Este putin mai complicat daca ai început deja liceul in Romania. In orice caz încearcă sa ajungi in Franța cu vreo 2 luni înainte, sa ai toate actele traduse si legalizate (fisa matricolă, certificat de naștere internațional...tot). Trebuie sa cauți un Centru de Informare si Orientare (CIO) si sa le zici ca vrei sa te transferi si tot, acolo vei vorbi apoi cu o doamna sa vadă cât de cât daca știi sa te exprimi..., apoi vei fi programat sa dai niște teste -franceza si matematica. Daca considera ca nivelul tau de franceza nu e îndeajuns sa poți purta o conversație de baza sau ca cel cu care vorbești nu te poate înțelege, vei avea un an "înghețat" in care vei face franceza intensiv, daca e bine vor stabili ei liceul la care te vei duce si clasa. Rezultatele testelor ajung cam după 1 luna-1luna si jumătate nasol pentru ca vei fi foarte stresat. După ce primesti rezultatele te duci la liceu sa îți facă dosarul. Ah da, liceul nu e in funcție de notele sau mediile pe care le ai, e in funcție de adresa la care stai. Apoi începe liceul cel mai probabil vei repeta clasa a 11a (1er aici) deci te anunț ca sa nu te sperii, asta fiindcă BACul la franceza se da la sfârșit de clasa a 11a (appui in ultimul an nu cri mai face franceza ci filozofie-sa nu va încarce programul). Pentru fiecare BAC (franceza 1er si istorie-geografie-educație civică si mate Tal(terminale)) se da in fiecare trimestru câte o simulare care contează f mult.
VA TREBUI SA FACI CEL PUTIN 2 LIMBI STRĂINE! Engleză prima limba si apoi ai de ales din ce oferă liceul recomand Spaniola. Va trebui sa alegi între profilurile pe care vrei sa le faci. Liceul începe in clasa a 10a si este la fel pentru toți in mare, nu ai un anume profil, ai doar "domenii de explorare" pentru a te putea orienta pentru in clasa a 11a. Deci nu știu sa îți spun sigur dar fie vei fi băgat in clasa 2de (a 10a) fie in 1er (a 11a) nici de cum in Terminal( a 12a).
PS: va ci greu sa înțelegi ce îți spun la început: parca vor vorbi alta limba. Roagă pe cel cu care te vei împrieteni sa te corecteze de fiecare data. Si nu te aștepta ca daca vb cu ei pe Facebook sau pe Skype sa îți scrie corect sunt toți mai rău ca analfabetii la scris după 1-2 luni vei fi mai presus ca ei te asigur
1 nu trebuie sa fii rasist -regula de aur
2 fii sociabil si încearcă in primul an sa mănânci la cantina școlii cu colegii, îți va prinde extrem de bine - aici e ceva normal nu ai de ce sa te rusinezi
3 nu întârzia la ore ca pentru fiecare absenta/intârziere parintele trebuie sa dea semnătura (f nasol)
Sper sa îți fiu de ajutor daca mai ai întrebări te rog sa nu eziti ajut pentru ca stiu cum e sa trebuiască sa plătești pe cineva pentru fiecare cuvânt spus, eu o fac gratis
madalinanicolae97@yahoo.com e adresa mea de e-mail.
Ma consider cea mai in masura sa iti raspund deoarece m-am mutat in FRANTA in urma cu 6 luni si am inceput scoala aici!
Deci pentru a intra la un licei normal (adica unde nu sunt si arabi/italieni. etc). deci pentru a intra la o astfel de scoala/licei trebuie sa mergi sa dau niste examene, tebuie sa iti alegi ce meserie ai vrea sa urmezi, o sa ai in jur de 2-4 "rendez-vous" (intalniri)... Iar la una dintre aceste intalniti o sa dai un examen la matematica si o sa ti se dispuna un profesor care v-a vorbii cu tine sa vada cat de bine stii limba franceza.
Dar daca vrei sa intrii la un liceu/scoala speciala pentru persoanele care nu stiu limba franceza atunci tot o sa tebuiasca sa ai accele intalniri, dar nu vei da examen. Doar o sa ti se faca inscrierile, o sa iti alegi meseria si o sa poti merge la scoal.
ANUL SCOLAR :
E impartit in trei trimestre...
Notele pot fi in genul: 5 din 10, 4.5 din 5, 7 din 12, 11 din 20... Depinde!
Aici fiecare ora se tine intr-o sala diferita! Si bineinteles cu un profesor diferit!
Aici orele incep la ora 8:30... In Romania ar fi ora 9:30 si se iese da la scoala la ora 17 ( ROMANIA= 18)...
Daca vrei si mai multe detalii contacteaza-ma pe email-ul ------> ica.ciui@yahoo.com
Sorry "Momy" dar te informez ca lucrurile s-au schimbat puțin
Cum s-au schimbat daca eu merg la scoala doar de aproximativ o luna? deoarece a durat putin pana cand am trecut toate exmaenele si pe ruma inscrierile...
Ce clasa ai terminat in Romania si când ai vrea sa începi școala in Franța? Deasemenea, care este nivelul tau la limba franceza si ce vârsta ai? Depinde enorm de mult! (Eu am 16 si am început anul acesta liceul in Paris deci informațiile sunt proaspete dar trebuie sa răspunzi la întrebări daca vrei sa îți spun precis ce si cum )
Am 17 ani si termin clasa 11a in Romania si la vara plec in Paris. Nivelul de franceza nu este foarte bun, dar o sa incep sa ma pregatesc. Si vreau sa stiu cum e la liceu. Ce examene dau etc.
Chiar daca pare complicat e mult pana începi liceul, trebuie doar sa ai ambitie (eu am venit aici si nu știam decât putina franceza si putina engleză, am ratat un an de spaniola si totuși sunt printre primii din clasa, iar acum am ales limba chineza ca "element de studiu" si daca inveti e foarte ușor. Niciodată nu am crezut ca pot sa fiu astfel. Si totuși se poate.) nu trebuie sa îți fie frica va trebui sa alegi obligatoriu si a doua limba straina. Am zis spaniola ca e mai apropiată de româna - poți învața singur numerele, descrierea fizica/morala si conjugarea verbelor la prezent, bineînțeles daca vrei sa îți fie mai ușor si sa nu rămâi complet socat când vei fii la cursuri. apropo in ce cartier/oraș/arondisment vei ajunge? Sunt multe cu reputatie proasta si s-ar putea sa ai probleme la intrarea la facultate pe urma