Buna. Passe composse se formeaza prin
verbul avoir / etre la prezent + participiul verbului de conjugat.
Etre: j`ai ete, tu as ete, il/elle on a ete, nous avons ete, vous avez ete, ils/elles ont ete.
Avoir: j`ai eu, tu as eu, il/elle on a eu, nous avons eu, vous avez eu, ils/elles ont eu.
Aller: je suis alle, tu es alle, il/elle on est alle, nous sommes alle, vous etez alle, ils/elles sont alle
Parler: j`ai parle, tu as parle, il/elle on a parle, nous avons parle, vous avez parle, ils/elles ont parle.
La verbul aller ai uitat sa faci acordul:
je suis allé
tu es allé
il est allé
nous sommes alléS
vous êtes alléS
ils sont alléS
Toate verbele care se conjuga cu aller primesc terminatia -s la participiu la plural.
Passe compune este format cu ajutorul unui verb auxiliar și participiul trecut al unui verb. Verbul auxiliar este de obicei avoir ("a avea"), dar, uneori, être ("a fi")
Buna!
Este foarte simplu:
Deci egula de formare este: ''verbul avoir'' sau ''verbul etre'' la prezent + participiul trecut al verbului de conjugat. Hai sa-ti arat de exemplu conjucgarea unor verbe:
'Avoir''
J'ai eu
tu as eu
il\elle a eu
nous avons eu
vous avez eu
ils\elles ont eu
''Etre''
J'ai ete
tu as ete
il\elle a ete
nous avons ete
vous avez ete
ils\elles ete
''Aller''
Je suis alle
tu es alle
ils\elles elle
nous sommes elles
vous etes elles
ils\elles sont elles\allees.
Sper ca te-am lamurit. Pa, pa!
Prezentul lui avoir/etre+participiul trecut al verbului de conjugat. Gasesti aici verbele conjugate la toate timpurile, faci click pe cel care te intereseaza si vezi conjugarile http://verbe.ro/verbe_franceza.php
Le conjugi cu ajutorul verbelor etre verbele de miscare si avoir celelalte.
Unele verbe au o forma specifica la passe compose!
Good luck!
Passe composse se formeaza prin
verbul avoir / etre la prezent + participiul verbului de conjugat
ex: je suis alle, j ai parle, je suis sorti. Succes! Pup!:*
Teoretic Se folosesc auxiliarele avoir (cel mai des) sau etre( pentru verbe reflexive si de miscare ) conjugate la indicativ prezent (ai, as, a, avons, avez, ont /suis, es, est, sommers, etes, sont) + participiul trecut al verbului de conjugat (care poate fi radicalul la verbele regulate sau o forma speciala la verbele neregulate) De obicei participiu trecut se invata.
La verbele conjugate cu etre se face acordul pentru plural.
Pentru mai multe informatii incearca:
...tif-35.php
Je suis allé
tu es allé
il est allé
nous sommes allés
vous êtes allés
ils sont allés
Verbul avoir plus forma de dictionar a verbului care vrei sa il conjugi exemplu: j`ai domir funda?
Avoir/Etre + participiul trecut :daca se termina in: er=e (cu acent ascutit) sau ir= i, u, s, t
Avoir/etre la prezent + verb auxiliar la participiul trecut
ex. J'ai eu
Tu as eu
Il/Elle a eu
Nous avons eu
Vous avez eu
Ils/Elles ont eu
Perfectul compus in franceZa are 2 componente: auxiliar + participiul trecut. In conjugare, auxiliarul isi schimba forma in functie de persoana, iar participiul ramane acelasi.
Ex.
J'ai mange - eu am mancat
Tu as mange - tu ai mancat
Il/Elle/On a mange
Nous avons mange
Vous avez mange
Ils/Elles ont mange
Sper sa te ajute
Verbele cu care se conjuga cu avoir- ai as a avons avez ont, iar cele cu etre- adica cele prom-nominale si altele cateva- suis es est sommes etes ont
Passe composse se formeaza cu verbul avoir/etre la present cu participiul verbului de conjugat.
Avoir=a vedea
je suis alle
Tu es alle
Il/Elle on est alle
Nous sommes alle
Vous etez alle
Ils/Elles sont alle
Passé Composé:
1 verbe auxiliare être si avoir.
2 participe passé
1 étre se foloseste la verbe pronominale si verbe de miscare.
Ex: Ieri eu am plecat/urcat/venit... undeva.
Hier je suis allé/monté/venu...
1 Avoir
90% din cazuri se foloseste acesta. Este la fel ca in limba romana.
Ex: Luni, el a cantat/curatat...
Lundi, il a chanté/nettoyé...
2 participe passé este un alt grup de conjugari (lung de a scrie aici dar usor gasit pe net)
Nici eu nu prea inteleg deoarece nu am facut franceza in gimnaziu.Si acum mi.e greu.nu inteleg mai nimic.