De la indicativ prezent, persoana 1 plural a verbului de conjugat se taie terminatia -ons. Si se adauga terminatiile ais ais ait ions iez aient.
La verbul etre nu se poate aplica regula deoarece la persoana 1 plural nu are terminatia -ons (sommes), radacina acestuia la imperfect fiind et.
Radicalul+terminatiile: ais, ais, ait ions, iez aient.
Radicalul imperfectului este radicalul timpului plural de la persoana a doua, inlaturandu-se terminatia ons.
Este corecta varianta in care folosim forma de prezent a persoanei I plural (NOUS = noi), careia ii indepartam terminatia specifica a timpului, adica "ONS", si adaugam pe rand terminatiile : ais, ais, ait, ions, iez, aient pentru a conjuga verbul dorit la toate persoanele.
Domnul care a fost profesor timp de 25 de ani pana in anul 2013 sper ca a avut suficient timp sa mai studieze. La multi ani apropo, in acest an se implinesc 32 de ani de cand studiati limba franceza. Sper ca nu o mai si predati, asa cum ati insinuat ca ati facut. Ma bucur ca nu mi-ati fost profesor. Nici nu ati fi putut preda oricum la scoala si liceu bilingva cu astfel de lacune. Insa imi pare rau pentru dvs ca nu v-am fost eu profesor, poate ati fi inteles in mai putini ani cum se formeaza imperfectul in franceza.
PS: Cred ca nu mai este cazul sa va intreb de plus-que-parfait, tot imperfectul foloseste pentru formarea sa, in caz ca nu ati aflat in acesti 32 de ani.
Cand studiati si modul conjunctiv in limba franceza ma puteti cauta ca sa va explic, sa nu mai treaca inca 32 de ani de studiu si pentru acest mod verbal.
Curiosul999 întreabă: