Exista anumiti pasi in vederea realizarii unei caracterizari dintr-un text la prima vedere.
Mai intai trebuie sa stabilesti statulul personajului in acel text(ce fel de pers e, de exp:rotund, principal; rolul lui in opera, de exp :ocupatia lui)
Apoi realizezi cele 2tipuri de caracterizari.
1.Caracterizarea directa se realizeaza de catre
a.narator(aici scrii structurile/citatele din text in care naratorul evidentiaza anumite trasaturi, fie fizica, fie morale ale personajului pe care il caracterizezi.Nu uita sa explici acele citate.)
b. celelalte personaje( ce afirma alte personaje despre personajul pe care il caracterizezi, precizand totodata si legatura dintre el si celelate personaje din opera)
c.autocaracterizare(face referire la faptul ca personajul se caracterizeaza singur, de exp isi recunoaste calitatile sau frica etc)
2.Caracterizare indirecta- reiese din gandurile, ideile, atitudinile personajului pe care trebuie sa-l caracterizezi.Adica dintr-o anumita actiune a sa ...de exp :se opreste in loc cand ii vede pe hoti si sta pitit dupa tufis.De aici reiese frica pers in mod indirect.
Iar in final. spui o impresie generala cu referire la pers.
Cam asta e structura generala..si cea pe care eu o folosesc.
Vezi ca este posibil ca intr-un text la prima vedere, datorita faptului ca este destul de scurt, nu ai toate elementele precizate de mine mai sus.E posibil sa ai la caracterizre directa doar de catre narator..sau doar autocaracterizare.
Eu ti le-am spus pe toate ca sa le stii.
Sper ca asta e ceea ce vroiai.Multa bafta la scoala!
Pur si simplu citesti textul si cauti in el elemente care te ajuta sa caracterizezi personajul.
De obicei, in astfel de text, gasesti multe elemente de caracterizare fizica.
Dupa ce le gasesti si conturezi personajul, le poti interpreta.
Cred ca cel mai bine e sa nu te gandesti neaparat la niste reguli. Sa spui direct ce parere ai tu despre el; ca impresie iti face. De exemplu, Catavencu este un politician fatarnic, un mişel chiar, şantazist...Cam asa.
gabriela007 întreabă:
Opomanapeviatamea întreabă: