anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum sa fac la evaluarea nationala o compunere in care sa iau punctaj maxim...pentru ca 14 puncte sunt foarte multe si vreau sa ma bazez pe faptul ca orice tema ar fi in compunere sa fac punctaj maxim!
Niste sfaturi care ma pot ajuta?
Va rog frumos! Eu mereu fac o compunere foarte neadecvata...Si stau foarte mult sa ma gandesc la tema!

Răspuns Câştigător
| lisenka a răspuns:

Buna! Eu am dat examenul in urma cu 3 ani și am luat 9, 80 la romana. Sfatul pe care ti-l pot da este sa scrii și să compui cat mai mult până la examen. Nu te crampona de faptul că nu ai inspirație. Daca chiar nu îți vine nicio idee, caută pe net teme sau întreabă-ti colegii, prietenii, chiar și propriii tai părinți ți-ar putea da o idee buna! Nici eu nu am foarte multa imaginație, însă abordând diverse teme mi-am creat câteva tipuri de compuneri in minte. E suficient sa ai 5-10 narațiuni in minte, iar la examen adaptezi în funcție de cerință. Încă un sfat: încearcă să citești cat mai mult posibil. Nu este neapărat vorba de îmbogățirea vocabularului, dar lucrarea ta trebuie sa fie coerentă; când profesorul îți citește propoziția sa o înțeleagă din prima. Altceva: îți sugerez ca atunci când primești testul sa te uiți și la subiectul de la compunerea libera. Macar că îți mai vin câteva idei pe parcurs. Folosește ciorna! Pe ea îți scrii ideile, ca sa nu stai cu stresul că poți uita vreuna. Daca mai ai vreo întrebare, îmi poți da mesaj in privat. Mult succes! Și scrie cat mai mult!

3 răspunsuri:
| Clytia a răspuns:

Încearcă în primul rând ca întâmplarea nu fie una seacă, lipsită de vreun strop de imaginație. Spre exemplu, dacă ai de scris o întâmplare în cetate, nu te apuci și scrii că ai vizitat ruinele fermecătoare ale cetății, te-ai împiedicat și ți-ai rupt picioru. Sau eu mai știu ce tâmpenii... Știi că întâmplarea nu trebuie să fie neapărat reală, deci ar fi frumos să scrii ceva fantastic, sau ceva de care să-ți fie apreciată imaginația și originalitatea. Nu uita de figurile de stil, imaginile artistice ș.a.m.d. Sunt foarte esențiale. Și ca să nu stai foarte mult pe o compunere, încearcă să scrii cât mai multe până te obișnuiești. Eu spre exemplu, aveam cam primele două propoziții asemănătoare la fiecare compunere.
Mult noroc!

| Andreea213 a răspuns:

Bună! Înainte de evaluare, ai putea sa exersezi acasa. Compunerea nu trebuie sa aiba o actiune foarte complicata, trebuie sa fie simpla, dar trebuie sa folosesti si mefafore si figuri de stil. Trebuie sa folosesti cuvintele cerute in enunt (daca e cazul) si sa respecti toate cerintele.

| George73829 a răspuns:

Salut! Ca sa iei cele 14 puncte din câte știu eu trebuie sa respecti minimul de cuvinte care sunt 150 parcă. Trebuie sa scrii corect, frumos si nu mai stiu. În orice caz incearca sa te exprimi cat mai corect si sa scrii ceva adevărat sau sa inventezi ceva cât mai credibil. Bafta