Cand te apuci sa inveti trebuie sa ai televizorul inchis, nu trebuie sa ai pc-ul deschis, sa nu fii nervos, suparat, agitat, s-au stresat, asa inveti cel mai bine, sper ca te-am ajutat, Funda
1.Măreşte constant viteza cu care citeşti;
Cât de confortabil te simţi când mergi cu viteză într-o maşină? Care este limita? Ideea este că unele persoane au învăţat să conducă repede şi se simt confortabil făcând asta. Acelaşi lucru este posibil în ceea ce priveşte cititul. Cititul rapid nu ţine atât de mult de tehnică cât de starea psihică. Ia ca exemplu un pilot de curse; nu o să asculte în maşină muzică pe fundal. Pilotul este concentrat 100% la pistă şi maşină. Pentru a putea învăţa mai repede trebuie să ai aşteptări mai mari de la tine!
2. Priveşte carte ca o mină din care trebuie să extragi lucrurile esenţiale;
Pentru a obţine materia primă, muncitorii separă din rocă elementele esenţiale pentru a fi prelucrate. Cărţile oferă acelaşi lucru pentru cititori. Practic vei sorta prin mii de cuvinte pentru a obţine ideile esenţiale oferite de carte. Dacă vrei să înveţi mai repede, vei schimba doar perspectiva: renunţă la rocă şi caută materia primă. Cartea trebuie citită pentru a înţelege mesajul, nu pentru a explica fiecare cuvânt!
3. Renunţă la cititul cu voce tare
Majoritatea persoanelor au învăţat să citească cu voce tare pentru a fi verificaţi dacă greşesc. Problema este că o parte nu vor renunţa la această metodă. Pentru a citi mai rapid renunță la acest obicei. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă nu citeşti cu voce tare dar "citeşti în gând". Acest moment este foarte important, începe a folosi doar ochii ca organ ce percepe cuvintele.
4. Foloseşte degetul pentru a citi
Pentru unii această metodă este cam ciudată. Probabil pentru că îşi aduc aminte de orele de lectură din gimnaziu. De fapt această metodă este esenţială pentru a regla viteza cu care citeşti. Te menţine concentrat, fără a sări paragrafele. De exemplu poti folosi un creion pentru a urmări paragrafele sau pentru a nota ideile principale. În timp vei alege metoda potrivită pentru tine.
5. Renunţă la recitirea paragrafelor deja parcurse – NU sări paragraful!
În mod normal cititul este liniar, urmând fiecare rând; cu toate acestea se întâmplă ca uneori să ne întoarcem la un cuvânt sau chiar la recitirea unui paragraf. Facem acest lucru fără să ne dăm seama. Din acest motiv este foarte important să te concentrezi şi evită pe cât posibil "să sari rândul". Gândeşte că vezi un film la TV şi nu ai cum să te întorci să revezi o secvenţă. Cu siguranţa dacă citeşti continuu vei înţelege mai uşor inclusiv cuvântul neînţeles pe care vroiai să îl reciteşti.
6. Foloseşte viziunea periferică
La fel cum este posibil să antrenezi muşchii, poţi să îţi antrenezi creierul să absoarbă mai multe informaţii/cuvinte citite. Exerciţiul pentru a folosi viziunea periferică constă în a imagina o linie pe mijlocul paginii. În loc să citeşti de la stânga la dreapta fiecare linie, încearcă să citeşti de sus în jos urmărind linia imaginară. Unii care citesc rapid desenează o linie pe pagină. Poţi compara aceast exerciţiu cu viziunea pe care o are şoferul la volan. Deşi el urmăreşte linia drumului percepe atât semnele de circulaţie de pe marginea drumului dar şi ce apare în oglinzi.
7. Învaţă să citeşti cuvintele cheie
40-60% din cuvintele de pe o pagină nu sunt importante pentru ideea principală. Dacă acele cuvinte ar fi acoperite, cu siguranţă vei putea să înveți repede. În concluzie, dacă descoperi aceste cuvinte cheie, ai putea scana mai uşor textul. În funcţie de tipul textului citit, acestea vor fi diferite, de la conjuncţii/prepoziţii, până la cuvinte specifice materiei.
8. Elimină opririle pe un singur cuvânt
Pe măsură ce citeşti, uneori ochii se vor opri asupra unui cuvânt pentru a se odihni. De exemplu, copii care învaţă să citească se vor opri pe aproape fiecare cuvânt. Pentru a învăța repede trebuie să treci mai uşor peste majoritatea cuvintelor. Renunţă la acest obicei, astfel vei progresa mai repede.
9. Pauzele lungi şi dese cheia marilor succese
Studiile sunt clare în această privinţă. Cititul continuu este mai puţin eficient decât dacă vei lua o pauză de cinci-zece minute la o oră. Poţi pune şi o alarmă iar pentru următoarele 60 de minute concentrează-te doar la citit. În fiecare pauză, dacă ai citit o oră, poţi face ceva ce îţi place: mănâncă ceva dulce, bea un ceai, privește pe geam.
10. Stabileşte un obiectiv pentru sesiunea de citit
Probabil cel mai important aspect dacă nu primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a învăța repede. Ai o carte de 300 de pagini de citit? Stabileşte cât de repede vrei să o citeşti. Nu te lăsa pierdut în lectură. Stabileşte ca obiectiv 100 de pagini pe oră. 50 de pagini în jumătate de oră, 17 pagini în 10 minute, deci 1.7 pagini pe minut. Imposibil? Totul depinde de tine. Cu cât stabileşti un obiectiv mai mare cu atât te vei forţa să fii mai bun.
anonim_4396 întreabă: