Iti explic pe baza unui exemplu:
,,Eu ascult muzica in fiecare zi.''
In aceasta propozitie,,ascult'' este verbul. Cand vrei sa analizezi un verb, trebuie sa-i spui: modul, timpul, numarul, persoana, conjugarea si functia sintactica pe care o indeplineste. In cazul nostru avem modul indicativ, timpul prezent, numarul singular, persoana intai(din cauza lui,,eu'' care este pronume personal, persoana intai, numarul singural), conjugarea intai(in limba romana exista patru conjugari ale verbelor in functie de terminatia lor la infinitiv: conjugarea intai cuprinde verbe ce se termina in litera,,a'', spre exemplu,,a asculta'', conjugarea a doua cuprinde verbe ce se termina in grupul,,ea'', spre exemplu,,a vedea'', conjugarea a treia cuprinde verbe ce se termina in,,e'', spre exemplu,,a merge'', iar conjugarea a patra verbe ce se termina in,,i''- de la Italia sau in,,i''- de la invatator, spre exemplu,, a trai'' sau,, a cobori''), functia de predicat verbal. Sper ca ai inteles.
Analiza verbelor : 1. Felul 2. Conjugarea 3. Diateza 4. Modul 5. Timpul 6. Persoana 7. Numărul 8. Forma. Verbul are trei diateze: activă, pasiva si reflexiva si 4 conjugari.
http://www.referatele.com/......ferate.php
ex. Bunicul sta pe prispa.
sta - verb personal, predicativ, conjugarea I, diateza activa, modul indicativ, timpul prezent, persoana a III-a, nr. singular, functia sintactica de predicat.
De fapt are 4 diateze ( activa, pasiva, reflexiva si activa pronominala )
Mai doresc sa adaug cateva lucruri. Vorbim despre timpul unui verb doar atunci cand verbul apare la un mod predicativ. In cazul modurilor nepredicative nu se poate vorbi despre timpuri. Modurile predicative sunt: indicativ, imperativ, conjunctiv si conditional optativ. Modurile nepredicativ sunt: infiniv, gerunziu, participiu si supin. Cand intalnesti un verb la trecut si trebuie sa-l analizezi, nu vei spune,, verb la timpul trecut''', ci vei preciza de care dintre care patru variante ale timpului trecut apartine verbul tau. Cele patru variante ale timpului trecut in limba romana sunt: imperfect, perfectul simplu, perfectul compus si mai mult ca perfectul. Sa luam un exemplu de verb si iti arat cum arata acest verb la toate modurile si timpurile.
Verbul,, a scrie''
Modurile predicative pentru acest verb
I.modul indicativ
1. timpul prezent
eu scriu tu scrii etc.
2. imperfect
eu scriam, tu scriai etc.
3.perfectul simplu
eu scrisei, tu scrisesi etc.
4.perfectul compus
eu am scris, tu ai scris etc.
5.mai mult ca perfectul
eu scrisesem, tu scrisesesi etc.
6.viitor
eu voi scrie, tu vei scrie etc.
7.viitorul anterior
eu voi fi scris, tu vei fi scris etc.
II.modul imperativ
Scrie! Scrieti!
III.modul conjuctiv
Sa scrii! Sa scriem! Sa scrieti!
IV.modul conditional optativ
eu as scrie, tu ai scrie, etc.- forma de prezent
eu as fi scris, tu ai fi scris, etc.- forma de trecut
Modurile nepredicative pentru verbul,, a scrie''
1.infinitiv
a scrie
2.gerunziu
scriind
3.participiu
scris, scrisa, scrisi, scrise - aici intalnesti asa ceva intr-o propozitie, vei spune ca e adjectiv provenit din verb la participiu
4.supin
de scris
Vă mulțumesc că aveam și eu nevoie. Papa!:X Miruna și baftă la school:! X
anonim_4396 întreabă:
Lia888 întreabă: