Înainte de a începe să explici o figură de stil, trebuie să ai mereu în minte câteva întrebări:
- Ce figură de stil este? (epitet, metaforă...)
- Ce dorește autorul să transmită prin intermediul acesteia? (melancolie, nostalgie...)
- Ce mijloace folosește autorul pentru transmite acele sentimente? (un cuvânt mai distinct...)
Apoi dă frâu liber imaginației; nu e greu deloc.
Exemplu:
- Prin metafora personificatoare "izvor de cînturi dulci" poetul creează o imagine auditivă sugerând ideea că șoapta izvorului este asemenea unor vorbe dulci, îmbietoare și tainice de iubire. Această metaforă este alcătuită din termeni specific eminescieni, motivul romantic "izvor" și epitetul "(cînturi) dulci".
Ppoti te rog sami comentezi si mie epitetul floare cuvioasa
Epitetul"X" atribuie insusiri deosebite, evidentiind frumusete si admiratia eului liric(de exemplu daca ai epitetul "natura bogata", autorul isi exprima admiratia pentru natura). O hiperbola( adica cand zici de exemplu"o mare nesfarsita de grau", nu se poate sa ai o mare de grau) exagereaza voit cu scopul de a reliefa anumite calitati.(hiperbola aia cu graul accentueaza bogatia pamanturilor) Nu trebuie decat sa itit dai seama de ce vrea sa zica autorul folosind figura aia de stil si trebuie sa ambalezi frumos si bineinteles sa spui si exemplul. Sper ca ai inteles!
E ca si cum dezlegi o ghicitoare, trebuie sa vezi ce reflecta figura de stil respectiva, in functie de context.
Bineinteles, ca sa poti sa faci asta trebuie sa stii si caracteristicile fiecareia dintre ele (metafore, comparatii, enumeratii, etc).
De exemplu iei epitetul "ochi frumosi" este epitet deoarece arata o insusire a unui lucru. cauta definitiile la toate figuruile de stil si cand vrei sa explici una vezi daca indeplineste toate conditiile uneia din ele si o explici dupa definitie asa se face din cate stiu eu sper ca ti-am fost de folos. Bafta!
alexcatalin13 întreabă: