"Fişa de lectură este o foaie de hîrtie sau de carton subţire (de mărimea unui sfert de coală A4) pe care se adună informaţii în procesul de lectură a materialului bibliografic, fie în timpul lecturii, fie după încheierea acesteia.
Pe fişele de lectură se notează diverse tipuri de informaţii:
- idei importante;
- argumente pentru o anumită afirmaţie ori poziţie;
- rezumatul unei anumite secţiuni de text;
- citate semnificative;
- reacţii personale.
Înregistrările în fişe trebuie să fie clare, concise şi să corespundă conţinutului şi scopului lucrării pentru care se face cercetarea.
Pe fiecare fişă se notează o singură informaţie, alăturîndu-se întotdeauna identificarea sursei (autor, titlul lucrării, ediţia, pagina). Fişele astfel concepute vor putea fi rearanjate ulterior, funcţie de structura lucrării.
Fişele pot fi depozitate în spaţii special destinate sau în plicuri, pe subiecte. Eficienţa în utilizarea fişelor de lectură depinde de flexibilatea sistemului de organizare şi stocare a lor."
Eu la scoala am un caiet in care atasez fiecare fisa de lectura.
Profesoara mea ne-a cerut sa avem o fisa cu date despre autor(o fisa A4), apoi una in care sa ne spunem parerea despre cartea cititta argumentatand cu citate din carte(aceasta etapa se poate intinde pe mai multe de o foaie A4; mie imi ocupa, de obicei, 4-5 pagini A4), urmatoarea pagina v-a contine un desen in care sa ilustrezi secventa preferata din carte; iar daca nu esti bun la desen poti face un colaj.
Sper ca ti-am fost de ajutor!
Raspunsurile de mai jos inseamna JURNAL de lectura, nu FISA. sunt doua lucruri diferite