| AlexDorinel a întrebat:

Cum era copilaria in timpul comunismului?
De ce copiii s au prostit asa tare in ziua de azi?,

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

+
Ceea ce mă șochează la copiii de azi e sadismul unora. Ne mai "cafteam" și noi, nu eram niște sfinți, dar după câteva zile ne împăcam. Copii din zilele noastre sunt în stare să se ucidă unii pe alții!

32 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Conform testului PISA 40% dintre copii de astazi sunt analfabeti si 46% din cei alfabetizati sunt analfabeti functional (nu inteleg ce citesc). Pe vremea comunismului daca erau 2-3 prosti intr-o clasa de 30 de copii, erau multi.

| Theo94 a răspuns (pentru Salontanul):

Analfabet functional inseamna sa stii sa scrii si sa citesti, dar nu intelegi la ce se refera textul si sa nu poti pune in aplicare sarcinile la care face referire textul.

| Theo94 a răspuns (pentru Salontanul):

Scuze, nu am citit intre paranteze, dar nu ai spus si de aplicarea sarcinilor.

| raMLesS a răspuns (pentru Theo94):

Da-mi un exemplu de text.

| Theo94 a răspuns (pentru raMLesS):

De ce?

| Theo94 a răspuns (pentru raMLesS):

Uita-te la raspunsurile mai lungi la aceasta intrebare.

| raMLesS a răspuns (pentru Theo94):

Da'miiiii

| GabiDumitrescu a răspuns:

Cel mai cuprinzator si totusi evaziv, dar pe bune raspuns pe care ti-l pot da e: ALTFEL.

| Frank51 a răspuns:

Copii au de ales intotdeauna cum vor sa evolueze, desigur ca sunt influentati de parinti si societate, dar o mica parte din interiorul lor pot sa ii duca pe drumul ce bun. Problema este ca lor le convine asa.

Răspuns utilizator avertizat
| Frank51 a răspuns (pentru AlexDorinel):

O sa fi surprins cat de influentati sunt si de parinti. Am un caz de copii rasfatati la 24 si 21 de ani, au facut in total 6 accidente cu masina si au omorat vieti nevinovate. Dupa fiecare accident parintii au zis "lasa tati ca iti iau alta masina si mai buna si mai scumpa", practic ii asiguri moartea copilului tau.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Frank51):

Și eu știu multe cazuri în care mulți sunt învățați de părinți să fie șmecheri și să se creadă privilegiați. Totul li se cuvine și totul trebuie să le fie pe plac că altfel ai încurcat-o. De niște șmecheri vorbesc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Și curios fapt, am observat că toți suferă dacă nu primesc atenție permanent. Trebuie să iasă mereu în evidență. Asta așa, ca o caracteristică comună.

| gabicoo a răspuns:

Eu am copilărit în timpul comunismului. Școala era școală pe atunci, legea era lege și se repecta - cu toate că sistemul era strâmb. Pe de altă parte ceea ce mi-a marcat copilăria a fost frigul din apartament și lipsa alimentelor. Asta durea cel mai tare: frigul din casă și foamea. Aveam bani dar nu aveam ce cumpăra! Totuși eram toți relativ egali în lipsurile noastre.
Acum unii nu au cu ce-și cumpăra, iar alții au prea mult și nu mai pot de bine!
Dar să revenim.
Referitor la întrebarea ta "de ce s-au prostit"? Sunt mai multe cauze:
- părinții care vor să le asigure tot ce le-a lipsit lor. Asta îi determină să creadă că totul li se cuvine.
- tehnologia care a evoluat în sensul ruperii legăturilor interumane fizice și migrarea spre virtual. Băiețiide azi nu mai bat mingea, habar nu au ce e aia "miuță", "respinsa" sau "gălățeana", nu se mai joacă în nisip cu mașinuțele sau soldățeii de plastic, iar fetele nu mai sar coarda.
- politicile educaționale oficiale care cer promovabilitate cu orice preț fapt ce încurajează elevii să nu învețe. Plus că și părinții au pretenții ca toți să fie premianți. Cel care e prost e prost - "nu ai cum să faci din coadă de câine bici de mătase și să mai și pocnească" spune o vorbă din bătrâni.
- școala românească în general promovează mediocritatea. Corupția directorilor înseamnă profesori slabi sau demotivați și atrage la rândul ei corupția unora dintre profesori. Țin să precizez că nu toți profesorii sunt corupți! Titularizarea profesorilor pe pile, cumetrii, relații, bani - asta va îngroapa definitiv învățământul românesc, sau deja e îngropat și nu-mi dau eu seama!
- ne-am cam tâmpit ca popor: nu se mai citește și nu se mai învață. Subiectele care se dădeau la examenul de treaptă (așa se numea admiterea la liceu pe vremea comunismului) sunt de două ori mai dificile decât se dă acum la bacalaureat - la limba română mă refer, iar la matematică subiectele de la bacalaureatul din anii 80' sunt de patru ori mai grele decât se dă acum!

