Faţa îţi arată viaţa, adică dacă eşti fericit, sau nefericit se vede pe chipul tău!
Aşa şi cu chipul este oglinda sufletului, pe faţa omului rău se vede răutate, chiar dacă are un chip frumos, aşa cum pe faţa unui om bun, chiar dacă este urâţel, se vede bunătatea.
Eu aşa explic.
Asta ma duce cu gandul la Dorian Gray - si nu atat la personajul in sine cat la tabloul care il reprezenta - a devenit cu timpul hidos, fiind dupa fiecare pacat si nemernicie afectat. Portretul a devenit monstruos asa cum era si omul care pacatuia.
Chiar daca noi nu ne vedem, privindu-ne zilnic, altii, daca sunt atenti, pot sa vada suferintele noastre, pacatele, relele de care suntem capabili doar privindu-ne in ochi, privindu-ne zambetul. In general un om bun si vesel are privirea senina, fata zambitoare si multumita. Pe langa bunatate se poate vedea si suferinta. Cand sufletul este indurerat si fata o arata... Nu ne puteam masca sufletul foarte usor. Sunt totusi oameni care par sa aiba o masca pe figura. Am intalnit asemenea oameni, pe care ii descifrai foarte greu.
Proverbul are mai multe variante:"Priveste-i fata si cunoaste-i viata!","Ochii sunt oglinda sufletului"...In acestea si altele similare se observa un lucru esential:legatura intriseca intre suflet si trup, interconditionarea celor doua elemente in cadrul firii umane.
Omul a fost creat dupa chipul lui Dumnezeu..."chipul" divin in om a fost reprezentat prin suflet, care se manifesta prin ratiune, vointa si sentiment. Este singura creatura pamanteasca, inzestrata cu acest dar divin, extraordinar, care-l scoate pe om din starea de animalitate.Trupul este parte constitutiva a firii noastre, instrument de manifestare a sufletului si "templul Duhului sfant".
Fiecare pacat isi lasa amprenta asupra chipului nostru, mai cu seama asupra fetei. Ochii celui manios, dusmanos si invidios vor trada aceste patimi. In ei nu-si mai gaseste loc blandetea, bunatatea, ci doar sclipirle de ura fata de toti si de toate. Zambetul lui nu mai este zambet, ci ranjit canin, fruntea capata trasaturi specifice s. a. m. d.
Omul virtuos, cinstit, credincios se cunoaste cu usurinta dupa chip, dupa vorba. Sufletul sau bun se va putea citi pe buze, in ochi, pe fata. Cata frumusete adevarata citesti pe chipul celui virtuos!
Stramosii nostri daci aveau o conceptie verificata stiintific ulterior:intaii vindecam sufletul si apoi trupul. Inainte de a face, de ex., dezalcoolizarea unui betivan, trebuie sa purificam sufletul acela, trebuie sa-l convingem de menirea sa in lume, de pericolul ce-l paste. Cand sufletul (ratiunea, sentimentele si vointa) omului va parasi viciul/pacatul si se va indrepta si eforturile medicilor vor avea succes.
Bazati pe cunoasterea firii umane, este suficient adesea sa observam trasaturile chipului cuiva, ca sa ne dam seama ce hram poarta si cati bani face, tocmai fiindca "chiul omului este oglinda sufletului".
Cei peste 20 de muschi faciali actioneaza permanent in functie de trairile interioare. Datorita lor râdem, plângem, facem diferite grimase de durere, de furie, de buna dispozitie, de suparare etc. Astfel putem citi pe fata oamenilor ceea ce este in sufletul lor.
Pentru cei interesati, acest lucru ne ajuta sa ne pastram o faţă tinara prin diverse exercitii (vezi: http://www.ziare.com/......8803.html) si fara operatii estetice, injectii cu botox sau altceva.
,, men sana in corpore sano "! stresul, invidia, egoismul si rautatea lasa amprete pe chipul oamenilor.
Adica asa cum omul de multe ori are un chip frumos asa ar trebui sa aiba si sufletul, iar aici nu ne referim la culori ci la nobletea sa.
Da in cele mai multe cazuri, chipul este oglinda sufletului, dar sunt si persoane care se ascund atat de bine incat nu lasa sa se vada aproape nimic, sa dezvaluie ceva despre ei, este mai greu sa ne dam seama ce fel de om este sau ce simte doar privindu-i chipul.
deniyusa întreabă: