Cel mai bine incepi online. Vei gasi tutoriale video pe Youtube si instructiuni scrise in alte pagini.
Regulile sunt simple. Tipurile de strategii in mutari sunt complicate la sah.
Reguli:
1. Albul incepe primul
2. In randul din fata vin asezati pionii unul langa altul, in randul din spate stiu doar de turele care vin in colturi si de regele si regina care vin in mijloc, restul afli tu cum le pui.
3. Prima mutare o faci cu pionii pentru a elibera locurile pentru piesele din spate. Mutarea cu pionii se poate face cu o patratica sau doua in fata. Daca pe diagonala pionului ai o piesa de sah inamica, il poti muta in diagonala, dand piesa inamica afara si luandu-i locul.
4. Tura o poti muta ori in fata/spate ori in stanga/dreapta, cate patratele vrei tu. Poti captura piesa inamica cu tura doar cu mutarile astea. Nu mai este ca la pion.
5.Calul se poate muta pe tabla de sah, doar in forma de L. Nu conteaza daca L-ul este orizontal sau vertical. La fel ca si la tura, poti captura piesa inamica, doar cu mutarea lui. Dar facand doar mutarea completa de L. Dar piesa inamica trebuie sa se afle doar la capatul L-ului pentru a fi capturata. Daca este in interiorul L-ului, nu o poti captura.
6. Nebunul(bishop) poate fi muta ca si tura, doar ca in linie oblica.
7. Regele poate fi mutat doar cate o patratica in orice pozitie vrei ( oblic, fata, spate, stanga, dreapta)
La regina nu mai stiu exact cum. Stiu doar ca poti muta la fel ca la rege, dar poti cu mai multe patratele ( nu stiu limita ).
8. Jocul se termina ori remiza atunci cand ambii participanti nu reusesc sa termine jocul si ajung de comun acord sa fie remiza. Ori se termina de cele mai multe ori cand regele este capturat.
Cand regele este in pericol cu o mutare de a fi capturat, se spune "sah" si ai voie sa muti doar regele pentru a-l scapa de primejdie. Si se zice si "mat" atunci cand ai capturat regele si se incheie meciul. ( Nu e obligatoriu sa zici "sah" sau "mat" jucatorii profesionisti isi dau seama si fara asta.)
9. Fiecare jucator are din start cate 15, 20 sau chiar mai multe minute in campionate pentru a-si face mutarile, fiind si in presiune de timp. La fel, daca jucatorul ramane fara minute si nu a reusit sa incheie meciul, acesta pierde.
In rest, adevarata problema este sa faci tu strategii complexe pentru a castiga jocul. Ca asa daca stii regulile e floare la ureche. Am jucat meciuri in care am fost batut in cateva miscari de la jucatorii profesionisti. Pentru ca au facut mutari care m-au determinat pe mine sa fac mutarile dupa cum au vrut ei. Ca la o capcana. Cred ca sunt peste o suta de strategii de joc si e cam imposibil sa le cunosti pe toate si sa stii si cum sa le diferentiezi in timp ce joci. Trebuie sa gandesti cu minim 2-3 miscari inaintea inamicului.
Gasesti pe Youtube destule filmulete. Invata prima data regulile de baza, cum se aseaza piesele, cum se muta fiecare piesa etc. Pe urma invata cateva pozitii de mat si pe urma cateva deschideri mai comune. Este foarte ok sa joci online, e mai bine asa, gasesti mereu un adversar la un nivel apropriat, fa-ti un cont pe chess.com
Șahul îl poți învăța a juca doar tu singur, și nimeni altcineva nu te poate învăța ( îți poate explica doar regulile și mutările jocului )!
Normal că și tuturialele online sunt utile dar doar într-o anumită măsură.
Cele mai importante aspecte la șah sunt răbdarea, interesul și atenția distributivă pentru că jocul de șah este unul dintre cele mai complexe jocuri de societate!
Nici eu încă nu am învățat Regulie Jocului
Pe mine m-a învățat ( a încercat ), să mă învețe Șah un fost coleg / amic , apoi am încercat și eu metoda Jocurilor online... tot m-ai eficientă și ușor de înțeles, dar și amuzantă metodă, mi se pare cea clasică!
Pioni, ai învățat?!
alynutzzaamaria întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anaadiaconu întreabă: