| ღHinataღ a întrebat:

Cum e corect:"Teatrul de estrada Ginta Latina " sau "Teatrul de Estrada Ginta Latina"?

Răspuns Câştigător
| Gherman_Alexia_1992 a răspuns:

Este corect "Teatrul de estrada Ginta Latina"!

11 răspunsuri:
| DalyanKawaiiiii a răspuns:

Este corecta a doua varianta

| SorinTudor a răspuns:

Teatrul de estrada Ginta Latina

| corolav a răspuns:

Nu e corectă niciuna dintre formulări.

| ღHinataღ explică (pentru corolav):

Aha,si cum e corect, dom' profesor?

| corolav a răspuns:

Problema care se impune în cazul de față este în funcție de context. Mai exact, în ce ipostază vrem să evidențiem pe acest „Teatrul de Estradă".
Sintagma de față se constituie practic într-un substantiv propriu. Pentru că ea( sintagma) nu e doar „teatru", pentru a fi substantiv comun, ci are specificația ( calitatea)că este "Teatru de Estradă", care îl deosebește, deci, de „Teatrul Național", „Teatrul Liric", „Teatrul de Comedie", „Teatrul Popular" ( etc).
Dar, pe lîngă această calitate a acestui teatru, el mai are și un anume „nume", atribuit de ctitori, de edilii orașului, sau alte organe administrative, și anume „Ginta Latină".
Și atunci, în atare situație, se folosește litera majusculă la cele două substantive ale tipului de teatru ( cum corect ați procedat), deci Teatrul de Estradă ( fără să fie pus între ghilimele) iar ghilimelele se pun numai pentru numele său, adică pentru „Ginta Latină".
Ca un exemplu: La Teatrul de Estradă „Ginta Latină" se pregătește punerea în scenă a piesei...
Sau : Teatrul de Estradă „Ginta Latină" pregătește un nou spectacol...
Așa ar fi normal.
Dar, în unele situații, făcînd prea mult exces de zel( de corectitudine ortografică) unii autori ( ai unui anume text, care include și această construcție ) pun sintagma „Teatrul de Estradă" între ghilimele.
Ei bine, în atare situație se recurge la dubla încadrare între ghilimele ( de tipuri diferite) și prin urmare corect va fi „Teatrul de Estradă ".
Atenție la modul cum am plasat cele două perechi de ghilimele de tipul „și"!
Cam asta e!

Acum pricep...nu m-as fi gandit ca asa ceva ar avea nevoie de asa o explicatie detaliata...Ideea e ca am inteles!

| corolav a răspuns:

E bine dar nu e bine. Treaba e că la acel loc unde am spus că se impun două rînduri de ghilimele, nu știu din ce cauză nu a ieșit așa cum am scris eu. Voi încerca să rescriu și să văd dacă și acum nu iese așa cum am vrut eu.
Deci, dacă, totuși se vrea a se pune sintagma „Teatrul de estradă" între ghilimele, se va scrie astfel :
„Teatrtulde Estradă ".

| corolav a răspuns:

Tot nu e bine.
Nu știu de ce programul TPU șterge formula pe care o pun eu.
Îți explic.
Pui ghilimele de stînga jos, scrii sintagma „Teatrul de Estradă. Nu închizi aceste ghilimele. Deschizi un al doilea rînd de ghilimele cu semnul ( vezi dreapta jos) dublat și abia apoi după acestea închizi ghilimelele".
Sper ca acum să iasă și să înțelegi.

| corolav a răspuns:

Tot nu e bine. Nu înțeleg de ce se șterg acele semne. Să zicem că pui așa **Ginta Latină ** și apoi ".

| corolav a răspuns:

Da. Acum e bine! Sper că m-am făcut înțeles!

Da,te-ai facut inteles.Iti sunt datoare cu o funda destul de mare...

Întrebări similare