni de afaceri, deși acțiunile guvernamentale au fost primite pozitiv de marea masă a rușilor sărăciți.
În plus, câteva mari firme internaționale investesc în Rusia. În conformitate cu statisticile Fondului Monetar Internațional, în Rusia s-au investit direct aproape 26 de miliarde de dolari în 2001-2004, din care 11, 7 miliarde de dolari numai în 2004.