Există numeroase moduri diferite de a face un ax în plante: "Axele mitotice pot fi organizate la centrozolii centriolari (numai în diviziunile finale de spermatogeneză), organizatori polari (PO), MTOC plastidi sau MTOC-uri cu plicuri nucleare (NE-MTOC). Dintre acestea, doar ultima a fost observată în angiosperme (plante cu flori). Pentru mai multe informații (și sursa citării), a se vedea Brown & Lemmon, "Planta pleoomorfă MTOC: o perspectivă evolutivă"
Celulele de celule sub diviziune celulară în două faze de karyo-cineză și citokineză. În timpul diviziunii celulare (anafază), cromozomii sunt îndepărtați de structuri numite microtubule care sunt formate de centrioli, chiar înainte de aceasta, centriolii se aliniază pe două laturi opuse ale celulei. în microtubuli celulelor de plante sunt făcute de corpurile Golgi. Celulele de animale sunt mult mai evoluate decât celulele de plante, de aceea au centrioli. Formarea axului este foarte diferită în celulele plantelor decât în celulele animale din cauza absenței centriolilor.
Formarea axului în plante este foarte diferită de cea a majorității altor eucariote datorită faptului că celulele vegetale nu au centrosomi sau corpuri de arbori, care acționează ca centre de organizare a microtubulelor în celulele animale. Avantajul evolutiv care câștigă celulele animale datorită prezenței centrozomilor este capacitatea de a direcționa schimbări drastice în formele lor în timpul mitozei. Pe de altă parte, celulele plantei au un perete celular rigid care nu suferă modificări majore în formă în timpul mitozei; și peretele celular propriu-zis poate organiza multe dintre microtubulele care formează fusul în timpul mitozei.