Lol, si-ar dori multi sa fie asa kappa.
O sa o iau pe puncte ca sa fie clar.
1. Inmultirea se face doar cand iti calculezi media. Daca tu ai 5 materii, doua de 5 credite, 2 de 6 si una de opt se calculeaza nota ori numarul de credite de la fiecare curs, faci suma si imparti la 30. Gen esti bosul bosilor si ei 10 la tot o sa fie 50+50+60+60+80= 300, impartit la 30= media 10.
2. Nu stiu la alte universitati/faculte dar iti dau exemplu de la litere. Daca tu pici la un examen, nu primesti credit pentru el semestrul ala. Si nu intra in calculul pentru medie. Gen il pici pe cel de 8 credite, imparti doar 220 la 30, pentru ca asa e regulamentul.
3. Oh, tanar inocent. Trebuie sa ai minim 30 de credite, altfel esti exmatriculat. Daca ai restante trebuie sa le dai fie in sesiune, fie in lichidari inainte sa sustii licenta, altfel nu intri la licenta si nu primesti diploma de licentiat chiar daca termini facultatea.
Buna! Fiecărei materii pe care o studiezi la facultatea i se atribuie un examen de promovare la finalul semestrului. Promovarea acelui examen presupune obținerea unui număr de credite aferente respectivului examen. De exemplu, dacă tu ai o materie in valoare de 5 credite, nu contează cu ce nota iei examenul, important este sa fie peste 5. Sa zicem ca promovezi un examen cu nota 8 și înmulțești cu nr de credite 5 ar fi egal cu 40(acestea sunt puncte), nu credite.
Nu e asa.
Daca un exament are 3 credite, primesti acele credite atat timp cat treci examenul, nu conteaza ca ai nota 5 sau 10.
Numarul minim de credite cu care poti trece anul difera de la universitatea la universitate, la unele e 30, la unele 40. Nu stim cat e la tine.
Da, creditele se aduna si cu 30 de ex treci anul, restul de 30 raman restante si trebuie sa le iei ca altfel nu poti da licenta. La o universitate care cere 30 de credite/ an ca sa treci anul poti ajunge la finalul anului 3 cu doar jumatate din credite luate iar asta poate inseamna mai bine de jumatate din materii restante.
Aduni numarul de credite de la fiecare materie la care ai promovat examen (fara sa inmultesti cu nimic) si acela este numarul de credite pe care il ai. Daca ai refacere de materie/restanta la o materie de 3 credite, pe semestrul respectiv vei avea 30-3, adica 27 de credite. Trebuie sa citesti pe contractul de studii sa vezi care e numarul de credite necesar pentru a promova anul (poate e 50%, poate 75%, trebuie sa vezi exact pe contract). Restantele oricum trebuue date pana termini facultatea, chiar daca ai un examen dintr-un an mai mic. Pentru calcularea mediei ponderate (media pe semestru) inmultesti nota la o materie cu numarul de credite pe care il are acea materie, apoi aduni aceste valori pentru toate materiile si imparti la numarul de credite. De exemplu, la o materie de 3 credite am 8, la una de 2 credite am 9 si la una de 4 credite am 10. Media va fi 3x8+2x9+4x10 totul impartit la 3+2+4 (adica totul supra 9). Asa faci pentru fiecare semestru, iar pentru media anuala iei mediile pe semestre, le aduni si le imparti la 2.
Anul la facultate are sa zicem 60 de credite.( 30 primul sem, 30 al doilea) Ca sa treci anul trebuie sa ai jumate din ele, adică minim 30.
Un examen are între 1-5 credite.
Dacă tu ai 7 examene pe semestrul 1 de ex va fi asa(doar un exemplu) Macroeconomie - 4 credite
Contabilitate- 5 credite
Sport - 1 credit
Și tot asa.
Dacă iei examenul, automat iei și numărul de credite. Dacă iei examenul la contabilitate Primești 5 credite.