| tutibubu a întrebat:

Cum fac diferenta dintre Prepozitie di conjunctie? Dati-mi si niste exemple va rog! Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| bbxbeibiiii a răspuns:

Prepozitii: pe, de, de la, cu, despre, asemenea, deasupra, dedesubtul, contra, contrar...
exemple: Cartile de pe masa sunt ale mele; Purtarea asemenea fratelui tau nu te caracterizeaza.

Conjunctii: si, iar, dar, ca, sa- folosite pentru a lega 2 parti de propozitie identice sau 2 propozitii in fraza.
Exemple: Ana si Maria scriu. -leaga 2 parti de propozitie; Ana scrie si Maria citeste. -leaga 2 propozitii in fraza.

Daca vrei, pot sa iti fac un document mai complex.

funda?

| tutibubu explică (pentru bbxbeibiiii):

Da. te rog ceva mai complex!

| bbxbeibiiii a răspuns (pentru tutibubu):

Continui imediat, acum ma duc la masa happy

5 răspunsuri:
| frumushika09 a răspuns:

Prepozitiile sunt:dupa, pentru, de la, despre etc si stau in fata substantivului, iar conjunctiile sunt:si, că care sunt elemente de relatie daca ai invatat despre ele si leaga 2 propozitii.

| bbxbeibiiii a răspuns:

Am vazut ca nu mi-ai raspuns la mesaj, asa ca pun aici; pe calculator [in word] erau si colorate, dar aici nu apar:

Prepozitia este partea de vorbire neflexibila care face legatura dintre un atribut sau un complement si elementul regent.
Ex: Astazi merg la mare. – merg - element regent; la - prepozitie; mare - complement
Prepozitiile sunt elemente de legatura si nu au functie sintactica.
Pot fi:
a) Simple: la, de, pe, spre, gratie, multumita etc.
b) Compuse: de la, pe langa etc…
Pot sta in cazurile:
a) Acuzativ – la, de la, dinspre, prin, langa, cu, inspre, intre
b) Genitiv – contra, asupra, impotriva, imprejurul, inaintea, inapoia, deasupra, dedesubtul
c) Dativ – contrar, datorita, aidoma, gratie, asemenea, conform, potrivit, multumita
Atentie la prepozitiile: CONTRA (g) SI CONTRAR (D)
Locutiunea prepozitionala este un grup de cuvinte cu sens unitary, care se comporta ca o prepozitie.
Ex: in susul, in josul, impreuna cu etc…
Atentie! Locutiunile prepozitionale pot sta doar in cazurile Acuzativ si Genitiv.

Conjunctia este partea de vorbire neflexibila care leaga 2 propozitii in fraza sau 2 parti de propozitie de acelasi fel. (subiecte/attribute/complemente)
Ex: Andrei scrie si Florin citeste. si-conjunctie cu rol de legatura in fraza
Andrei si Florin scriu. si-conjunctie cu rol de legatura in propozitie (leaga 2 subiecte)
Dupa alcatuire, conjunctiile pot fi:
a) Simple – ca, sa, daca, si, iar…
b) Compuse – ca sa, deoarece si, ci si

Dupa rolul lor in propozitie, conjunctiile pot fi:
a) coordonatoare – leaga 2 propozitii de acelasi fel sau parti de propozitie de acelasi fel
a. conjunctii coordonatoare copulative – si, nici
b. conjunctii coordonatoare adversative – iar, dar, insa, ci
c. conjunctii coordonatoare disjunctive – sau, ori, fie
d. conjunctii coordonatoare conclusive – deci, asadar
b) subordonatoare – leaga propozitiile secundare de regentele lor – sa, ca, daca, incat, deoarece, fiindca, desi
Locutiunea conjunctionala este un grup de cuvinte cu sens unitar, care se comporta ca o conjunctive.
Locutiunile pot fi:
a) coordonatoare – precum si, numai ca, prin urmare, in concluzie
b) subordonatoare – fara sa, odata ce, de vreme ce, pentru ca sa, macar sa, cu toate ca
DACA MAI AI ALTE NELAMURIRI LA LIMBA ROMANA, TRIMITE-MI MESAJ PE TPU.
SPER CA TE-AM AJUTAT, bbxbeibiii happy

| DozaDeLibertate a răspuns (pentru bbxbeibiiii):

Ce inseamna regenta? si...care sunt mai exact rolurile virgulei? daca ai cum sa ma ajuti sa intelec si relatiile de coordonare si subordonare as aprecia mult ...multumesc :*