Nu se da deoparte niciun -r de la infinitiv. Se ia verbul la persoana I plural indicativ prezent si se inlatura terminatia 'ons' si se pun terminatiile de la imperfect. Asa e la verbele din toate grupele, in afara de être, care are radacina ét-
La verbele in 'ir' din grupa a II-a se pune si 'iss' intre radical si terminatii.
La verbele impersonale se ia radacina verbului la infinitiv.
Sa mori tu? Orice regula de formare a unui timp verbal porneste de la infinitiv. Nu de alta, dar e singura forma verbala care se poate gasi in dictionar.
De cand predai tu franceza? Eu, de 25 de ani.
Sa mor eu? Interesant limbaj pentru un profesor care preda de 25 de ani.
Mai bine nu te laudai cu asta, la ce perle scoti
Dupa regula pe care ai zis-o tu, daca luam de exemplu verbul parler, ii luam r de la infinitiv si ii punem terminatiile de la imperfect, iese cam asa:
Je parleais, Tu parleais, Il (Elle) parleait, Nous parleions, Vous parleiez, Ils(Elles) parleaient.
Daca tie ti se pare ca asta e imperfect eu nu mai zic nimic.
Nu predau franceza, dar dupa vreo 2 ani de cursuri de franceza facute in Romania si inca 2 ani si ceva de invatat numai in franceza cred ca stiu cum se formeaza imperfectul. Ar trebui sa stii si tu, dupa 25 de ani de cand esti profesor, dar mai ai timp sa inveti pana la pensie .
Poate ca, daca nu citeai pe diagonala, observai ca nu e chiar cum spui. Dar, cine sunt eu sa contrazic un doctor in franceza?
Auzi, cred ca tu ma iei si de fraier, pe langa altele!
Daca ai modificat raspunsul ca sa o faci pe desteptul dupa aia, e problema ta, nu a mea. Oricum, degeaba l-ai modificat, ca tot gresit e, daca nu ai zis si exceptiile.
Nu sunt doctor in franceza, dar tu te faci de tot rasul cu cata franceza stii dupa nu stiu cati ani de scoala si 25 de ani de predat.
Radicalul prezentului ( de la persoana a2a la plural) + terminatii( -ais,-ais, -ait, -ions, -iez, -aient)
ex. la verbul aller : pentru a afla radicalul prezentului conjugi verbul la prezent persoana a2a plural: nous allons, inlaturi terminatia -ons si obtii radicalul all- caruia ii adaugi terminatiile.
Verbul la infinitiv + terminatiile de imperfect : la persoana I 'ais', la pers. a II-a 'ais', la pers. a III-a 'ait', le pers. I plural 'ions', la pers. a II-a plural 'iez' si la pers. a III -a plural 'aient'
Dar poate nu ii trebuia neaparat pentru teme, poate il asculta urmatoarea zi si nu intelesese lectia de la profesoara/profesor
Imperfectul se formează din radicalul infinitivului + terminaţiile:
Singular:
I persoană - ais
II p. - ais
III p. - ait
Plural:
I p - ions
II p - iez
III p - aient
Radicalul infinitivului reprezintă partea aceea a verbului fără terminaţia specifică grupei.
Grupa I- verbele se termină în ER
Grupa a II-a - verbele se termină în IR
Grupa a III-a - verbele se termină în OIR, RE, IR.
Şi-acum un exemplu.
aimer(verb de grupa I, după terminaţia infinitivului); devine aim(înlăturăm terminaţia şi rămâne radicalul infinituvului); adăugăm terminaţia imperfectului : J'aimAIS (am luat ca exemplu persoana I, puteai lua şi persoana a II-a Tu aimAIS, sau III-a Il/Elle/On aimAIT).
Sper c-ai înţeles. Baftă!
Este corecta varianta in care folosim forma de prezent a persoanei I plural (NOUS = noi), careia ii indepartam terminatia specifica a timpului, adica "ONS", si adaugam pe rand terminatiile : ais, ais, ait, ions, iez, aient pentru a conjuga verbul dorit la toate persoanele.
Domnul care a fost profesor timp de 25 de ani pana in anul 2013 sper ca a avut suficient timp sa mai studieze. La multi ani apropo, in acest an se implinesc 32 de ani de cand studiati limba franceza. Sper ca nu o mai si predati, asa cum ati insinuat ca ati facut. Ma bucur ca nu mi-ati fost profesor. Nici nu ati fi putut preda oricum la scoala si liceu bilingva cu astfel de lacune. Insa imi pare rau pentru dvs ca nu v-am fost eu profesor, poate ati fi inteles in mai putini ani cum se formeaza imperfectul in franceza.
PS: Cred ca nu mai este cazul sa va intreb de plus-que-parfait, tot imperfectul foloseste pentru formarea sa, in caz ca nu ati aflat in acesti 32 de ani.
Cand studiati si modul conjunctiv in limba franceza ma puteti cauta ca sa va explic, sa nu mai treaca inca 32 de ani de studiu si pentru acest mod verbal.