Trebuie sa descoperi regentul sau cuvantul determinat.Cum il descoperi? Punand intrebarea ca sa-ti raspunda intreaga subordonata.Proba o faci apoi prin contragere, adica inlocuiesti subordonata cu un cuvant a carui functie o verifici.Este nevoie sa revezi manualul si sa retii regentii pentru fiecare tip de subordonata in parte.De ex.Atributiva determina, de regula, un substantiv."Il respect pe profesorul care isi face datoria."Desparti fraza in cele doua propozitii componente.Intrebi:Care profesor? Cu acesta intrebarea ai agatat ca intr-un carlig regentul(profesor). Observi imediat ca acesta este un substantiv.Subordonata care va detemina(lamuri)acest regent va fi sigur atributiva.Ca sa fii sigur faci si contragera.Inlocuiesti subordonata cu "constiincios"care stand pe langa acelasi regent va fi atribut.Nu uita: exista o corespondenta intre subordonate si partile de propozitie.
Eu mereu am avut probleme la subiectivă.
La atributivă şi completivă e foarte simplu. Pui întrebarea pe rând la subordonată.
In general, subiectiva urmeaza dupa o regenta in care nu exista subiect: Se aude ca va veni in vizita. Trebuie sa citesc mai mult. E bine sa participi. Observam ca in propozitiile ""se aude"", ""trebuie", "e bine" nu exista subiect. Inseamna ca propozitiile subordonate joaca rolul unui subiect.
Predicativa urmeaza dupa un verb copulativ (predicatul nominal fiind incomplet): El va deveni ce si-a propus."va deveni" e un verb copulativ, iar propozitia subordonata e predicativa.
Anaconda12345 întreabă: