Ii simplu stai sa-ti arat
deci avem un exemplu
radical din 50=?
acum tu trebuie sa il descompui in factori
aici vine o kestie un pic mai complicata dupa ce ai terminat descompunerea ai 2 de 5 si un 2 cand ai 2 nr de aceleasi fel se pun numa una la radical intelegi de exemplu rezultatu ar fi 5 radical din 2 nr care le ai de 2 ori la descompunere le pui o singura data in fata radicalilor
asta e o kestie simpla pana si eu ce am note foarte mici la mate am inteles-o si nu-i vorba ca numa tocilari inteleg mate dar daca esti atenta stii matematica este foarte logica
ai inteles?
funda?
Hmm. sper sa si intelegi nu de alta dar nu ma pricep sa explic asa, pe net
Deci.de exemplu daca ai :
radical din 12 : te pui si il descompui; merge cu 2 si ramane 6; apoi iar cu 2 si ramane 3 si apoi mai merge cu 3 si ramane 1... 2 se repeta [ adica s-a simplificat de doua ori cu 2 ] si mai ai un 3. deci rezultatul e 2 radical din 3. Ce se repeta pui in fata radicalului...
nu stiu daca ai inteles si oricum daca numerele sunt mari se face altfel :-s
Apropo daca esti pe clasa a 7a si eu sunt daca mai ai alte intrebari lasa-mi id tau la mesaje...
Poti scoate factorii sub radical daca e patrat perfect, ex radical din 50 este egal cu 5 radical din 2, adica 5 ori 5 ori 2=50, funda
Nu este deloc greu, un exemplu bun te va ajuta, ia sa vedem http://mate123.ro/algebra.php#Extragerea_de_sub_radical este floare la picioru' de lemn :D.