| Curti a întrebat:

Cum demonstrez ca un text este liric?

Răspuns Câştigător
| LarisaNicoleta06 a răspuns:

Buna! Uite aici un exemplu: Argumentati ca textul literar ''Cantec'' de Zaharia Stancu,apartine genului liric.

''As vrea sa am milioane de cuvinte
Sa slavesc venirea ta pe pamant
Nu stiu,poate`ai fost adusa de zori,
Poate ai fost adusa,ca ploaia, de vant.

Arborii padurii s-au schimbat in viori,
Crangurile, toate, au devenit flaute.
Vulpile padurii ti-au luat urmele,
Caprioarele-au plecat sa te caute.''

Textul literar ''Cantec'' de Zaharia Stancu apartine genului liric deoarece se remarca prezenta eului liric care isi exprima in mod direct gandurile, ideile si sentimentele generate de intalnirea imaginara cu aleasa inimii.
Marcile lingvistice care evidentiaza caracterul adresarii directe sunt reprezentate de pronumele si verbele de persoana 1 si a 2a: ''as vrea'',''sa am'',''sa slavesc'',''ta'',''nu stiu'',''ai fost.Astfel,textul dobandeste caracter confesiv,fiind marcat de expresivitate si lirism.
Din punct de vedere structural textul se organizeaza la nivelul a doua caractere simetrice.
Titlul este reprezentat simbolic de substantivul nearticulat ''cantec'' prin intermediul caruia se insista asupra caracterului sonor al textului. Iubirea este tema fundamentala aflata in legatura cu cea a naturii. Dintre motivele centrale se remarca cel al comuniunii om-natura,al iubitei imaginare,al bucuriei de a fi indragostit,al padurii.
Aflat in ipostaza creatorului, eul liric doreste sa exprime prin diverse forme fericirea care ia nastere in momentul intalnirii iubitei care a aparut magic in viata lui.
Sentimentul poetului este sustinut de manifestarile naturii: arborii padurii sunt acum viori, crangurile au devenit flaute, animalele sunt nerabdatoare sa o gaseasca pe aleasa poeului.
Ca in orice text liric, modul de expunere predominant este descrierea prin intermediul careia sunt particularizate aspecte definitorii ale naturii si ale sufletului poetic.
Se apeleaza la registrul stilistic cu scop expresiv.Remarcate se fac metaforele ''As vrea sa am milioane de cuvinte'',''Nu stiu poate-ai fost adusa de zori'',comparatia ''Poate-ai fost adusa,ca ploaia,de vant''...
Realitatea este transfigurata, deosebite fiind imaginile artistice auditive: ''Arborii padurii s-au schimbat in viori,''crangurile toate au devenit flaute, vizuale ''Caprioarele-au plecat sa te caute '' care dau constienta tabloului.
Elemente ale individualizarii, rima nedeterminata, masura de zece-doisprezece silabe si ritmul iambic confera textului armonie si muzicalitate.
Pe baza trasaturilor mai sus enuntate am argumentat ca textul supus analizei ilustreaza cu gratie specificul genului liric. Fundaaa?:*

2 răspunsuri:
| SmoKeD a răspuns:

1) Definitia genului liric
2) Cuprins
i)prezenta eului liric
ii)prezenta figurilor de stil
iii)prezenta imaginilor poetice
iv)vorbeste putin despre rima, ritm si in ce este organizata strofa(denumirea specifica fiecarui nr de versuri)
3)Concluzia

Funda?