| Salontanul a răspuns (pentru gabicoo):

Ai dreptate! Copii de astazi sunt rai si mai se si simt datori sa si dea sfaturi la cei batrani. Nu stiu sa scrie dar sunt sfatosi.hee hee laughing

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

+
Ceea ce mă șochează la copiii de azi e sadismul unora. Ne mai "cafteam" și noi, nu eram niște sfinți, dar după câteva zile ne împăcam. Copii din zilele noastre sunt în stare să se ucidă unii pe alții!

| Felys a răspuns:

Prea multa libertate nu insemna musai ceva bun dar nici pe vremea comunismului nu era bine. Daca atunci lumea era saraca, lipsuri multe acum cand sunt atatea oportunitati, mintea copiilor o ia razna si in loc sa se orienteze catre ceva bun, cei mai multi se orienteaza catre a face cat mi multe greseli care ii costa si pe ei si pe parinti.Nu cred ca acum sunt mai prosti, prosti erau si atunci, dar cu siguranta sunt mai rai, mai needucati

| Werrich a răspuns:

In comunism copiii de 5 ani se duceau singuri la joacă având cheia la gât, acum nu mai ai curaj sa iti lași copilul singur. Acum și bebelușii se joaca pe telefonul părinților.
La ce modele au tinerii de azi nu ma mir ca s-au prostit: Jador, Vulpița, Aby, 5Gangdaci

| MValentin a răspuns (pentru Werrich):

Sunt siiigur, de ai stii tu pe vremea aia cati copii se racolau din tarile vestice pentru pornografie infantila

| Salontanul a răspuns (pentru MValentin):

Sunt sigur (cu un singur "i" si cu punct la sfarsit) ca tu stii ca pe vremea aia nu pleca nici un copil din Romania. Doar ca ai scris ca sa te afli in treaba.

| MValentin a răspuns (pentru Salontanul):

Pentru ca nu ti se dadea voie sa pleci. Comunismul se rezuma ca forta de munca sa fie concentrata doar in statul cutare, deci nu se permitea sa iesi. Ai cam chiulit de la istorie nene, hai lasa TPU si lasa internetu si deschide cartea aia frumoasa de istorie ca nu iti strica la minte

Răspuns utilizator avertizat
| Werrich a răspuns (pentru AlexDorinel):

După atâtea cazuri cu răpiri de copii s-a implantat groaza și teama.

| Salontanul a răspuns (pentru MValentin):

Eu iti spun ca nu plecau copii si tu imi spui ca nu era voie sa pleci. Te contrazici singur ca ai spus ca se duceau copii dincolo. Ai cam chiulit la lectia de logica! Cat despre istorie, vorbesti aiurea! Eu am trait acea istorie si n-am spus nicaieri ca aveai voie sa pleci! Doar ca asa sunteti voi tinerii de astazi: 46% cititi si nu intelegeti ce cititi. Si un ultim sfat: invata sa nu jignesti pe cineva cand ii raspunzi! Pun pariu ca stiu mai multa istorie decat multi din tinerii de astazi.

| AC4S4 a răspuns:

Nu e mai proasta o generatie decat alta. In anii comunismului nu ajungea toata lumea la facultate. Terminau 10 clase, maxim 12, si mergeau sa lucreze intr-o fabrica, mergeau pe camp, iar putini mergeau la o facultate pentru a urma o profesie de tip profesor/doctor/avocat.

E plin astazi de adulti care cred ca virusul covid este facut in laborator de oculta mondiala si pun botul la orice populism. Vedem astfel cum a avut PSD atata putere, cum a ajuns Iliescu presedinte de 3 ori pentru ca Ratiu si Campeanu "au venit din occident ca sa puna mana pe tara si sa o vanda la americani". Acei adulti au copilarit in comunism si nu s-au dovedit a fi mai bravi decat generatia ce a urmat, ci la fel de usor de manipulat si la fel de creduli.

In anii comunismului nu exista internet, iar copiii simpli, care nu mergeau la facultate, nu erau vizibili. Se stia doar despre cei care luau premii si faceau un nume bun natiunii. Deci singura diferenta este ca astazi copiii pot sa-si faca faptele publice, inainte nu. Dar sunt la fel. Stiu ca vedem toti manelistii, cocalarii si toate perlele Romaniei pe internet si la televizor, apoi ne vine sa spunem ca suntem tot mai prosti ca natie. Acestia existau si inainte, in numar la fel de mare, dar nu erau in spatiul public.

| StrongHeart a răspuns:

Vrei sa ne intoarcem la socialism?

| MValentin a răspuns:

Este o prostie sa crezi ca generatia de azi este prostească, ai generalizat lamentabil si asta arata asa fix ca esti frustrat pe un lucru ce il crezi obiectiv.
In primul rand, da si eu cred ca unii copii sau adolescenți unii sunt asa tâmpiți pe scurt, dar niciodată nu am generalizat asta. Am spus mereu,, ala e prost,,. Si daca crezi ca regimul comunism si populația lui de atunci era superioara ma inchin in fata ta si te fac si pe tine prost si citește cate ceva despre asta. Sănătate

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Compară un copil din București cu unul dintr-o zonă rurală săracă unde nu au nici curent și vezi care dintre ei este mai deștept, care dintre ei se descurcă mai bine în lumea modernă.
Nu s-au prostit, stai liniștit. Doar au devenit mai indiferenți, mai iresponsabili și antipatici, dar nu proști.

Răspuns utilizator avertizat
| al0o0o0 a răspuns:

Nu cred ca „prostit" e cuvantul potrivit.Copiii din ziua de azi sunt mult mai deschisi la minte, dar pur si simplu asta e lumea in care traim. Tehnologia a avansat, traim timpuri moderne, avem libertate si dreptul la opinie.Toate aceste lucruri duc la maturizarea mai rapida a copiilor, de aici si „prosteala" asta.
Nu am trait pe timpul comunismului deci nu stiu ce sa-ti zic, dar clar nu era mai bine decat acum.

| Februar30 a răspuns:

Tot prostiti erau si pe vremea aia. Acum din cauza tehnologiei, atunci din cauza saraciei, coruptiei.
Copilaria era mai "materiala", pe cand acum e mai virtuala. Ieseau prin fata blocului, cu prietenii, cu gornete, trotinete, elasticul, mingea, mai isi ajutau parintii sa stea la coada pentru mancare, mai desfasurau activitati socialiste cerute de profi.

| IubescIarna755 a răspuns (pentru Februar30):

Si acum e coruptie chiar mai mare decât atunci cel puțin în țară noastra

| gabriela2201 a răspuns:

Din cauza regimului politic de indobitocire a tarii, inceput prin anii 2000, pe toate caile. Inclusiv infractiunile nu mai sunt pedepsite dur, ori pedepsele inclusiv pentru omor sunt date cu suspendare.