| stelistu720 a întrebat:

Cum recunosc metafora?

7 răspunsuri:
| anonim5491 a răspuns:

Metafora este o comparatie subinteleasa dai fundda?

| anonim5491 a răspuns:

Metafora este o comparaţie sintetizată (concentrată) în care, în locul unui nume de lucru sau de fiinţă, se foloseşte numele altui lucru sau al altei fiinţe, dar dacă şi numai dacă cele două nume indică măcar o însuşire comună, fie adevărată, fie închipuită. dai funddda?

| agirll a răspuns:

Metafora este un cuvant sau un grup de cuvinte care poate fi inlocuit sau poate exprima ceva anume. De exemplu, cuvantul "plumb" este o metafora pentru apasarea sufleteasca a eului liric, "ochi" = cunoastere, "buze" = iubire, adolescenta. funda?big grin

| QUM a răspuns:

Metafora e o fosta comparatie...asa ne spune noua profesoara de romana happy adica nu se refera exact la ceea ce denumeste cum ar fi "oceanul de ninsoare " nu e vorba de un ocean ci de faptul ca peste tot e zapada happy
sper ca te-am ajutat

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Wikipedia zice:

Metafora (din greacă: metapherin) este o figură de stil prin care se trece de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese. Procesul de realizare a metaforei constă în "punerea semnului identității între două obiecte diferite (lucruri, ființe, persoane) prin numele lor, pe baza unei analogii".

Figură de stil/trop prin care se trece de la semnificația obișnuită a unui cuvânt (expresie), la o altă semnificație, pe care cuvântul (expresia) nu o poate avea, decât în virtutea unei analogii, fără unificarea totală de sens. Transferul conduce la imagini artistice, inedite și implică, adesea, termeni distincți ca înțeles ori chiar aflați în opoziție: concret - abstract.

Exemple

Metafora din poezia eminesciană Melancolie:
Părea că printre nouri s-a fost deschis o poartă,
Prin care trece albă regina nopții moartă.

Această metaforă presupune o comparația inițială: luna ca o regină moartă a nopții, comparație bazată pe două similitudini: paloarea astrului și a unei ființe moarte, unicitatea lunii pe cerul nopții și prezența ei dominantă față de celelalte corpuri cerești, însuși care apare și în alte poezii ale lui M. Eminescu. De exemplu, în Scrisoarea I:
Lună tu, stăpân-a mării, pe a lumii boltă luneci.(...)

În cazul imaginii artistice din poezia Melancolie, comparația apare prescurtată, în lipsa adverbului de comparație (cu valoare de prepoziție) ca și a termenului lună, în acest mod realizându-se concentrarea prin metaforă, care conferă o expresivitate sporită textului poetic. Contextul ne ajută să intuim primul termen al presupusei comparații chiar în absența lui, ceea ce demonstrează că, în înțelegerea metaforei, ne putem face abstracție de suportul contextului.

Metafora este o figură de stil esențială, întrucât ea stă la baza altor figuri, cum sunt personificarea, alegoria, metonimia, sinecdoca, epitetul.

| 12AA a răspuns:

Metafora este figura de stil bazata pe transferul de expresivitatedintre termenul-obiect si termenul-imagine al unei comparatii subintelese. Metafora are la baza o comparatie ( A este cal precum B ) al carei termen comparativ (ca, precum, ca si, asemeni cu, intocmai ca, tot astfel etc. ) lipseste (deci A este B). Funda?

| Shi_Atat_Razvan_1992 a răspuns:

Metafora este o comparatiesintetizata

Întrebări similare