Si eu aveam probleme cu asta... dar din cate imi amintesc a placea...stiu ca fosta profesoara de romana ne-a spus...si pe langa asta ne-a intrebat cum se zice corect: capsune sau capsuni? care credeti?
A placea
adica a placea pe cineva de exempli nu poti sa spui a place pe cineva
cred
o zi buna
E vorba de doua verbe, unul tranzitiv-defectiv (a place) iar celalalt (a placea), intranzitiv si tranzitiv de conjug. a II-a; cand, cum, de ce, unde si in ce conditii se utilizeaza unul sau altul dintre verbe... tine de nivelul de cunoastere a limbii romane.
In loc de concluzie : nu inteleg de ce., mama dracului!, nu puneti mana sa consultati MACAR (!) dexonline? Intrebarea mea nu este retorica, o adresez atat celor care cer... posmagi gata muieti cat si acelora care -la fel de lenesi ca primii- dau raspunsuri din. ceeace au visat azi noapte (va amintiti de poezia copilariei?, aceea care-ncepea cu "pisicuta pis-pis-pis... ")
A placea!
Din DEXONLINE:
pláce (= plăcea) vb. tranz. defectiv
Comentariu: Este o formă greșită, trebuie evitată. Apare în DMLR pentru recunoașterea formelor flexionare greșite.
A placea este corect. daca il cauti in dictionar, il gasesti cu forma "a placea", si nu "a place". este de conjugarea a 3-a.l-am intrebat si eu pe profesorul de romana si asa a spus.
Pai vezi tu a placea ii la trecut si a place ii la prezent deci si daca zici Imi place de Mihai de ex...si Imi placea de Mihai...vezi?
Cati cunoscatori... normal ca nu mai ia lumea examenul de bacalaureat.
Formele corecte sunt a place si a tace.
BuBuLiiNa :x întreabă: