1.Daca nu intelegi cuvintele comentariilor, primul lucru este sa le cauti si sa le intelegi din dex online
2.Citeste din comentariu cu voce tare si atent o sigura fraza. Inchide textul.Ce ai citit? Care este ideea principala? Ce vrea sa zica cu asta? Tin minte ca am mai auzit eu asta la ora...dar la care lectie?
3.Reia fraza si copiaza cuvintul sau cuvintele grele, intr-un caiet. Acum intelegi, deja, cuvintul, dar inca iti este strain.E ok.Foloseste cuvintele grele, ca sa raspunzi la intrebarea :Ce vrea sa zica autorul aici? Poti? ok. Nu poti.inca? Reia punctul 1, 2, 3.
4.Continua cu urmatoarea fraza tot asa. Dupa un timp vei vedea ca ideile si cuvintele specifice se tot repeta sau se desfasoara intr-o logica a lor pe care o vei intelege, daca intelegi cuvintele din care este construita fraza.Nu vor fi foarte multe cuvinte straine, mai greu e sa te obisnuiesti sa te exprimi cu ele.
5. Logica: Intotdeauna, comentariul literar vrea sa arate, ca opera literara studiata apartine de un gen si de un stil literar.Ori ai scris in caiet care opera de care gen si stil apartine, ori gasesti pe net.
Invata caracteristicile genului literar al operei pe care tocmai il studiezi.Definitia genului literar, cuvintele straine si obisnuite, cu care este scrisa aceea definitie, ca sa intelegi bine definitia si sa o stii pe de rost.
6.Gaseste caracteristicile genului literar din definitia invatata in comentariul operei.Ele se vor tot repeta si se vor imbogati pe parcurs, dar tu invata-le.
7.Scrie pe o fisa datete fixe, asa :titlul,autorul,anul aparitiei operei,genul de care apartine, numele personajului principal(sau personajelor), numele personajelor secundare, locul unde se desfasoara actiunea sau actiunile, timpul istoric(in ce an zice autorul ca se afla personajele sale sau in timpul carui razboi, revolta, eveniment actioneaza ei)
8.Fisa trebuie stiuta pe de rost la fiecare opera.Cuvintele grele trebuie memorate, fiecare, cu explicatia sa, din dex online.
9.Mergi fraza cu fraza asa prin tot comentariul.Frazele care nu ti se par importante retine-le doar aproximativ si foloseste-le de umplutura la bac, atunci cand pe moment nu-ti vin idei mai bune.
10.Citeste inca odata comentariul,dupa ce ai invatat toate cele de mai sus.Apoi spune-l cu voce tare. Titlul, autorul, genul literar, caracteristicile genului literar cu expresii din opera folosite ca exemple. Spune locul unde se intampla actiune si cand se intampla, sau cu ce ocazie. Spune cine este si ce face personajul principal. Povesteste actiunea, invata si foloseste cateva citate din opera cu care sa iti completezi povestirea. Foloseste unde trebuie, frazele cu cuvintele nou invatate. Spune o concluzie a ta personala sau concluzia de incheiere a comentariului.
Daca inveti astfel o sigura lectie, promit ca a doua va fi mult mai usoara, a treia mai usoara decat a doua si, dupa un timp, nu vei mai simti povara invatatului si invatatul va merge rapid si usor.
Invata cam 1 comentariu literar/3 zile.Intr-o zi scrie si invata cuvintele grele si fisa memorata, a doua zi repetat cu voce tare definitia genului literar cu caracteristicile sale si expresiile din opera care arata ca opera apartine genului.A treia zi tot comentariul.
Spor la invatat si sa iei nota maxima la bac!
Kawasakizx14r întreabă:
AvalohAlyn întreabă:
Hanryk întreabă:
Anonim161530 întreabă: