O cheie e să înțelegi ceea ce vrei să înveți. Asta înseamnă că trebuie să se lege cumva de ceea ce știai înainte. Cu cât mai multe conexiuni cu atât mai bine. Asta înseamnă că te oprești ca să cauți cuvintele pe care nu le înțelegi, să cauți definițiile pe care le-ai uitat etc. Deci conținutul nou trebuie să se asocieze, să se lipească cu ce aveai în cap înainte.
O altă cheie e să fii focusat. Când înveți, așa ca și când faci o altă activitate ce solicită mintea trebuie să elimini cât mai mulți factori care îți distrag atenția. De exemplu, când ești la volan, imaginează-ți că într-o mână ții un telefon, în cealaltă o tabletă, în urechi căști și vreo două - trei ecrane cu imagini în mișcare în jurul tău. Nu se poate așa. La fel, când înveți mintea ta trebuie să fie acolo: cunosc oameni care și-au făcut obicei să țină televizorul pornit non-stop. Pentru mine, care vin dintr-o familie crescută fără TV acasă, lucrul ăsta e stupid rău. O cantitate uriașă de informație pe care creierul nu apucă să o gestioneze intră fără să fie filtrată pe-acolo, ba mai creează și stări similare cu hipnoza - când creierul mai mult adormit decât treaz. Nu poți învăța așa. Poți să pui o muzică instrumentală liniștită, să se audă încet în fundal, dar nu mai tare decât propriile gânduri.
Fă din asta un obicei. Nu merge că azi învăț și 6 zile nu. Învață tot timpul ceva nou, ai un spirit curios, observă lumea în care trăiești, prinde lecții din orice. Poartă cu tine cărți bune, citește când prinzi un timp liber. O să vezi că o carte citită face mai mult decât nu știu câte emisiuni vizionate - care îți dau niște emoții de moment, dar din care nu reușești să reții mare lucru tocmai din cauză că pentru a da senzația de interesant - cadrele se mișcă repede, informația curge la o viteză mare, mai mare decât puterea de a le procesa, selecta, reține. Citește cărți, cu asta o să rămâi.
Când citești personalizează-ți cărțile. Fă-ți propriul sistem de a sublinia, de a marca ideile importante. Vei putea trece mai ușor prin ele data viitoare, o să le găsești mai ușor.
Nu te baza pe internet prea mult. E foarte bun ca să găsești în timp scurt informații proaspete. Dar asta implică și partea rea că fără internet te blochezi la lucruri elementare. Fă-ți obicei să memorezi lucruri de care ai nevoie.
A memora nu e suficient, trebuie să și înțelegi. Dar a memora e un exercițiu bun pentru creierul tău. Pe vremuri oamenii memorau poezii, texte etc. Sunt și azi oameni care fac asta. Nu e cel mai fericit lucru să fii undeva cu public și să le zici: stați un pic să caut un citat despre subiectul x pe internet. Dar e un lucru frumos, când povestești cu cineva să-ți amintești un citat și să-l adaugi la discuție.
Corpul nu e făcut să fie doar un transportator pentru cap. Lucrurile sunt conectate în multe feluri și o bună sănătate a corpului ajută la sănătatea minții într-o măsură extraordinară. Deși aparent, ca să înveți trebuie să stai închis în casă cu capul în cărți, nu e așa. Ca să înveți eficient trebuie să ai și timpul tău de drumeții la munte, ieșiri în natură, muncă în gospodărie, mișcare regulată. Tot ce ajută corpul ajută și mintea, un sânge curat dă o minte limpede.
Fă schimbări pozitive în ce privește stilul de viață și mintea ta va deveni mult mai receptivă. De exemplu, un om care doarme regulat și suficient o să fie mult mai treaz, cu o minte mult mai trează decât unul care e dezorganizat - oricât de cool ar părea a fi asta.
La fel un om care mănâncă la mese regulate, o să fie mai receptiv decât unul care toată ziua mestecă. Când stomacul e suprasolicitat el cere energie și creierul tău care are nevoie și el de multă energie pierde din cauza asta. Ca să nu mai adăugăm că un stomac care nu are pauze devine iritat și îți dă o proastă dispoziție și la nivelul minții. Nu poți învăța în condițiile astea, când stomacul te face să te simți prost.
O atitudine pozitivă. Până la urmă nu concurezi cu nimeni, decât cu propriul nivel pe care vrei să-l depășești. Ai răbdare cu tine, o să vezi progres. Și notele de la școală nu sunt menite să te pedepsească, doar te evaluează ca să știi unde ești. Și îți asigură într-o oarecare măsură o direcție spre un domeniu, spre un loc de muncă potrivit ție. Dar e foarte posibil că poți mai mult, deci, cu optimism țintește cât mai sus posibil.
Cere și oferă ajutor de câte ori e un subiect la care nu te descurci sau la care știi lucruri pe care cei din jur nu le stăpânesc.
Nu pierde timp cu lucruri stupide. Avem fiecare o listă lungă de astfel de ispite care vor să ne mănânce timpul. Timpul e viață... până la urmă. E ok să te relaxezi, dar relaxează-te, evită distracțiile din care ieși mai obosit de cum ai intrat, înlocuiește-le cu timp plăcut petrecut cu cei dragi - activități din care ieși re-creat.
Cei care învață repede, de fapt învață încet. Undeva, în spatele cortinelor, ei citesc cărți. Și când proful zice o propoziție în mintea lor propoziția aia se leagă automat de vreo 4-5 idei culese din cărți. Se lipește acolo și acasă când ajungi de cele mai multe ori nici nu mai ai de făcut mare lucru, decât să continui să-ți citești cărțile tale. În stilul ăsta nu depinzi de profesor, ba chiar poți să devii mâna lui dreaptă - omul care completează informațiile lui, un elev de care-și va aminti cu drag mereu, mulțumit că te-a cunoscut.
Mult succes!
Concentrandu-se pe invatat si inchizand orice aparat care il poate distrage.
ღ..*Addelly*ღ.! întreabă: