Sa inteleg ca esti in clasa a 7-a.pai intra 8-a oricum vei face pregatire la romana(sau asa e recomandat) si profesoara te va invata mai multe.Nu trebuie sa inveti cine stie ce comentarii, ci numai sa fi obisnuita cu anumite tipuri de comentarii pe versuri. Dupa ce vei lucra extrem de multe comentarii(si cineva experimentat ti le va verifica) vei fi pregatita
Cum adică,, anumite tipuri de comentarii"?
O sa vezi tu ca poti comenta despre versurile unei poezi in mai multe feluri(ma bag la somn.Nb)
Probabil se refera la faptul ca pot fi si alte cerinte de comentarii, pe langa sentimentele/ideile transmise, dar la poezie nu ar trebui sa fie alt tip, doar la textele in proza.
Daca citesti carti sau comentarii nu te ajuta cu foarte mult, lucreaza niste variante si de preferat pe exercitii rezolvate, sa vezi si ce ai mai putea imbunatati. Ideea de baza o ai deja, sa folosesti un limbaj mai "tehnic", si te poti folosi de mai multe elemente, pe langa figuri de stil(motive literare/poetice, imagini artistice, structuri in vocativ sau interjectii, practic adresarea directa, etc.)
Ok, dar cum pot invata mai bine acest "limbaj tehnic"?
Si ca tot veni vorba de exercitii rezolvate, exista vreo culegere plină de exercitii rezolvate(si chiar foarte bine facute) gen:
Se da textul:
Bla bla bla
Bla bla bla
Bla bla bla
...
Bla bla bla.
Demonstrați ca textul citat este o balada in minim 150 de cuvinte.
Iar apoi sa fie o demonstrație foarte foarte buna de vreo 400 cuvinte sau cam asa ceva ca am vazut ca asa se da la admitere
Limbajul tehnic ti-l formezi prin exercitiu, si in clasa de cele mai multe ori(daca ai fost atent la lectii, "profa" trebuie sa fi explicat niste particularitati, la un minim macar).
In culegeri nu o sa vezi decat teste, variante, modele propuse si un barem de corectare in care o sa iti zica pe ce sa punctezi la fiecare exercitiu, eventual va fi si o parte de teorie, cu figurile de stil, etc.
Pregatirea completa de la editura art sau orice cu modele de teste cu barem de corectare intra in categoria asta.
De ceea ce vrei tu, adica esee deja realizate, modele rezolvate si explicate nu am idee, cel mai bine e sa intrebi profesoara si ea te va indruma spre ceva concret, care te va si ajuta, nu doar sa iei o carte pe care sa o tii in vitrina.
Ceva de genul am mai vazut si prin liceu : http://www.rs.ro/......-2449.html
Ca o idee, nu te apuca sa o cumperi, intreaba. Profesorii tind spre anumite edituri(ART, Delfin, Diversitas, Paralela 45, etc.) si de obicei stiu ce, cum si de ce sa iei(o carte anume).
Smekerul69, mi-ai putea da niste link-uri catre acele comentarii.
Nu ma prea pricep sa le gasesc
PS Sa nu fie făcute de mântuială
sorin1234567 întreabă:
Lia888 întreabă: