| Culea_Adela-liliana_1981 a întrebat:

Cum se calculeaza variatia orei pe glob? Dati-mi va rog exemple urgent!

7 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Teribile răspunsuri ai primit.
Globul pămîntesc, fiind el rotund, se cheamă că lungimea lui, măsurată la Ecuator, este un cerc și are 360 de grade.
Dat fiind că pămîntul se rotește, nu este posibil ca la același moment să fie aceeași oră și la București dar și la New York.
Și atunci, niște oameni cu glagorie( cu minte în cap) au gîndit cum să re zolve acet lucru, pentru uzul curent al omenirii. Pentru că, dacă nu s-ar fi rezolvat acest lucru, pe întreg Pă mîntul ar fi un haos de nedescris.
În primul rînd, gîndește-te că o zi are 24 de ore.
Convențional, pentru ușurarea ori entării pe glob, pe hărțile lumii, pă mîntul a fost împărțit în niște linii imaginare numite „meridiane " și „pa ralele".
Aceste linii imaginare sînt numerota te din grad în grad.
„Paralelele" sînt paralele cu Ecuato rul ( 90 în emisfera nordică și 90 în emisfera sudică).
„Meridianele" sînt perpendiculare pe „paralele" și sînt 360, de la nord la sud.
Pămîntul se învîrte în jurul axei sale( axa e de la nord la sud, așa
cum e acel glob pe care îl aveți ca material didactic la școală) de la vest la est.
Pentru ușurarea orientării pe glob, convențional s-a stabilit un meridian de 0 ( zero ) grade, de unde să se înceapă numărătoarea. Acest meridi an de 0( zero ) grade trece prin lo calitatea Greenwich ( undeva în apro piere de Londra).
De la acest meridian, tot spațiul terestru care este între Londra, către est, deci spre Moscova, spre Asia și pînă la meridianul diametral opus, deci de 180 de grade (undeva mai la est de Japonia), se numește LONGITU DINE estică.
Tot spațiul terestru care merge spre vest, deci către America și va ajunge la același meridian de 180 de grade, se va numi „longitudine " vestică.
Să revenim la cele 24 de ore ale zilei.
Tot convențional, cineva a gîndit să împărtă cele 360 de grade ale lungimii cercului ( Ecuatorului )la 24 ( ore ) și să denumească acest rezultat „fus orar".
360 : 24 = 15
Deci, din punct de vedere al grade lor, un fus orar are 15 grade.
Dar aceste grade ( ale arcului de cerc) au și un corespondent de lungi me. Și cît anume?
Păi, păstrăm proporția. Dacă la gra de am împărțit cele 360 de grade la 24, vom împărți și lungimea Pămîntu lui ( aproximativ 40.000 de kilometri la Ecuator) tot la 24.
Adică 40.000 : 24 = aproximativ 1583 de kilometri.
Cu alte cuvinte, unui fus orar îi cores pund aproximativ 1583 de kilometri.
Parcurgînd pe Pămînt 1583 de kilome tri, în următorul kilometru se cheamă că ai intrat în alt fus orar.
În această situație, dacă tu ești la București, ( la ora 10 a.m, adică antemeridian, adică dimineața) într- o localitate la distanță de peste 1538 de kilometri ( adică pe undeva, aproxi mativ pe la Torino) este ora 9 diminea ța. Iar în America ( aflată la distanță de aproximati 7 fuse orare, deci cu 7 ore mai tîrziu) este ora 3 noaptea.
Dar, tot convențional stabilit, această distanță de fuse orare, nu se respectă ( kilometric vorbind) cu rigurozitate ci se ia în considerație așa numita „oră locală". ( funcție de localizarea și lungimea fiecărei țări).
Pe teritoriul Europei sînt cunoscute trei fuse orare ( trei ore localewinking cel al Londrei, deci al Angliei, care mai cuprinde orele Spaniei și Portugaliei; cel al Europei Centrale, care cuprinde toate țările de la Franța și pînă la România) și cea a Moscovei ( de la republica Moldova și pînă la Moscova).
Asta ca o primă problemă.
Dar, pentru că Pămîntul se mișcă de la vest la est, tot convențional s-a stabilit că ora 0 ( zero ) a unei zile începe de la acel meridian de 180 de grade, acolo undeva la est de Japo nia.
Și, în acest caz, ca un paradox,( teoretic vorbind), dacă la acel meridian de 180 de grade este ora 0 și un minut( al zilei de astăzi), mai la este puțin, peste vreo cîteva sute de metri, să zicem, este încă IERI( la ora 23 și 59 de minute).
În atare situație, există o serie de ceasuri ( mai speciale, să le zicem) care indică toate orele de pe glob, funcție de ora pe care o indică ceasul posesorului.
În alte situații, în clădiri de mare importanță ale lumii ( bănci, aeropor turi, mari concerne financiare) există simultan mai multe ceasuri, care indică ora locală și ora din diferite alte locuri ale lumii. Sau, ceasuri electronice care, printr/o singură apăsare pe o tastă îți arată ție ce oră e în diferite alte colțuri ale lumii.
De exemplu, tu ești la calculator și vorbești, pe messenger, cu un prieten din America.
La tine e ora 16 ( la București) dar cînd îl întrbi pe el ce oră e îți va spune că doar cu puțin timp în urmă abia s-a sculat ( deci ar fi cam ora 9 dimineața ). Cam asta e!


| Dandanache a răspuns (pentru corolav):

" mai la este puțin, peste vreo cîteva sute de metri, să zicem, este încă IERI( la ora 23 și 59 de minute)."

Este ieri, dar ziua de ieri tocmai a inceput. De aceea, desi intre Tonga si Samoa Americana distanta geografica este de doar 900 de km, deoarece cele doua insule sunt despartite de acest invizibil International Date Line, chiar la ora cand eu postez acest raspuns, in Tonga este sambata, 25 ianuarie, ora 2 A.M., in timp ce in Samoa Americana este vineri, 24 ianuarie, ora 2 A.M.

http://www.worldatlas.com/aatlas/infopage/dateline.htm

| corolav a răspuns:

Pentru „dandanaua 99".
Dragă domnule!
Rămîn la părerea mea, referitor la a cel „ora 23 și 59 de minute".
În altă ordine de idei...
Pentru că nu vreau să pornesc o polemică din acest insignifiant diferend ( avînd în vedere și faptul că înțeleg că, în rest, aprobi ceea ce am comunicat ) și întrucît răspunsurile pe care le dai ( le-am citit - în mare parte- pe adresa de la poziția ( ceva între 900 și 1000))- mă îndrituiesc să cred că am de-a face cu un om de o vastitate culturală deosebită, te invit să-mi scrii pe adresa de mesaje particulare. Cred că am a-ți comunica unele lucruri asupra cărora n-ar fi exclus să vrei a-ți apleca ure chea.
Cu stimă corolav.

| IsabelaIssa a răspuns:

In functie de Meridianul Greenwich.
http://www.timeanddate.com/worldclock/

| Ricardo97 a răspuns:

1 grad este eg cu 4 min apoi inmultesti cu dif. Dintre gradele a doua orase la ora initiala adaugi sau scazi in dependenta de partea in care se afla al doilea oras fata de primul cu ora indicata.

P. S. Stiu ca nu pot explica bine dar sper ca ai inteles

| Teodora_Bianca_1999 a răspuns:

Corolav, Pamantul nu este rotund... are forma de elipsoid de rotatie, adica este bombat la ecuator si turtit la poliwinking laughing)